JINÝMA OČIMA - Slovenský filozof Gregor o budoucnosti: Lezeme Američanům víc do zadku než za socialismu Rusům. Úplný rozpad autority státu, totální anarchie

U nás je to tak, že nikdy za socialismu jsme Rusům nelezli tak do zadku jako tato vláda Američanům. Většina národa se za ni stydí a zdá se mi, že je to u vás podobné. Tak odvětil na otázku ohledně možné přítomnosti amerických vojáků na území Česka či Slovenska významný představitel křesťanské filozofie Vlado Gregor z Bratislavy. A nakonec připomněl Ježíše Krista.

Za hranicemi na Ukrajině zuří válka. Jak v kostce vnímáte tamní události?

Budu stručný. Je to zástupná válka mezi USA a Ruskem. Takové byly skoro všechny války po roce 1945.

Ruský prezident Vladimir Putin je dnes považován za arciďábla. Souhlasíte?

Je to hloupost. Naopak. Podle toho, jak sleduje události, jde o velmi zdrženlivého člověka.

Do okolních zemí se přesídlují běženci. Jak moc doširoka bychom jim měli otevřít naši náruč?

Většina emigrantů se plánuje usadit na Západě. Někteří i u nás, protože budoucnost jejich vlasti vidí pochmurně. Jestliže jsou opravdu chudí a skromní, je třeba jim ze srdce pomáhat. Jestliže jsou dobře zabezpečení, vypočítaví až vychcaní, je třeba naše chování k nim jemně řečeno modifikovat. V žádném případě by se jim neměly poskytovat nezasloužené výhody. Určité etnikum se nám za to už dlouho zle odvděčuje.

Na Slovensku i v Česku se uvažuje o zřízení americké základny či o přítomnosti amerických vojáků. Co vy na to?

U nás je to tak, že nikdy za socialismu jsme Rusům nelezli tak do zadku jako tato vláda Američanům. Většina národa se za ni stydí a zdá se mi, že je to u vás podobné.

Pandemie, válka... Říká se do třetice všeho zlého. Co nás podle vás ještě čeká?

Úplný rozpad autority státu, totální anarchie, vláda ozbrojených band. Doufejme, že k tomu nedojde, a když ano, tak jen nakrátko.  

Když člověk vstoupí do pražské zoo, může se podívat do zrcadla, nad nímž je napsáno „nejnebezpečnější šelma ze všech“. Jak moc je podle vás tato šelma, tedy homo sapiens sapiens alias člověk moudrý, planetě Zemi nebezpečná?

Víte, proč je oficiální název člověka homo sapiens sapiens? Protože dvakrát opakovaná lež se stává pravdou. Už od pěstního klínu každý vynález pomáhá i ničí. Doufejme, že i všechny moderní vynálezy budou směřovat kromě jiného i k ochraně před ničením. Těžko dělat prognózy. Při dobré vůli se mnohé věci mohou změnit k lepšímu.

Věříte v budoucnost lidstva?

Kdybych tomu nevěřil, tak bych se už o nic nesnažil. Dum spiro spero, tedy „dokud dýchám, doufám“, říkali už v antice. A kolik katastrof se od té doby už ve světě odehrálo! Doufejme, že Kristova slova jsou věčnou výstrahou před tím, abychom úplně ztratili rozum a úplně se zničili. Jen nesmíme ustupovat psychopatům a psychopatickým ideologiím.

Zdroj: parlamentnilisty.cz

-mk-