ZAMYŠLENÍ - Ivan Hoffman: Prošlí, opotřebení, překážející lidé

Když se zrovna v médiích neřeší pletky celebrit, brutalita násilníků a nikde nehoří, jako čert z krabičky na nás vyskočí nějaký ekonom, plédující za důchodovou reformu.

Jedná se o evergreen, podle kterého je současný průběžný důchodový systém neudržitelný, neboť populace stárne a mladí staré neuživí. Prognostici nám na grafech předvádějí temnou rozpočtovou budoucnost a předkládají recepty, jak ulevit strádajícím státním financím. Kroky, kterým se prý nejde vyhnout, jsou tři: zvýšit věk pro odchod do důchodu, snížit penze a zvýšit daně a pojistné.

Co ekonomům komplikuje vyřešit tento triviální účetní problém? Jsou to zbytky mezigenerační solidarity a předsudek, že i staří a nemocní, ze kterých už není ekonomický užitek, mají právo na důstojný život. Komplikací jsou také politické ohledy na volební právo důchodců, které je v zájmu udržitelného rozpočtu třeba oškubat. Od ekonomů se tedy chce, aby přišli se salámovou metodou a kombinací represivních opatření, neboť je politicky neprůchodné vyřešit problém z jedné vody načisto.

-mp-