Ladislav JAKL - Kdo maže, ten jede. Ale kam?

Britská BBC maže ve svých archivech a upravuje tak historii. Orwell tedy předpověděl budoucnost ve vlastní zemi. Kdo ovládá minulost, ovládá současnost, psal prorocky. Je otázkou, kde se mazací kultura zastaví.

Údajný vzor nezávislosti, BBC (i když nevím, jak by se našim bojovníkům za samořízení za veřejné peníze líbil model dohledu intendantem jmenovaným vládou), cenzuruje, až se z ní kouří. Pochopitelně v zájmu diváků a posluchačů.

Po odhalení novinářů musela sama BBC přiznat, že v posledních letech vysílala u některých pořadů už jejich zcenzurované, upravené verze. BBC uvedla, že epizody svých archívních pořadů upravuje tak, aby byly vhodné k vysílání i v dnešní době, tedy aby prý odpovídaly současným společenským mravům. Dnešní posluchač se prostě nesmí dozvědět, že ještě nedávno byl svět víceméně normální, mohlo by ho to pohoršit.

U mnoha starých filmů i televizních pořadů si člověk opravdu řekne, že tohle by už dnes určitě neprošlo, to už by nikdo nenatočil. A divíme se, že to vůbec dali do vysílání. Ale málokoho by napadlo, že někdo sáhne do archivu a nevratně zcenzuruje a upraví třeba i jen jednu jedinou poslední dochovanou kopii pořadu.

V historii najdeme různé podobné příklady. Třeba příklad takového římského císaře z počátku třetího století Caracally. Ten nechal zamordovat vlastního bratra, aby odstranil případného konkurenta v mocenském boji. Asi pro tuto bratrovraždu nebyl na sebe moc hrdý, a tak nechal z rodinného obrázku s císařským tatínkem Septimiem Severem svého bratříčka vymazat. Byl tu – a už není.

Nebylo mu to nic platné. Kdo čím zachází, tím také schází, a tak byl Caracalla při válečném tažení proti Parthům sám zavražděn. Kdo maže, ten jede, ale leda do podsvětí. Kdoví, možná se Caracalla po nocích zjevuje novodobým cenzorům a straší je.

Člověk se musí ptát: jaký svůj zločin tito cenzoři zakrývají?

Také něco zavraždili a teď se o onom „mrtvém“ nesmí nikdo dovědět?

Ano. Jsou spoluviníky vraždy starého dobrého normálního světa.

Zdroj: jakl.blog.idnes.cz

Jakl Ladislav