Jiří VYVADIL - Sabotáž, aneb bod, ze kterého není návratu

O sabotáži v souvislosti s náhlým souběhem tří nehod na ropovodech Nord Stream 1 a Nord Stream 2 hovoří téměř všichni – německá media, Poláci, prostě leckdo.

Je mimochodem velmi zajímavé, že k této události došlo právě v okamžiku, kdy se v Polsku konalo slavnostní otevření plynovodu norsko-dánsko-polské cesty plynovodu Baltic Pipe, které nepochybně Polsko zachrání v situaci, kdy se dobrovolně odstřihlo v rámci podpory Ukrajiny od ruského plynu. Možná zachrání i našeho Fialu, který je ovšem jako vždy nepolíben ekonomickou realitou, že se může stát vbrzku pro Česko zdrojem norského plynu.

Jakkoliv polský premiér Morawiecki ihned přispěchal z teorií, že jde o pokus Ruska eskalovat konflikt na Ukrajině, může to také znamenat, že kalí vodu.

Pro polskou politiku je zneprůchodnění potencionálních dodávek levného ruského plynu do Německa zabitím dvou geopolitických much jednou ranou, když se v současné etapě vyhrotily historické sentimenty směřující jak proti Rusku, tak proti Německu na nejvyšší možnou míru.

Přesto světový mediální prostor je ovládnut myšlenkou, že sabotáž odpovídá geopolitickým zájmům USA.

Konečně lapidárně to vyjadřuje i jiný Polák, bývalý polský ministr zahraničí, tentokrát pro změnu z opoziční Občanské platformy Radek Sikorski, který na Twitteru spolu s obrázkem havárie plynovodu napsal lapidárně: Thank you, USA.

Na myšlenku o možném původci sabotáže USA přišel v Česku ekonom Kovanda, který často chrlí nápady, a často i velmi diskutabilní, ale v tomto ohledu jen jako první v Česku odvážně naznačil možného původce, tj. USA. Připomněl, že prezident Joe Biden se v první polovině letošního února nechal při návštěvě německého kancléře Olafa Scholze v USA slyšet, že pokud Rusko napadne Ukrajinu, tj. jeho armáda v rámci invaze překročí ukrajinské hranice, Spojené státy se postarají o to, aby plyn Nord Streamem 2 netekl.

Takové varování zopakoval i přesto, že byl konfrontován s námitkou, že projekt obou potrubí Nord Stream je pod německou kontrolou. Biden bez dalšího vysvětlení uvedl, že v případě invaze Spojené státy prostě zajistí, aby Nord Stream 2 nebyl zprovozněn. Aniž by tedy specifikoval, jak přesně toho docílí. Mohl mít samozřejmě na mysli i cestu zcela nenásilnou, například prostřednictvím diplomatického tlaku na Německo. Biden také hovořil o Nord Streamu 2, zatímco nyní jsou poškozena obě potrubí.

Tolik Kovanda. Jeho druhou verzi, že viníkem je samotné Rusko, které se tak možná chtělo vyvázat ze smluvních sankcí za krácení dodávek není třeba vůbec rozvádět, protože kromě něho v médiích podobná úvaha nikde nezazněla. Spíše je jí možné chápavě vnímat jako jeho alibi, aby mohl přijít s tou prvou v našem mainstreamovém prostředí složitě vnímanou, že totiž odpovědnost vidí v USA a která – a to sám doplňuji v současné etapě boje Západu proti Rusku – může být významným zásahem USA ve prospěch protiruské západní koalice i ve prospěch Ukrajiny.

Mimochodem sabotáž je nesporně v zájmu Ukrajiny, která odtržení zájmů Německa a Ruska dlouhodobě požadovala, ba navíc z ropovodu Družba učinila opět středobod ukrajinské silné karty ve vztahu k Rusku

Proto je zajímavé, že vždy tolik řečný prezident Zelensky situaci ani jednou větou nekomentoval a nezaznamenal jsem komentář ani žádného z jeho poradců, a americký státní tajemník Blinken podezřele konstatoval, že sabotáž nemůže být v ničím zájmu. To je ovšem vtipné, protože sabotáže vždy mají nějaký účel a někomu vyhovují a zrealizovat toto zřejmě úspěšně logisticky a technicky mohly jen USA.

Ať tak či onak, jde v podstatě o pokračování nezvratných bodů navazující na můj příspěvek „Bod, ze kterého není návratu“. Silový bod, který by byl uskutečněn tentokrát USA, jež ať tak či onak mění realitu války Západu proti Rusku. Tak jak ji předtím změnila ruská částečná mobilizace a dovršená úspěšná referenda ve čtyřech oblastech přináležejících Ukrajině, neboť by zřejmě natrvalo odtrhlo Německo od Ruska, které v posledních desetiletích bylo víceméně přínosné pro obě evropské velmoci.

Zdroj: vasevec.cz

Vyvadil Jiří