Svjatoslav KŇAZJEV - Amerikou se valí vlna zločinu: USA zažívají největší nárůst počtu vražd ve své historii

Ve Spojených státech byly nedávno zveřejněny konečné údaje o kriminalitě za rok 2020 a předběžné údaje za odcházející rok 2021. To, co se děje, nemá daleko k národní katastrofě.

Počet vražd v USA v roce 2020 vzrostl najednou o 30 procent. V osmi státech a v řadě metropolitních oblastí (zejména v New Yorku) dosáhl nárůst počtu vražd 40 % a více. Jedná se o nejvyšší nárůst závažných trestných činů v historii amerického státu. Dokonce i v roce 2001, kdy došlo k útoku na newyorská Dvojčata, byl meziroční nárůst násilných úmrtí jedenapůlkrát nižší, přibližně o 20 %, pokud se započítají všechny oběti.

V roce 2020 připadalo v USA na každých 100 000 obyvatel 7,8 vražd. Podíl vražd spáchaných střelnou zbraní dosáhl 77 % a míra jejich objasnění klesla na 54 %. Počet nefatálních útoků s přitěžujícími okolnostmi vzrostl v roce 2020 o 12 %.

Ještě před zveřejněním oficiálních údajů o kriminalitě se liberální média hlavního proudu snažila tvrdit, že na historických údajích o rostoucím počtu vražd údajně není nic špatného. Někteří z nich tvrdili, že to, co se stalo, mohla být emocionální reakce společnosti na „pandemii“ (zvláštní teze), a připomínali, že v absolutních číslech byla situace na počátku 90. let stejně horší. Jiní označili to, co se stalo, za nevysvětlitelný jev a statistickou náhodu.

Předběžné údaje pro rok 2021 však umlčely zastánce „pandemické“ a „náhodné“ verze. Přestože rok ještě neskončil, je již nyní zřejmé, že se situace zhoršila. Ve 12 megalopolích dosáhl počet obětí zemřelých na ulicích kritických hodnot a mohl překonat všechny historické rekordy z počátku 90. let i v absolutních číslech. Ve Filadelfii však již byly všechny rekordy překonány.

Je hrozné každé ráno vstát, přijít a podívat se na čísla a pak sledovat zprávy a vidět konkrétní příběhy. Je to prostě šílené. Je to prostě šílené a musí to přestat,“ komentoval to starosta Filadelfie Jim Kenney.

Ve třetím nejlidnatějším městě USA, Chicagu, se i podle prozatímních údajů počet vražd letos zvýšil o 3 % oproti roku 2020 a pomalu se blíží rekordní hodnotě z roku 1970.

Komunita je otrávená. Jsem velmi rozrušená. Musí to přestat... Poslední dobou je to tu horší než ve válečné zóně,“ popisuje situaci v Rochesteru kapitán místního policejního oddělení Frank Umbrino.

Na rozdíl od liberálů uvádějí konzervativní odborníci, politici a novináři velmi konkrétní důvody nárůstu počtu vražd. Jedním z klíčových je liberalizace práva a radikální zjednodušení systému kaucí pro pachatele trestných činů, které prosazuje Demokratická strana.

Lidé jsou zatýkáni za držení zbraní a pak jsou znovu a znovu propouštěni,“ popsal bývalý šéf detektivního oddělení newyorské policie Robert Boyce, co se děje v USA.

Dalším důležitým důvodem jsou brutální zásahy do pravomocí americké policie v důsledku protestů BLM po smrti zločince George Floyda. Počet zatčení v roce 2020 navzdory rostoucí kriminalitě a výtržnostem klesl o 24 % na nejnižší úroveň za poslední čtvrtstoletí. Počet odchodů policistů do důchodu najednou vzrostl o 45 % a počet odchodů z jiných důvodů o 18 %.

Bývalý hlavní poradce Bílého domu Stephen Miller řekl Fox News:

Problém je palčivější než kdykoli předtím... Někteří státní zástupci se zastávají zločinců a vystupují proti policistům! Jak jsme viděli ve Wisconsinu, propouštějí lidi s násilnými, odpornými a pobuřujícími zločiny na kontě. Tito lidé páchají jeden zločin za druhým, jeden nemorální násilný čin za druhým, a jsou znovu a znovu propouštěni...! Kdo tím trpí? Nevinní občané USA, z nichž mnozí jsou Afroameričané a Latinoameričané. Stávají se oběťmi. Není spravedlivé dávat společnost jako rukojmí do služeb bandy násilníků. A co 99 % lidí v této zemi, kteří dodržují zákony, jsou dobří a slušní a nikomu neubližují?

Progresivní politiky nezajímají životy lidí. Protesty BLM se staly důležitou součástí volební kampaně Joea Bidena a tisíce lidí zavražděných zločinci propuštěnými demokratickými prokurátory byly obětovány vítězství neoliberálního dogmatu. Toto vítězství neoliberálů se však může ukázat jako Pyrrhovo. 70 % Američanů tvrdí, že kriminalita se vymkla kontrole. A to je jeden z důvodů, proč Bidenův prezidentský rating klesl na 22 % a jeho obliba mezi Američany na 41 %.

Originál: По Америке катится волна преступлений vyšel 16.12.2021 na fondsk.ru.

Zdroj: zvedavec.org

-mp-