Peetersová Clara

Clara Peetersová (1589–1657) byla neobyčejně talentovaná vlámská malířka zabývající se především malbou zátiší.

Když Clara Peetersová začínala svou kariéru, termín „zátiší“ dosud nebyl znám. Její obrazy byly obecně nazvány „snídaně“, protože zobrazovaly chléb a ovoce. Složitější kompozice jídla a nápojů měly název „hostiny“.

Všechny její obrazy svědčí o mimořádném nadání, jsou půvabné a jejich rozměry vyžadují, aby byly umístěny na nápadném místě. Vše napovídá tomu, že Clara byla profesionální malířka s bohatou klientelou a jediná Vlámka, která se specializovala na tento žánr. Zanechala po sobě asi třicet děl, signovaných a datovaných mezi léty 1607 a 1621, včetně autoportrétu Vanitas, který namalovala kolem roku 1610.

O ní samotné není známo téměř nic. Podle matriky se narodila roku 1594 v Antverpách, datum a místo jejího úmrtí však zůstávají záhadou. Říká se, že poslední obraz namalovala roku 1657, dílo se ovšem ztratilo. Její jméno nefiguruje na žádném seznamu členů malířských cechů, přestože ženy do nich byly zaznamenávány již od roku 1602.

Mohlo by se zdát nepravděpodobné, že třináctiletá dívka by dokázala malovat tak mistrovsky, ale například Angelica Kauffmannová dostala první zakázku, když jí bylo dvanáct. První Clařin obraz z roku 1607 symbolizuje svatbu. Na stole stojí poháry, představující manžela a manželku a u hořící svíčky leží zlatý prsten s větévkami rozmarýnu, symbolem věrnosti. Obraz byl pro Claru skvělým debutem a ideálním odrazovým můstkem pro rozvoj jejích udivujících schopností.

Životopisné údaje o této geniální malířce jsou bohužel jinak velmi sporé. Narodila se v Antverpách v roce 1594. Její první dochovaný obraz byl namalován v roce 1607. Z roku 1610 pochází výše uvedený autoportrét Vanitas. Clara Peetersová zemřela v Antverpách pravděpodobně v roce 1657.

 

Díla autora