To říkat nesmíte! Ukrajinský velvyslanec v akci. Narazil na Roberta Fica

Diplomaté bývají známí tím, že velmi pečlivě váží slova, mluví v náznacích a dávají si bedlivý pozor, aby v hostitelské zemi nikoho neurazili. Ale velvyslanec Ukrajiny na Slovensku Jurij Muška se rozhodl jít zcela jinou cestou a ve vyjádření pro televizi TA3 poslal drsný vzkaz opozičním politikům. Ale netrvalo dlouho a šéf nejsilnější opoziční strany Smer-SD Robert Fico ukrajinskému velvyslanci stejně drsně odpověděl. Podívejte se sami.

Slovenská opozice v čele s Robertem Ficem znovu a znovu hlasitě prohlašuje, že Slovensko nesmí posílat na Ukrajinu žádné zbraně, aby nebylo zataženo do války proti Rusku. Slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou i stávajícího slovenského premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), kteří podporují posílání materiální i vojenské pomoci Ukrajině, Fico veřejně označil za „válečné štváče".

A ukrajinský velvyslanec na Slovensku Jurij Muška se rozhodl, že na Ficova slova zareaguje.

„Musím zůstat diplomatem. Kdybych byl jen obyčejným občanem Ukrajiny, tak bych řekl něco, co se nedá odvysílat v době televizního vysílání. Chtěl bych nabídnout těmto pánům, kteří říkají, že na Ukrajinu lze posílat jen humanitární pomoc, aby sami vyrazili na Ukrajinu a zkusili si to. Ať se vydají ke Kyjevu a zkusí si to. V řadách teritoriální obrany je to možné. Jde tady o přežití Ukrajiny i Evropy,“ uhodil na Fica a jeho kolegy z opozice velvyslanec v rozhovoru pro TA3. Jeho slova převzal i server Čas.sk.

Ukrajinský diplomat se vrátil až k roku 1939 a připomněl, že v roce 1939 Československo padlo Hitlerovi do rukou, aniž by se armáda jako celek urputně bránila.

Jenže Ukrajina se brání a pokud ji od toho kdokoli odrazuje, nelze to podle velvyslance nazvat jinak než kolaborací s nepřítelem.

„Jinak než kolaborací se to nedá nazvat. Proto se kategoricky stavím proti tomu a jednoznačně podporuji kroky slovenské vlády, která nás podporuje a činí naprosto správné kroky, jaké mají činit dobří sousedé. Jaké mají činit opravdoví bratři,“ uzavřel Muška.  

Jenže Fico rychle přešel do protiútoku a označil velvyslancova slova za neakceptovatelná.

„I když se to mnohým může zdát neuvěřitelné, chci jako předseda suverénní politické strany požádat pana velvyslance Ukrajiny na Slovensku, aby se zdržel podobných politických komentářů a zasahování do vnitropolitických záležitostí Slovenské republiky,“ vystartoval Fico.

„Pan velvyslanec Muška podobně jako prezident Ukrajiny kope do každého, kdo nechce na 100 procent splnit přání Ukrajiny. Smer-SD ještě jednou odsuzuje použití ruské vojenské síly na Ukrajině a považuje ji za neomluvitelné porušení mezinárodního práva, i když šlo o výsledek dlouholetého zanedbávání obrovského napětí v ukrajinsko-ruských vztazích. Smer-SD podporuje komplexní humanitární pomoc Ukrajině a lidem, kteří z Ukrajiny prchají před válkou. Opakuji, před válkou,“ pokračoval expremiér.

To však podle Fica nemění nic na tom, že on i jeho kolegové nechtějí na Ukrajinu poslat byť jen jednu jedinou zbraň, protože by to dál zvyšovalo napětí mezi Ruskem a Ukrajinou a touto cestou se z Ficova pohledu nelze dopracovat ke kýženému míru.

Fico trvá na tom, že Slovensko nesmí být zataženo do války, „ze které nic nemá a na vzniku které se nijak nepodílelo“.

„Já osobně mám i jinou odpověď než vláda Slovenské republiky. Mám otázku, zda daní za válku na Ukrajině má být prudké zdražování na Slovensku a snížení životní úrovně Slovenek, Slováků, ale i dalších občanů Slovenské republiky,“ řekl Fico.

Nakonec ukrajinskému velvyslanci připomněl, že v době, kdy na Slovensku vládla strana Smer-SD, byl zajištěn plyn zpětným chodem plynovodu na slovenském území, což Ukrajině zabezpečilo dodávky plynu. „My víme, co je to pomoc a solidarita. A teď také víme, co je to solidarita, ale ne v podobě samopalů, tanků, letadel a kanonů,“ uzavřel Fico.

Zdroj: parlamentnilisty.cz

-mp-