Velká BRITÁNIE - Šéf energetiky varuje: 4 z 10 domácností bude brzy čelit energetické chudobě

Někteří lidé jsou na pokraji a bude to ještě horší,“ říká šéf společnosti E.ON a vyzývá vládu, aby okamžitě jednala.

Šéf této energetické společnosti – která působí i v Česku, pozn. překl. – varuje, že pokud bude vláda nečinně přihlížet k rostoucím účtům, ocitne se 40 % domácností v energetické chudobě.

Někteří lidé jsou na pokraji sil. Prostě nemají na zaplacení a po říjnovém zvýšení cen se to ještě zhorší,“ uvedl Michael Lewis, výkonný ředitel společnosti E.ON, a prozradil, že třetina zákazníků snižuje výdaje na potraviny.

Lewis také vyzval k okamžitému zásahu vlády, ale odmítl říci, zda by to měla být nová daň ze zisků výrobců energie.

Vyzval k tomu, aby zátěž nesla „nejširší ramena“, a řekl BBC: „Nejdůležitější je, aby vláda zasáhla: je na ní, aby rozhodla, jak to bude financovat.“

Dále naznačil, že roční strop cen energií by mohl na podzim dosáhnout až 3 000 liber oproti 1 277 librám, které rodiny platily před dubnem.

Na otázku, zda je zvýšení dávky řešením, Lewis odpověděl: „Rozhodně, pomůže to lidem na spodní hranici příjmového rozpětí, kteří jsou tím nejvíce postiženi.“

Analytici varovali, že Spojené království čeká nejhorší propad životní úrovně od 50. let 20. století a exploze chudoby, která uvrhne dalších 500 000 dětí pod hranici životního minima.

Boris Johnson a pan Sunak vedli jednání o tom, jak krizi řešit, a zvažovali další slevu na obecní dani a vyšší slevy na platby za vytápění pro nejzranitelnější osoby.

Vláda však naznačila, že je proti mimořádné dani, protože je „ideologicky nekonzervativní“, ale zdá se, že kancléř by rád prosadil to, čemu se dnes „mimořádná daň“ říká.

Ta by zavedla nižší sazbu pro energetické firmy, které jsou připraveny investovat miliardy liber do ekonomiky, případně do nových jaderných elektráren a větrných elektráren na moři.

Mnoho týdnů trvající zmatky a rozpory v kabinetu ohledně toho, jak se vypořádat s prudce rostoucími účty domácností, vládu poškodily a toryovští poslanci jsou z této patové situace frustrovaní.

Termínem „energetická chudoba“ se označují domácnosti, které musí za energie v domácnosti utratit více než 10 % svého disponibilního příjmu.

Tento podíl se zvýšil na zhruba 20 procent a v říjnu by podle našeho modelu mohl vzrůst na 40 procent, pokud vláda nějakým způsobem nezasáhne,“ varoval pan Lewis.

(překlad vlastní)

Zdroj: independent.co.uk

-mp-