Liturgický úpadek dosáhl ve Švýcarsku dalšího dna. Žena „koncelebrovala“ mši (+ video)

28. srpna v jedné ze švýcarských farností došlo ke skandálnímu liturgickému excesu.

Celebrantovi u oltáře asistovaly při proměňování ženy, přičemž jedna z nich, Monica Schmidová, pronášela konsekrační formuli s rukama vztaženýma v kněžském gestu spolu s knězem stojícím vedle ní a ostatními přítomnými u oltáře. Po zmíněném úkonu následovala decentní úklona.

Koncelebrace s zenami

Monica Schmidová byla dlouholetou aktivní členkou v této farnosti a inkriminovaná bohoslužba byla spojena s jejím odchodem do důchodu. Dá se tedy předpokládat, že na cestě do penze dostala od svého faráře jako výraz uznání tento dárek v podobě přímé účasti na aktu, jenž je vyhrazen toliko kněžím.

Biskup diecéze Chur, na jejímž území k tomuto incidentu došlo, Joseph Maria Bonnemain, prohlásil, že vzhledem k vážnosti situace nechce dělat unáhlená rozhodnutí.

Aniž bych chtěl předjímat, není od věci připomenout, že tento biskup udělil vloni eucharistii protestantům a nechal se slyšet, že nebude zasahovat proti kněžím, kteří žehnali stejnopohlavním párům. Kněžím své diecéze též vyslal okružní list, ve kterém je vyzval, aby podepsali, že nebudou lidi upozorňovat na případné hříšné svazky.

Zde VIDEO.

Zdroj: tedeum.cz

-mk-