Věřím, že společnost vyléčíme, říká nový skotský arcibiskup

Philip TartagliaPapež Benedikt XVI. jmenoval začátkem týdne nového skotského arcibiskupa. Stal se jím současný viceprezident Skotské biskupské konference mons. Philip Tartaglia. V rozhovoru pro Radio Vatikán se nově ustanovený arcibiskup zamýšlí nad výzvami svého nového úřadu.

Nepřicházím v roce nula. Musíme pokračovat ve výchově mladých lidí. Vzdělávání ve víře je nejdůležitějším typem pastorace. Také nás čeká výzva spojená s naší vlastní prezentací před politiky a dalšími elitami, které naprosto nekriticky převzaly téměř celou liberální agendu. Musíme neustále nabízet křesťanskou vizi rodiny, důstojnosti lidského života a celkově zdůrazňovat Boží plán pro lidstvo. Zákon o sňatcích osob stejného pohlaví, který se právě projednává ve Skotsku, vyjadřuje celou podstatu krize ve vztahu Církve ke společnosti.

Myslíte si, že tyto události, svědčící o úpadku některých morálních hodnot, jsou nezvratné? Nebo máme naději, že se nám je jednou podaří zvrátit?

Myslím, že máme. Záleží, jak uchopíme lidskou vůli – a jak se svobodně rozhodneme pro dobrou věc. Některé věci, které se v současnosti dějí, nejsou ničím jiným, než ničením sebe sama. Nevěřím, že by tu byla historická nevyhnutelnost těchto kroků. Proto věřím, že se nám podaří naši společnost vyléčit, že se jedná jen o dočasné vybočení. Světu, ve kterém žijeme, musíme dodávat naději a vizi, ať už je v současnosti jakkoliv nevítaná.

Říká nový arcibiskup z Glasgow, který byl papežem jmenován 24. července a v úřadu nahradí Maria Contiho, který v souladu s kanonickým právem ve věku 75 let na svůj úřad rezignoval.

Zdroj: radiovaticana.cz

-mt-