Petr HÁJEK - Smějí se nám do (vyděšených) tváří: Horních deset tisíc je za vodou. My ostatní se začínáme brodit ke zkáze. Dohnat a předehnat, jako vždy. Kdo se bude smát naposled?

Autor soudí, že to celé prolhané divadlo kolem nás nemůže být míněno vážně, ale jde o černý humor – který ovšem našim věznitelům a diktátorům kupodivu prochází, než ožebračeným dojde, že pro ně legrace dávno skončila.

Podle agentury Bloomberg je ruský rubl nejrychleji posilující měnou letošního roku. Jak to? Vždyť přece z objektivních a spolehlivých korporátních médií víme, že Rusko je po sankcích Washingtonu (a jeho hloupého mopslíka Bruselu – a jeho hloupých mopslíků, členských států EU) hospodářsky téměř již na kolenou.

Neměli by si to soudruzi trochu koordinovat? Takhle nevíme, jestli si z nás dělá legraci miliardářův Bloomberg, nebo naše miliardářská média (Bakalova, Křetínského, Lukačovičova) vedená (sedmimiliardářskou) Českou televizí a rozhlasem. Ostatně – miliarda sem, miliarda tam, kdo by to dnes ještě počítal, že?

Například podle ředitele ČT Petra Dvořáka již ani více než sedm miliard ročních příjmů z našich nedobrovolných krvavých daní (tzv. koncesionářských poplatků) na udržení dosavadního luxusního života této instituce nestačí. Téměř tři tisíce (!) zaměstnanců a stovky nenasytných krků z napojeného penězovodu privátních firem Pražské kavárny prý možná bude muset trochu méně krást. Dokonce několik zaměstnanců (nikoli z managementu) možná propustí. Ale určitě se to nebude týkat redakce zpravodajství a publicistiky – té dokonce ještě postaví na Kavčích horách novou budovu.

To si z nás dělá legraci?

Všechno jsou to jen daně. Většině veřejnosti přijdou brzy absurdní astronomické účty za plyn a elektřinu. Nic takového si sice s dodavatelem nesjednali – ale to je fuk, protože stejně jiný není. Ve skutečnosti jde o skrytou daň, protože Fiala si z toho bere miliardy z DPH, a přitom se prsí, že daně nechce zvyšovat.

ČEZ sice vydělal rekordní miliardy, ale vláda (většinový majitel) na ně nesáhne, a místo toho (možná) rozdá několik žebračenek. Přestat prodávat naši levnou elektřinu do Německa – a odtud ji nesmyslně nakupovat draze zpět? Prý to nejde, protože jsou tu „drobní akcionáři“, které nechce poškodit. Že je „shodou okolností“ polovina těch „drobných akcionářů“, spolumajitelů našeho ČEZu, z USA (a zbytek ze států EU) prý nic neznamená.

Dělají si z nás legraci?

Černý humor

Možná jsme to opravdu nepochopili. Třeba je to jen nějaký zvláštní druh černého humoru, kterým se baví naši současní věznitelé a diktátoři. Něco vždycky takhle vypustí – a pak se po večerech ve Strakovce mlátí smíchy, jak jsme jim naletěli, protože je přece vyloučeno, aby to vláda udělala - a přežila.

Anebo jsme to naopak prokoukli? Nejspíš. Lze tak soudit i podle toho, že většina z nás, na které ta hrůza právě padá, to stále ještě zjevně nebere zcela vážně. Jinak by přece již musely být ulice a náměstí plná protestujících „žlutých vest“ – kandidátů statisíců exekucí. Protože tohle bude moci zaplatit jen „horních deset tisíc“. Redaktoři ČT a ostatních režimních médií dají dohromady asi tak polovinu z nich, zbytek připadne na politiky a „manažery“.

Třeba šéf ČEZu, který ke svému olbřímímu platu dostane za loupež na českých občanech ještě roční odměnu 35 000 000 korun, opravdu potíže mít nebude. Petr Dvořák s mnohamiliónovým ročním příjmem (plus odměny za skvělé vedení televize) rovněž ne. No vždyť je to opravdu výkon, jaký tu ještě nebyl: Vesele svým věrným rozdal mnohamiliardový „polštář“, který mu zanechal předchozí ředitel Jiří Janeček. A teď prostě škrtne pořady a kanály, které měly ještě jakous takous sledovanost – a ponechá bez povšimnutí „Taliban“ zpravodajství. Tak se prý na Kavkách, komunistickém to skanzenu družstevních majitelů ČT, říká společenství soudruhů, kteří drží pevně washingtonskou linii „informací“. Co je jen trochu mimo ni, je logicky „desinformace“ – a musí být proto cenzurováno, vypínáno, zakazováno.

Ještě před pár lety bychom se něčemu takovému asi smáli jako „konspirační teorii“. Dnes je ten černý humor obsahem našich životů. 

Mistrovství NATO

I když soudruzi z veřejnoprávního Talibánu mají také občas vrásky. V lednu rada ČT – již bez Hanky Lipovské, jediné ekonomky a nebojácné ženy, které rychle zakroutili krkem – Dvořákovi rozpočet na letošní rok schválila. Výnosy a náklady jsou v ohromující „vyrovnanosti“: 7, 17 miliardy. Počítá ovšem například s vyšším výběrem daní (koncesionářských poplatků) o 30 miliónů korun. Kde se ti plánovaní „noví koncesionáři“ vezmou, se už nepraví, s tím, že naopak statisíce či milióny ožebračených platit přestanou vůbec, se prý nepočítá. A „podnikatelská činnost“ ČT prý přinese skoro miliardu. Co asi budou prodávat? Reklamu? Na co? A při klesající sledovanosti…

Už dokonce o hokeji, který byl dosud jedinou možností, jak uvést davy do nadšení, klesá zájem. Proti loňsku o 44 procent. „Naše celková sledovanost je nižší než loni, což je trochu překvapující,“ kroutí nechápavě hlavou Robert Záruba, šéfkomentátor ČT. Jestli to nebude třeba i tím, že nešlo o mistrovství světa, protože bez Ruska jde maximálně o mistrovství spřátelených armád zemí NATO (ani se raději neptat NA CO). Anebo i to byl jen nepovedený žert?

Dohnat a předehnat

Jak si mnozí ještě pamatujeme, žert „dohnat a předehnat“ byl jedním z humoristických cílů „reálného socialismu“. Jeho organizátoři a režiséři (a my s nimi) nakonec sami uvěřili „nepřátelské propagandě“, že na západ od našich hranic je spotřební ráj a svoboda. Proto nakonec už v osmdesátých letech ani příliš nerušili vysílání západních rozhlasových stanic (internet byl ještě v plenkách i tam).

Takže když pak CIA ve spolupráci s KGB a Michailem Gorbačovem inscenovala dominový pád „socialistického tábora“, brali jsme to jako obrovskou úlevu a jaksi „pochopitelný a logický“ vývoj světa. Koho by napadlo, že šlo jen o přehození výhybky do protisměru, neboť Západ právě začal umírat, aniž nám to řekli?

Tak jsme se stali křovím, které to všechno odzvonilo klíči na náměstích (když už se to smělo, a Československá televize z toho vysílala přímé přenosy). Západ nás (a další „příchozí“) vycucl – a na chvilku to oddálilo jeho krach. Jen na chvilku. Nepodařilo se totiž vycucnout hlavní zdroj – Rusko. Proto teď vyvolal „zástupnou válku“ na Ukrajině, aby si vyzkoušel, jestli má na to, vtrhnout tam naplno – s větší šancí než Hitler.

ČT a zbytek režimních médií nás denně ujišťují, že ano. Že Rusko prohrává a bude brzy poraženo. Že Vladimír Putin je (na rozdíl od čilého a bystrého Joe Bidena) dementní, prolezlý rakovinou a všemi ostatními neduhy, takže každou chvíli zaklepe bačkorami – a Západ pak Rusko bez problémů zase spolkne.

Dělají si z nás legraci?

Jde totiž zase o to, dohnat a předehnat, jen tentokrát naopak: Rusko a Čínu. A v rámci toho s námi každodenně hrají inscenaci humoristického románu, který má v reálu dohnat a předehnat Jaroslava Haška, respektive jeho Osudy dobrého vojáka Švejka za první světové války. Jen teď má jít o válku třetí – a protože po ní nebude, kdo by se u nás (hořce) zasmál katastrofě rozpadajícího se impéria, dávají nám to dopředu.

Dopis

Zdá se, že nejsem sám, kdo konečně pochopil, že jde o legraci. Dostal se k nám do redakce otevřený dopis PaedDr. Pavla Kessnera premiéru Fialovi. Pan doktor klade s akademickou pečlivostí předsedovi vlády otázky, které v Protiproudu publikujeme tak dlouho a usilovně, až nás zakázali (a teď zase vtipně „povolili“ v očekávání žalob za protizákonné a protiústavní jednání vlády a tajných služeb). A především vysvětluje, proč dlouho váhal, zda mu má vůbec napsat: nevěřil, že je to celé myšleno vážně. Pak vysvětluje, proč změnil názor (vybírám z dopisu):

„Názor jsem změnil po Vašem prohlášení při příležitosti Světového dne svobody tisku 3. května 2022. Hurá, premiér deklaruje svobodu slova, mohu se otevřeně a svobodně vyjádřit! Mimo jiné uvádíte: Rád bych poděkoval všem, kteří v minulosti vyjadřovali obavy ze svobody tisku u nás. Jsem přesvědčen, že jejich úsilí pomohlo zabránit zničení svobodných a nezávislých médií v naší zemi. Praktiky omezování účasti na tiskových konferencích, omezování přístupu k informacím a selektivního umísťování státní inzerce jsou mi bytostně cizí. Žádná média nebudeme omezovat v jejich činnosti a žádným novinářům nebudeme bránit v jejich práci. Pevně proto věřím, že v období fungování mé vlády nebude situace, která by v tomto smyslu vyvolávala znepokojení.

V neposlední řadě chci také poděkovat všem, kteří v naší zemi v minulosti finančně i jinak podporovali nezávislá média a podporují je i nadále. To, že se u nás nezávislá média v obtížných podmínkách udržela a udržují, je významnou měrou i jejich zásluha.“

No opravdu – není to báječné? Jen je mi divné, že jsem mezi našimi skvělými spolubojovníky-přispěvateli zatím jméno Petr Fiala neobjevil. Ale pan doktor ještě pokračuje:

Otázky ze Švejka číslo 2: 

„(…) Jak se tedy máme srovnat s tím, že premiér této země v přímém přenosu v debatě (ona to nebyla debata, oponent chyběl a moderátor si s politikem náramně rozuměli) prohlásí, že naše země je potravinově soběstačná? A že moderátor na něj nevěřícně zírá, ale mlčí, ačkoli by kteréhokoli politika z opozice za tuto nehoráznost rozcupoval na kousky? I ten nejhloupější divák si v tu chvíli snad uvědomil, jaká je úroveň premiéra, vlády, (zaplaceného nebo zmanipulovaného?) moderátora, i toho „diskusního“ pořadu.

Vy nevíte, že se snižuje produkce vepřového, chov slepic, produkce vajec, že skomírá ovocnářství? To je ta soběstačnost? Víte Vy vůbec, že celá letošní úroda pšenice, která ještě ani nevyrostla, již byla za babku rozprodána do ciziny, takže my budeme péct chleba z pšenice nakoupené na světových plodinových burzách, kde ceny už nyní lámou rekordy? Stejně tak jako v České republice vyrobenou a spotřebovanou elektřinu platíme, až když ji zakoupíme přes burzu v Lipsku, a kvůli tomu platíme za elektřinu německé ceny? O německých cenách ruského plynu ani nemluvím. (…)

Učitelku žáků osmého ročníku, která vede žáky k tomu, aby hledali souvislosti, orientovali se v historii a samostatně mysleli, vyhazují kvůli Vaší politice z práce! Škola má být apolitická, prohlásí ministr školství a vyhazov schvaluje! Tak nějak zapomněl, jak v médiích před dvěma týdny před tím tleskali jiné paní učitelce, která s páťáky psala dopis „Putine, jdi domů!“ A tentýž ministr za dva dny potom slavnostně vyhlásí, že nově bude v revidovaném RVP (rámcový vzdělávací program pro základní školu) zakotvena zejména snaha po tom, „aby se žáci učili kriticky myslet“!

Děláte si z nás legraci?“

Ne, pane doktore, legraci si nedělají. Legrace opravdu skončila. ONI to však pochopí teprve až jim dáme najevo, že smát se nám beztrestně dál nebudou. Jak? Místo Švejka třeba „Vzpourou davů“. Jak?

To je právě na nás.

Zdroj: protiproud.cz

Hájek Petr