Podle ovoce poznáte je: Impérium se hroutí. Západ nechce spravedlivý řád. Válečná osa USA – Brusel – NATO. Operace pod falešnou vlajkou i hlavní média řídí CIA. Vedou válku proti Rusku rukama zločinného kyjevského režimu

FINIAN CUNNINGHAM je americký spisovatel a publicista, který si povídá Brucem Gagnonem o skutečném pozadí vyprovokovaného konfliktu na Ukrajině, který je pro Západ jedním z posledních pokusů o udržení „impéria svět“ – čemuž Putinovo Rusko stojí v cestě

Kdo je Bruce Gagnon? Američan, který bydlí ve státě Maine. Za oceánem (a v desítkách zemí, kde přednášel v neposlední řadě i právníkům a justičním organizacím) je významnou – a známou – postavou. Angažuje se v úsilí za omezení zbrojení. Založil stejnojmennou organizaci (Global Network Against Weapons & Nuclear Power in Space) a je i jejím koordinátorem.

Jako veterán vietnamské války poměrně přesně ví, proč o to usiluje. Pro nás je tím zajímavější, že v klasickém dělení patří spíše k levé části politického spektra, které je v dnešní bidenovské Americe posedlé protiruskou hysterií. Patří k důkazům, že když si člověk nenechá vyrazit z hlavy rozum a ze srdce touhu po svobodě, jsou možná „setkání třetího druhu“ se stejně založenými i z opačného strany barikády. Finian Cunningham se ho zeptal:

Kongres USA je připraven schválit zákon, který výrazně zvýší dodávky zbraní na Ukrajinu, aby údajně pomohl bránit tuto zemi před „ruskou agresí“. A to v době, kdy probíhají jednání mezi Ukrajinou a Ruskem s cílem nalézt mírové urovnání konfliktu. Snaží se Washington posílit vyjednávací pozici Kyjeva nebo mají Spojené státy za cíl spíše prodloužit válku?

USA a NATO zjevně nechtějí, aby jednání mezi Ukrajinou a Ruskem dospěla k nějakému rozumnému závěru. Jejich hlavním zájmem je vytvořit a udržovat hnisající strukturu podél ruských hranic, což donutí Moskvu utrácet více za armádu a za obnovu masivně zničené ruskojazyčné oblasti v Donbasu, což bylo způsobeno jejím ostřelováním ukrajinskou armádou více než osm let od převratu v Kyjevě v roce 2014, který řídili Spojené státy.

Jako ospravedlnění souhlasu s dodávkami dalších amerických zbraní na Ukrajinu Senát uvedl masakr civilistů v ukrajinské Buče údajně ruskými vojáky. Nejenže Rusko tato obvinění kategoricky popírá, ale už mnoho nezávislých analytiků poukázalo na důkazy, že děsivé vraždy byly Operací pod falešnou vlajkou, kterou provedly ukrajinské síly se záměrem obvinit Rusko. Nakolik důvěřujete zprávám západních médií o masakru?

Studoval jsem to docela podrobně. Je více než zřejmé, že to bylo další zamávání falešnou vlajkou ze strany osy USA-NATO-Ukrajina. Už samotné časové osy ukazují, že tomu tak je. Ruské jednotky opustily Buču 30. března. 31. března starosta Buči zveřejnil video, kde vzrušeně a hrdě prohlásil, že ruské jednotky odešly. Den poté, 1. dubna zástupkyně městské rady Buči, natočila podobné video hlásající vítězství nad Rusy. Žádný z nich se ani slovem nezmínil o nějakém masakru nebo o tělech v ulicích, což by v tu chvíli bylo nepochybně první, o čem by hovořili. Jenže další den, 2. dubna ukrajinské síly znovu ovládly Buču. A o den později, 3. dubna začala západní média informovat o údajném masakru. Ale důkazů je mnohem víc.

Pak přišel Kramatorsk, o němž se ale vzápětí hovořit přestalo…

Ze strany USA, NATO a Ukrajiny to byly a jsou opakované pokusy o drastické inscenace. Snaží se tvrdit, že Rusko zabíjelo civilisty, ale vzápětí se vždy ukázalo, že každý tento „příběh“ postrádá faktický základ. Přesně totéž platí o ostřelování Kramatorsku střelou Točka-U 8. dubna. Desítky civilistů byly zabity a až 100 zraněno. Prezident Vladimir Zelenskij okamžitě obvinil Rusko, ačkoli raketa Točka-U je zastaralá technologie, kterou Rusko již dávno nepoužívá, zato je mnoho důkazů, že byla oblíbenou zbraní používanou kyjevským režimem a jeho nacistickými oddíly při osmiletém opakovanému ostřelováním oblasti Donbasu.

Ale je tu ještě něco: Kramatorsk je v ruskojazyčné oblasti východní Ukrajiny, kterou se Rusko snaží osvobodit do nacistických pluků ve službách Kyjeva. Nedává smysl, že by Rusko zabíjelo vlastní lidi. Je to spíše naopak: Kyjev se tím pokouší trestat místní obyvatele za jejich sympatie k Moskvě - a vydávat to za ruskou "práci". Totéž platí pro Buču.

Každý zločinec má Modus Operandi (MO) – způsob, jak znovu a znovu opakovat pro něj typické chování. Lze s jistotou říci, že Ukrajina tuto válku prohrává a uchýlila se ke svému MO: Vytváří operace pod falešnou vlajkou, aby obrátila veřejné mínění Západu proti Rusku s nadějí, že USA a NATO pak přece jen plně vstoupí do války. Kyjev prostě nahradil vojenské operace, kterých už není schopen, operacemi pod falešnou vlajkou jako svou primární strategii.

Říkáte, že tato válka představuje ve skutečnosti spíše frontovou linii – konfrontaci mezi blokem NATO vedeným USA na jedné straně a Ruskem a Čínou na straně druhé. Jde tedy o zástupnou válku Západu proti Putinovu Rusku ukrajinskýma rukama?

Nemůže být pochyb o tom, že tato válka je vedena kvůli změně režimu v Rusku. Západ doufá, že to umožní rozdělení Ruska na menší národy – podobně jako to USA kryté formálně NATO udělaly s Jugoslávií po americké invazi do Srbska v roce 1999. Hlavním cílem je, aby západní korporace převzaly kontrolu nad obrovskou základnou zdrojů, která zahrnuje zemní plyn, ropu, dřevo, zemědělskou půdu a životně důležitá ložiska nerostných surovin. Prezident Joe Biden v jedné ze svých zmatených chvil vyhrkl nedávno ve Varšavě, že „Putin musí pryč!“ Jeho okolí se to pak sice pokoušelo zakopnout pod koberec, ale jsem si více než jistý, že během mnoha zasedání Národní bezpečnostní rady ve Washingtonu to je již dlouho klíčový bod programu.

Nevyhlášená válka znamená, že prostřednictvím ukrajinských bojů, jímž dnes už víceméně otevřeně velí američtí a britští velitelé, se Západ pokouší začít invazi do Ruska? I se všemi historickými zkušenostmi?

Za posledních 500 let bylo Rusko opakovaně napadeno ze Západu. Poláci se o to neúspěšně pokusili již v roce 1605, a dodnes je ty chutě nepřešly. Následovali je Švédové za Karla XII. v roce 1707, Francouzi za Napoleona v roce 1812 a Němci dvakrát, v obou světových válkách, v letech 1914 a 1941. Nejméně každých 100 let se o to Západ pokusí – a vždycky selže. A přesto se pokusí znovu. Jenže tentokrát má Rusko už i jaderné zbraně a nosiče, které Západ tak vyspělé nemá. A ještě jeden nový moment: Čína je ruským spojencem. Nejen proto je také na seznamu Západu pro změnu režimu. Jenže vzhledem k nové hospodářské a vojenské dohodě mezi Ruskem a Čínou je nezbytné nejprve odstranit Rusko. Pak Západ vystartuje po Číně. Spojené státy v současnosti využívají Tchaj-wan podobným způsobem, jakým využily Ukrajinu: jako nástroj destabilizace Číny.

Rusko chce boje na Ukrajině ukončit co nejdříve. Z vašich slov ale plyne, že nejen kvůli dodávkám zbraní z USA, Británie a států NATO na Ukrajinu existuje reálné nebezpečí, že konflikt může trvat mnohem déle. Je toto prodlužování války tím, co podněcuje kalkulace a politiku Washingtonu a Londýna?

Zájmy vojensko-průmyslového komplexu USA a EU jsou rozhodující. V neposlední řadě i proto, že v šířící se hospodářské krizi představují obrovské zisky. Proto se budou snažit, aby se tato válka protáhla na měsíce nebo dokonce roky. To je společný záměr Washingtonu i jemu podřízeného Bruselu. Vojenským výrobcům se sbíhají sliny. Když přinutí především středo a východoevropské členské státy NATO dodávat zastaralou vojenskou techniku na Ukrajinu, mají vystaráno. Plánují, že je nahradí nejdražšími technologiemi, které už musí být „interoperabilní“ s bojovými schopnostmi Pentagonu pro „Hvězdné války“, přenesení vojenských operací na zemskou orbitu. To se časem promítne do obrovského hi-tech globálního válečného stroje – a stejně obrovských zisků amerických zbrojovek. 

Nezapomínejme, že NATO verbuje také nové „partnery“ v Austrálii, Novém Zélandu, Jižní Koreji, Japonsku a další v Asii a v Tichomoří. V této „vizi“ budou mít USA na starosti „řízení a dodávky“ – a členové NATO a „partneři“ to všechno budou muset zaplatit. NATO je v tomto smyslu fakticky řízeno západními korporacemi. Prohlašuje se za „mírovou aliancí“, ale jeho historie není nic jiného než válka bez konce.

Rusko a Čína vítají opětovný příchod multipolárního světa založeného na rovnoprávné spolupráci a partnerství. Spojené státy jsou zásadně proti této vizi a tvrdí, že Moskva a Peking podkopávají „globální řád založený na pravidlech“. Co je to za pravidla?

USA a NATO jsou fakticky jen vojenská válečná mašinérie. Svaly pro Západem řízený korporátní globalizační syndikát. Vědí, že jejich dny jsou sečteny. Udělají však cokoli, aby ještě trochu protáhly stav dominance západních imperiálních mocností, které po stovky let vládly a drancovaly většinu světa.

Připomínají opilého hazardního hráče, který hází kostkami – s vědomím, že všechno prohrál, ale i tak to jde zkusit naposledy, bez ohledu na to, že se nejspíš úplně dostane na mizinu. Washington a EU si totiž současně uvědomují, že rostoucí multipolární svět je nezastavitelný – už jen když sečtete počty obyvatel, tento rostoucí příliv tvoří drtivou většinu světové populace. Takže konglomerát USA-NATO se právě snaží zachytit poslední šance, jak udržet kontrolu nad planetou. Osa Washington-Londýn-Paříž-Berlín-Brusel chce zpět úplnou moc a kontrolu – a mají-li to ztratit, jsou ochotni vypálit do základů všechny národy, které se jim postaví do cesty.

Jakou mají šanci?

Malou, pokud vůbec nějakou. Už to nejde zastavit. Je zřejmé, že Čína, Rusko, Írán, Indie a další hráči na celém globálním jihu tomu všemu velmi dobře rozumějí. Trpěli v rukou tandemu USA-Evropa příliš dlouho. Jsou v pohybu, pomáhají vytvořit multipolární svět – to, co jeden ruský vůdce nedávno nazval „Spravedlivý světový řád“, který neřídí Wall Street, Bank of England, MMF a Světová banka. 

Otázka pro všechny zní: Budou USA-NATO ochotny převzít tuto snahu, aby si udržely pod kontrolou Třetí svět, který by se pak dost možná mohl stát jaderným? Ti takzvaní „míroví aktivisté“ mávající v ulicích ukrajinskými vlajkami, by si měli položit otázku, zda ve skutečnosti jako zmanipulované ovce nepomáhají posouvat věci tímto strašlivým směrem.

Zdá se, že hlavní západní zpravodajská média už zcela otevřeně přijala funkci propagandistického systému, změnila se v paže tajných služeb, v jejichž režii cíleně šíří zpravodajské dezinformace. O co v tom jde?

Pokud jde o démonizaci Ruska a pomoc při eskalaci této války, západní média jsou v plném nasazení. Před pár dny jsem si na chvíli zapnul Národní veřejný rozhlas a slyšel jsem jednoho „korespondenta“ tvrdit, že ruské jednotky znásilňovaly mladé dívky v Buči. Přesně podle direktiv CIA.

Najednou jako bychom zapomněli na průlomová slyšení výboru amerického Senátu už v roce 1975 o kontrole médií skrze CIA. Tato slyšení vedl senátor Frank Church. Zjistilo se, že 400 novinářů po celém světě předkládalo veřejnosti falešné zprávy, které jim dodala CIA. Říkalo se tomu operace Mockingbird. Vsadil bych svůj život, že „příběh o znásilnění v Buči“ vytvořila právě tato agentura.

Hlavní média ovládaná korporacemi, která nás v roce 2003 zmanipulovala zprávami CIA o nutnosti útoku na Irák kvůli neexistujícím zbraním hromadného ničení, znovu používají stejnou strategii a metody: Jak prodat válku vedenou ve skutečnosti Západem – a oklamat veřejnost. Když k tomu připočítáte veškeré úsilí na sociálních sítích vlastněných týmiž korporacemi, hackerské útoky na nezávislé weby, cenzuru a kriminalizaci alternativních názorů a informací o válce na Ukrajině, je jasné, že cílem číslo jedna CIA je opět jako vždy vymývání mozků veřejnosti. 

Pořád stejný modus operandi.

Každý zločinecký syndikát ho má.

Zdroj: protiproud.info

-mp-