Rob MERRICK - Šéf energetiky varuje, že 4 z 10 domácností čelí energetické chudobě

Někteří lidé jsou na hraně a bude to ještě horší,“ říká šéf společnosti E.ON a vyzývá vládu, aby okamžitě jednala.

Šéf energetické společnosti varuje, že pokud bude vláda sedět se založenýma rukama a účty porostou, bude žít v energetické chudobě neuvěřitelných 40 % domácností.

Někteří lidé jsou na pokraji sil. Prostě nemají na zaplacení a po říjnovém zvýšení cen se to ještě zhorší,“ uvedl Michael Lewis, výkonný ředitel společnosti E.ON a prozradil, že třetina zákazníků snižuje výdaje za potraviny.

Lewis vyzval k okamžitému zásahu vlády, ale odmítl říci, zda by to měla být nechtěná daň ze zisků výrobců energie.

Vyzval, aby tuto zátěž nesla „ta nejširší ramena“, a řekl BBC: „Nejdůležitější je, aby vláda zasáhla – je na ní, aby rozhodla, jak to bude financovat.“

Lewis naznačil, že roční strop cen energií by mohl na podzim dosáhnout až 3 000 liber oproti 1 277 librám, které rodiny platily před dubnem.

Na otázku, zda je zvýšení dávky řešením, pan Lewis odpověděl: „Rozhodně, pomůže to lidem na spodní hranici příjmového rozpětí, kteří jsou tím nejvíce postiženi.“

Analytici varovali, že Spojené království čeká nejhorší propad životní úrovně od 50. let 20. století a exploze chudoby, která uvrhne dalších 500 000 dětí pod hranici životního minima.

Boris Johnson a pan Sunak vedli jednání o tom, jak krizi řešit, a uvažují o další slevě na obecní dani a vyšší slevy plateb na vytápění domácností pro nejzranitelnější osoby.

Vláda naznačila, že je proti „neočekávané dani“ jako „ideologicky nekonzervativní“, ale zdá se, že kancléř by ji rád prosadil.

Daň by zavedla nižší sazbu pro energetické firmy, které jsou připraveny investovat miliardy liber do ekonomiky, případně do nových jaderných elektráren a větrných elektráren na moři.

(překlad vlastní)

Zdroj: independent.co.uk

-mk-