NĚMECKO: vzestup násilí proti dětem

Německá policie zaznamenala v loňském roce výrazný nárůst případů sexuálního zneužívání dětí ve srovnání s rokem předchozím, uvedl v pondělí nejvyšší představitel kriminální policie v zemi.

Podle speciální analýzy policejních statistik kriminality, která byla představena novinářům v Berlíně, se loni do rukou úřadů dostalo více než 39 000 případů, což představuje nárůst o 108,8 %. Tyto případy zahrnují distribuci, pořizování, držení a výrobu zobrazení sexuálního násilí na dětech a mladistvých.

Podle této zprávy se počet známých případů sexuálního zneužívání dětí v loňském roce zvýšil o 6,3 % na více než 15 500 případů. Roční údaje zahrnují pouze zlomek případů, o kterých policie ví – očekává se, že skutečná čísla budou mnohem vyšší, uvedl Holger Muench, vedoucí německého Spolkového kriminálního úřadu.

Úřady odhadují, že sexuální násilí se v Německu týká jednoho až dvou žáků na školní třídu.

Muench také uvedl, že podezření na zneužívání dětí hlásí více lidí než v minulosti.

Velmi to vítáme: závažné násilné činy na dětech a mládeži jako nejslabších členech společnosti musí být obzvláště postaveny mimo zákon, stíhány a ukončeny,“ řekl.

Německá nezávislá komisařka pro sexuální zneužívání dětí Kerstin Clausová upozornila, že Evropa se stala centrem šíření snímků zneužívání.

Potřebujeme zvýšenou evropskou spolupráci a podstatně větší investice do lidských a technologických zdrojů vyšetřovacích orgánů,“ požadovala. „Každý vyšetřovací úspěch je důležitý, protože nabízí šanci zastavit akutní zneužívání dětí a zabránit dalším činům.“

Později v pondělí policie a státní zastupitelství v Kolíně nad Rýnem představily nové poznatky k případu podezření ze sexuálního zneužívání dětí.

Kolínský policejní prezident Falk Schnabel novinářům řekl, že 44letý Němec z Wermelskirchenu u Kolína nad Rýnem byl zatčen pro podezření z několika případů závažného zneužívání dětí a držení obrovského množství vyobrazení zneužívání dětí na videozáznamech i fotografiích.

Jsem opravdu šokován a ohromen,“ řekl Schnabel. „S takovou mírou nelidské brutality a bezcitného nezájmu o utrpení malých dětí, které trpí bolestí, pláčem a zjevným strachem, jsem se ještě nesetkal.“

Ženatý muž, jehož jméno nebylo v souladu s německým pravidlem o ochraně soukromí uvedeno, nabízel své služby jako chůva na internetu. Zneužíval děti ve věku od jednoho měsíce a teenagery do 14 let. Množství dat – od roku 1993 do současnosti – nalezených v jeho počítači je tak velké, že vyšetřovatelé byli schopni prohledat jen asi 10 % vyobrazení zneužívání, přestože podezřelý byl zadržen v prosinci.

Kromě dětské pornografie našly úřady v mužově počítači také seznam více než 70 podezřelých, kteří s hlavním podezřelým sdíleli nebo vlastnili materiály se zneužíváním dětí. I tito podezřelí jsou nyní vyšetřováni, uvedl Schnabel.

(překlad vlastní)

Zdroj: apnews.com

-mp-