Manuel Panselenos

Manuel Panselenos (též Panselinos, řec. Μανουήλ Πανσέληνος, konec 13. – počátek 14. století) byl přední byzantský malíř ikon a fresek.

Informace o životě Manuela Panselena jsou skoupé a dochovaly se z pozdějších pramenů. V jednom z nich (z 18. století) se píše, že „… zazářil jako paprsky obdařené slunce v Soluni, a paprsky svého malířského umění, jako slunce nebo zářící měsíc, překonal a zastínil všechny starší i novější malíře“. Odborníci v jeho malbách nacházejí dokonalou ikonopisnou techniku, výjimečný cit pro barevnost, krásu proporcí a talent pro zobrazení vnitřních pnutí zobrazovaných postav. Po Panselenově smrti vyhledávali athoští mniši-ikonopisci jeho práce a napodobovali je ve snaze dosáhnout nejvyšší dokonalosti.


Manuel Panselenos je považován za nejvýznačnějšího ikonopisce tzv. makedonské školy. Většinu zpráv o její činnosti čerpáme ze spisu athoského mnicha-ikonopisce Dionýsia z Furny (1670–1744) Rukověť ikonopisce (Hermeneiás, 1730–1733). Zde se můžete seznámit s ruským překladem tohoto díla.


Dílo:


Podle Dionýsia z Furny vytvořil Panselenos freskovou výzdobu hlavních chrámů athoských klášterů Pantokratoros a Velká laura. Je však také autorem řady dalších výmaleb a ikon, v poslední době se odborníci shodují na tom, že je autorem fresek basiliky sv. Demétria v Soluni.


Nejznámější jsou dva rozsáhlé freskové komplexy z hory Athos:

 

Literatura:


Ευθύμιος Τσιγαρίδας, Μανουήλ Πανσέληνος. Εκ του ιερού ναού του Πρωτάτου επιμέλεια, Αγιορειτική Εστία, 2008.

A. Xyngopoulos, Manuel Panselinos. From the Holy Church of the Protaton, Athens 2003.

В. Т. Георгиевский, Фрески Панселина в Протате на Афоне, Императорское Русское археологическое общество, Санкт-Петербург 1911.