Sorokin Jevgraf Semjonovič

Jevgraf Semjonovič Sorokin (1821‒1892) byl ruský malíř a pedagog, mistr realistické historické, náboženské a žánrové malby.

Malíř se narodil 6. prosince 1821 ve vesnici Bolšije soli Kostromské gubernie. Počáteční malířské vzdělání získal u jednoho z jaroslavských malířů ikon a první kresby měly rovněž církevní obsah. Právě v nich se začal projevovat Sorokinův zvláštní talent pro kompozici, kterého si všimli také zákazníci. Na radu kněze, pro něhož vymaloval chrám, připravil k příjezdu cara Mikuláše I. do Jaroslavi obraz „Petr Veliký během bohoslužby“. Obraz se carovi natolik zalíbil, že jeho autora doporučil ke studiu na petrohradské Akademii umění.

Měšťanské prostředí Sorokin opustil v roce 1841 a odjel do Petrohradu. V místní Akademii se učil malbě u A. Markova a již rok nato získal ocenění od rady Akademie za obrazy na historické náměty a portréty. Prvním oceněním byla malá stříbrná medaile za skicu „Zavraždění arcidiákona Štěpána“, druhým velká stříbrná medaile za malbu „Stětí hlavy Jana Křtitele“ (1845) a třetím ‒ zlatá medaile za obraz „Daniel se lvy“ (1847).  

První opravdový úspěch přišel roku 1849 s obrazem „Bohatýr Jan Usmovec krotí býka“, za nějž byl na státní útraty na čtyři roky poslán do zahraničí k dokončení studia. V Evropě navštívil Německo, Belgii, Francii, Španělsko, na Blízkém východě pak Sýrii a Egypt.

V roce 1859 se Sorokin vrátil do Ruska a ujal se vyučování v Moskevském učilišti malby, sochařství a stavitelství. V roce 1861 získal titul akademika za obraz „Zvěstování Bohorodičky“.

Sorokinova tvorba byla tematicky pestrá, zahrnovala v sobě jak církevní, tak světská témata. Podílel se mj. na výzdobě pařížského pravoslavného chrámu (šest obrazů v ikonostasu, mj. evangelistů Marka a Jana, Poslední večeře a Spasitele ve slávě) a podobizny světců Laurentia a Štěpána pro moskevský chrám Krista Spasitele. Oblibu si získaly také jeho žánrové obrazy ze španělského venkova.

Literatura:

„Сорокин Евграф Семенович“, in: Русский биографический словарь: В 25 т., ed. А. А. Половцова. 1896‒1918.

 

Díla autora