Caillebotte Gustave

Gustave Caillebotte (19. srpna 1848 – 21. února 1894) byl francouzský malíř, mecenáš a sběratel umění.

Francouzský malíř Gustave Caillebotte se narodil 19. srpna 1848 v Paříži v domě svých rodičů na rue du Faubourg-Saint-Denis. Jeho otec Martial Caillebotte vlastnil velkou textilku, a tak Caillebotte nikdy ve svém životě neměl nouzi o peníze. Původně byl právníkem, v roce 1870 si dokonce otevřel vlastní praxi, nicméně byl povolán do armády, když Francie vstoupila do prusko-francouzské války. Po válce začal Caillebotte studovat v malířské dílně Léona Bonnata, u něhož se naučil základy malby. V roce 1873 také vstoupil na École des Beaux-Arts, tedy francouzskou akademii, ale nebyl nijak zvlášť pilným studentem.

Ve své malířské tvorbě se Caillebotte zaměřoval na Paříž a okolí a jejich atmosféru, často maloval také obrazy pracujících Pařížanů. Maloval ve stylu velmi podobném impresionismu, nicméně jeho obrazy byly více realistické než obrazy jeho kolegů. Jeho díla také nakonec nezískala tolik uznání a jeho vlastní tvorba byla dlouhou dobu v zapomnění. Protože byl Caillebotte díky rozsáhlému dědictví velmi majetný, neměl potřebu své obrazy prodávat nebo vystavovat, a tak zůstaly převážně ve vlastnictví jeho rodiny.

V 90. letech 19. století přestal Caillebotte malovat i vystavovat. V roce 1881 si zakoupil dům v Petit Gennevilliers na břehu Seiny poblíž Argenteuil, kam se trvale odstěhoval v roce 1888. Na své usedlosti se věnoval zahradničení a budování závodních jachet. Mnoho času trávil s jiným věhlasným francouzským malířem té doby A. Renoirem, kterého k sobě často zval na návštěvy.

Caillebotte se významným způsobem podílel na rozvoji a propagaci francouzského impresionismu. Byl blízkým přítelem Claude Moneta, Pierre-Augusta Renoira a Alfreda Sisleyho; mimo jiné se také podílel na organizaci řady impresionistických výstav, a to včetně první výstavy v roce 1874. Impresionistům finančně pomáhal také tím, že zakoupil mnohé z jejich obrazů, o které nikdo v té době nejevil zájem. Caillebotte pomáhal impresionistům i v tom, že držel jejich skupinu pohromadě a usmiřoval jejich časté hádky a neshody.

Caillebotte zemřel 21. února 1894 v Paříži na mrtvici ve svém bytě na 77 rue de Miromesnil a byl pohřben na hřbitově Père Lachaise.

Díla autora