Viktor ORBÁN – Geopolitický význam konfliktu na Ukrajině

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil:

Jsme v křížové palbě velkých geopolitických hráčů, NATO se neustále rozšiřuje na východ a Rusku se to líbí stále méně. Rusové vznesli dva požadavky: Ukrajina musí vyhlásit neutralitu a NATO nesmí přijmout Ukrajinu. Tyto bezpečnostní záruky Rusové nedostali, takže je získají ve válce. To je geopolitický význam této války.“

Dále dodal: „Rusové překreslují bezpečnostní mapu kontinentu. Jejich představa bezpečnostní politiky je taková, že Rusko by mělo být obklopeno neutrální zónou, aby se cítilo bezpečně. Ukrajina, která byla dříve považována za přechodnou zónu, kterou nelze neutralizovat diplomatickými prostředky, se nyní stává neutrální vojenskou silou.

Rusové požadují totéž, co dříve. Vzhledem k tomu, že vojenská převaha je na straně Rusů, bylo zahájení jednání jen otázkou času. Celá Evropa nyní musí pracovat na mírovém řešení.

Co se týče Putina, to, co jsem s ním zatím vyjednal, vždy dodržoval. A my také. Maďarsko-ruské vztahy byly donedávna vyváženým a korektním systémem vztahů.

Pokud jde o poválečné bilaterální vztahy, jedno je jisté: Rusko bude existovat i po válce. Maďarsko a Evropská unie budou mít své vlastní zájmy i po válce. Není důvod přerušovat spolupráci s Rusy v oblasti energetiky. Vedoucí představitelé EU rovněž uvedli, že sankce nebudou mít vliv na dodávky energie z Ruska, protože by to zničilo evropskou ekonomiku.

Totéž platí pro ruské investice do maďarské jaderné elektrárny Paks. Kdybychom neměli Paks, museli bychom kupovat více ruského plynu, a to ještě dražšího. Pokud zrušíme energetickou spolupráci s Rusy, režijní náklady všech maďarských rodin se během jednoho měsíce ztrojnásobí. Proto tento krok nepodporuji a maďarské rodiny by neměly platit za válku.

V čele světa dochází k výměně pozic. Za současného stavu se Čína brzy stane nejmocnější hospodářskou a vojenskou mocností na světě. Amerika ustupuje, zatímco Čína posiluje.

Deset milionů Maďarů musí v těchto časech obratně manévrovat. Jsme ve spojenectví se Západem, ale chceme také navázat výhodný vztah s novou velmocí. Pro politiky je to obtížný úkol hraničící s uměním.“

Zdroj: internetové servery

-mp-