Ross CLARK - Ohromující oživení rublu

Kolony tanků se zastavily, jedno nebo dvě města byla u Ukrajinců dobyta. Válečné úsilí Ruska posledních čtrnáct dní k ničemu tak rychle nepřivedlo – pokud tedy nepočítáme neustálé odstřelování a ničení bytových domů jako formu pokroku.

Ovšem vede ekonomická válka proti Rusku k nějakému většímu pokroku? Je pravdou, že si Moskvané zatím nemohou koupit Big Mac a luxusní západní zboží zmizelo z regálů. Přesto se podívejte na kurz dolaru k rublu. Začíná to vypadat jako konvoj ruských obrněných vozidel. Prvních pár dní se rubl, když začaly platit sankce, neúprosně propadal. Den před Putinovým útokem na Ukrajinu stál rubl 0,012 dolaru. K 8. březnu se propadl téměř na polovinu na 0,007 USD. Ale pak? Rubl se postupně navrací zpět tam, kde byl před invazí.

Ruský akciový trh vykazoval stejný odraz ne tak úplně. Avšak od doby, co se minulý týden částečně znovu otevřel, prudce vzrostl. Index Moskevské burzy se 16. února pohyboval na 3,646 bodů, ráno 24. února se propadl téměř o polovinu a dosáhl hodnoty 1, 943 bodu. Přesto dnes ráno dosáhl 2,377. Pro každého, kdo má dost odvahy investovat do akcií na dně a je připraven přehlédnout etické otázky, byly ruské akcie jednou z nejlepších investic za poslední týden. Je to pozoruhodné vzhledem k zjevnějším příznakům, že se prý válka nedaří tak dobře, a že by se Rusko mohlo na mnoho let ponořit do bažiny.

Ukazuje to však na to, jak obtížné je pro Západ izolovat a zničit protivníkovu ekonomiku, má-li to být novou realitou mezinárodního konfliktu. Vlastní ekonomickou sílu jsme přehodnotili. I když bychom si mohli myslet, že bohatí Rusové považují naše luxusní zboží za nepostradatelné, je to právě energie, která hýbe ruskou ekonomikou a je v tuto chvíli docela dobrým byznysem. Možná nakupujeme z Ruska méně ropy, ale stále jsme nuceni nakupovat plyn. Kromě toho existují dva velmi velké trhy pro americký plyn a ropu, které se nesnaží bojkotovat ruské nerostné palivo. Naopak: Čína a Indie využívají nabízených slev.

Indie od invaze podepsala smlouvy na nákup šesti milionů barelů ropy z Ruska, tedy o polovinu více, než nakoupila za celý rok 2021. Proč? Protože se ruská ropa prodává se slevou kolem 30 dolarů za barel. Indie a Čína by mohly snadno skoupit veškerou ropu, kterou Západ odmítne od Ruska nakoupit. A pokud se tyto země rozhodnou, že se nechtějí k bojkotu připojit, nemůžeme s tím nic nadělat.

Nikdy předtím se Západ nepokusil reagovat na vojenskou agresi výhradně ekonomickými prostředky. Existuje spousta otázek, které je třeba si klást, tj. zda se jedná o moudré řešení. Opravdu bychom chtěli obyčejné Rusy dovést k bídě, pokud bychom mohli, s vědomím, že by to mohlo posílit jejich podporu Putina? Putin ostatně vytvořil narativ, že je Rusko napadeno Západem a teď libovolné těžkosti ruského národa může zdůvodnit právě tím.

Je zde ovšem bezprostřednější otázka, zda to může fungovat v každém případě. Západu se zatím podařilo posílit obranu Ukrajiny dodávkami zbraní. To byl úspěch.

Ekonomické sankce, i když se zpočátku zdálo, že Rusko poškodí, nyní fungují mnohem méně zjevně.

(překlad vlastní)

Zdroj: spectator.co.uk

-mp-