Představitelé katolické církve v Německu uskutečnili kolektivní coming out

Německo: 125 katolických kněží, asistentů, učitelů a zaměstnanců církevní správy se přihlásilo k LGBTQ+ komunitě.

V bezprecedentní kolektivní akci se 125 členů katolické církve v Německu veřejně přihlásilo ke komunitě „queer“ a požadovalo změnu církevního pracovního práva, informovala v pondělí 24. ledna v ranních hodinách agentura dpa. Vyzvali také ostatní katolíky, aby se připojili k iniciativě nazvané „#OutInChurch“.

Podle detailů zprávy patří mezi ty, kdo odhalili svou příslušnost k LGBTQ+ komunitě kněží, referenční faráři a vedoucí katolických kongregací, učitelé a lektoři na církevních školách, zaměstnanci a členové církevní administrativy.

Požadavky účastníků akce

Zúčastnění římští katolíci požadují, aby katolická církev přestala používat sexuální orientaci a genderovou identitu jako důvod k propuštění a aby z církevního učení byla odstraněna diskreditující prohlášení týkající se genderu a sexuality.

Podle kněze Berndta Mönkebüschera, který inicioval požehnání homosexuálním párům v roce 2021, se celocírkevní kampaň za coming out inspirovala loňským příkladem, kdy 185 německých hereček a herců odhalilo, že jsou gayové, lesby, bisexuálové, trans-queer, intersexuálové a nebinární osoby.

Vládní zmocněnec pro queer komunitu

Již dříve, 16. ledna, bylo oznámeno, že Německo má svého vůbec prvního spolkového vládního zmocněnce pro uplatňování sexuální a genderové rozmanitosti, kterým se stal Sven Lehmann, poslanec Bundestagu za Zelené. Jeho úkolem je spolupracovat s ministerstvy Spolkové republiky Německo na projektech LGBTQ+. Kromě toho bude Lehmann zodpovědný za národní akční plán pro sexuální a genderovou rozmanitost.

Katolická církev a queer komunita

V březnu 2021 vatikánská Kongregace pro nauku víry uznala „přítomnost pozitivních prvků“ ve vztazích osob stejného pohlaví, ale zdůraznila, že taková partnerství přesto nemohou být plně „předmětem církevního požehnání“.

Již v říjnu 2020 vyzval biskup Heinrich Timmerevers, primas drážďansko-míšenské katolické diecéze, ke změně postoje německé katolické církve k homosexuálním věřícím a manželství osob stejného pohlaví.

Zdroj: internetové servery

-mp-