Richard SEEMANN - Světoznámý ruský šéfdirigent vyhozen

Šedesátiosmi letý Valerij Abisalovič Gergijev* už není šéfdirigentem Mnichovské filharmonie a na Isaru už nebude řídit koncerty, protože svůj postoj k současným událostem na Ukrajině „nepřehodnotil a nerevidoval“.

Oznámil to sociálně demokratický vrchní starosta hlavního města Bavorska Dieter Reiter slovy, že „od této chvíle nebudou další koncerty Mnichovské filharmonie pod jeho vedením. Valerij Gergijev se nevyjádřil, navzdory mé žádosti, aby se jasně a jednoznačně distancoval od brutální útočné války, kterou Putin vede proti Ukrajině a nyní zejména proti našemu partnerskému městu Kyjev. Očekával bych, že Gergijev přehodnotí své velmi kladné hodnocení ruského vládce, což neudělal. V současné situaci by však byl jasným signálem pro orchestr, jeho publikum, veřejnost a městskou politiku nezbytný, aby bylo možné dále spolupracovat,“ řekl Reiter, protože už nereprezentují stejné hodnoty.

Rovněž Hamburská Elbphilharmonie zrušila plánovaná vystoupení ruského hvězdného dirigenta. „Kvůli pokračujícímu mlčení Valerije Gergijeva o ruské invazi na Ukrajinu, byly nyní dva koncerty plánované na Velikonoce s ním a orchestrem Mariinského divadla v Elbphilharmonie, zrušeny,“ a ani Festspielhaus v Baden-Badenu již s ním nechce spolupracovat. To přesto, že ve městě žije početná ruská komunita, která také štědře přispívá financemi Festspielhausu a pravidelně jej navštěvuje a Gergijev je tam častým hostem již 24 let.

Nedostatek vzdálenosti mezi dirigentem a současnými nelidskými činy ruského prezidenta“ však „byl rozhodujícím faktorem“ pro to, že jej podle uměleckého ředitele Benedikta Stampy znovu nepozval, protože „zjevně již nereprezentujeme stejné hodnoty.“

Gergiev neodpověděl na žádost o komentář a mnichovská umělecká agentura se od něj poté „oddělila“ . Šéf agentury Marcus Felsner řekl Bavorskému rozhlasu, že to byl „nejsmutnější den jeho života“, ale nechce přímo ani nepřímo těžit z „režimu, který vede válku proti nám všem“:

Na pozadí zločinné války, kterou ruský režim vede proti demokratickému a nezávislému národu Ukrajiny a proti celému otevřené evropské společnosti, stalo se pro nás nemožné a nevítané zastupovat zájmy Maestra Gergijeva.“ Rozhodnutí mi trhá srdce, řekl Felsner a jeho myšlenky jsou sice s dirigentem, ale ještě více s „miliony obětí válečného zločinu“.

Gergijev je podle něj jedním z největších dirigentů naší doby, „vizionářským umělcem, kterého mnozí z nás milují a obdivují“, který ale „nechce nebo nemůže veřejně ukončit svou dlouho hlásanou podporu režimu, který nyní páchá zločiny“.

Ruská tisková agentura TASS činy proti Gergijevovi označila jako příležitost k odkazu na „agrese proti Rusům“ v Německu, zejména na sociálních sítích. „Hudební génius však nenásledoval vedení západních nepřátel a zůstal věrný své předchozí pozici.“ Dvojité vyloučení v Mnichově není pro Gergijeva překvapivé poté, co americké, italské, britské, nizozemské a rakouské hudební domy s ním zrušily spolupráci. Gergijev také odmítl ultimátum z La Scaly, aniž by reagoval, načež se s ním rozešly Edinburský, Lucernský a Verbierský festival.

* Valerij Gergijev je uměleckým ředitelem a generálním ředitelem Mariinského divadla v Petrohradě od roku 1988 a v letech 2007 až 2015 dirigoval London Symphony Orchester. V roce 1996 mu byl udělen čestný titul „Národní umělec“ Ruské federace, od roku 2004 je také „Národní umělec“ Ukrajiny.

Zdroj: vasevec.cz

-mk-