Rjabuškin Andrej Petrovič

Andrej Petrovič Rjabuškin (rusky Андрей Петрович Рябушкин, nar. 17. [29]. října 1861, vesnice Staniční sloboda, Таmbovská gubernie ‒ 27. dubna [10. května] 1904, vesnice Didvino, Novgorodská gubernie) byl ruský malíř a ilustrátor, mistr žánrových a historických scén (soustředil se především na rané období Rusi a na 17. století).

Život a dílo

Rjabuškinův otec Petr Vasiljevič i starší bratr Fjodor byli malíři ikon a Andrej jim v mládí často pomáhal. Ve čtrnácti letech se malíř stal sirotkem. Jeho talentu si náhodou všiml student Moskevského učiliště malby, sochařství a architektury A. Ch. Preobraženskij, jenž ve vesnici trávil léto. Mladého Rjabuškina vzal s sebou do Moskvy a zařídil mu studium ve škole.

Učiliště však Rjabuškin nedokončil, odjel do Petrohradu, kde roku 1882 vstoupil do Akademie umění. Již během studií prokázal své schopnosti a stal se svébytným malířem. Jeho diplomová práce měla náboženský syžet, „Snímání z kříže“ (1890).

Rjabuškin mnoho cestoval, zajímal ho každodenní život vesnice i ruský historický epos. V 90. letech 19. století pracoval na zakázku pro různá vydavatelství, nejznámějším obrazem z této doby je „Moskevská ulice v 17. století“ (1896). Dochovaly se rovněž jeho nákresy výmalby Sofijského chrámu v Novgorodu.

Hodně maleb Rjabuškin věnoval také ruské přírodě. Pokud jde o dekorativní práci s plátnem, lze v ní spatřit ruská ikonopisná tradice, a to včetně freskové výmalby. V roce 1901 namaloval jednu ze svých nejlepších historických prací, „Svatební průvod v Moskvě“, na níž je zobrazena Moskva 17. století.

V posledních letech života se malíř soustředil na ilustrace k ruským bylinám a vesnické scenérie. V tuto dobu mj. namaloval obrazy „Ve vesnici. Děvče s vědry“ (1902) či „Ve vesnici. Cesta na bohoslužbu“ (1903).

Literatura:

Мурина Е., Рябушкин, Мoskva, Советский художник, 1961.

Кузнецов Б. М., Андрей Петрович Рябушкин, Leningrad, Художник РСФСР, 1969.

Андрей Петрович Рябушкин: Альбом, ed. Н. Г. Машковцев, Мoskva, Изобразительное искусство, 1976.

Механикова В. М., Андрей Петрович Рябушкин, Leningrad, Художник РСФСР, 1989.

Díla autora