THE SAKER - Možné motivy provokace proti Rusku

Mnozí komentátoři poukazují na to, že Západ skutečně nechce válku s Ruskem v plném rozsahu, protože by to byla přinejlepším sebevražda. To je pravda.

Na Západě však existují určité specifické zájmy, které velmi usilují o co nejvyšší napětí. Dnes uvedu jen některé z nich:

Energetický sektor USA

Energetický sektor je velmi znepokojen Bidenovou „zelenou“ rétorikou v kombinaci se skutečností, že země OPEC+ se nepodřizují požadavkům USA ohledně cen. Také americký břidlicový plyn je drahý. Pokud by došlo k válce mezi Ruskem a Ukrajinou, zcela jistě by to také zcela vykolejilo ruský vývoz energie do EU, což by zase vytvořilo velmi vysokou poptávku po americké energii v Evropě (a ve světě). To je starý cíl USA v Evropě, donutit EU nakupovat americkou energii, přestože ji Rusko může dodávat za mnohem lepší cenu.

NATO

To je jednoduché: Vůdci NATO však nyní mohou tvrdit, že jsou jedinou věcí, která stojí mezi dobrými, svobodu milujícími zeměmi EU a Putinovými hordami.

„Biden“ možnost jedna

Bidenův rating je téměř stejně špatný jako Zelenského. Pokud bude provedena protiruská provokace a Rusko bude muset otevřeně zasáhnout na Ukrajině, Biden se může stát „válečným prezidentem“ a může mávat vlajkou, což snad odvede pozornost od jeho obrovských vnitřních problémů a bude vypadat více „prezidentsky“ (což v americké hantýrce znamená „ochotnější použít sílu“).

„Biden“ možnost dvě

Řekněme, že nedojde k žádné provokaci a časem celá tato hysterie nakonec vyšumí. Biden pak může tvrdit, že „ukázal Rusům, kdo je tady pánem“ a „americká“ rozhodnost „Putina odradila a zadržela“ atd. To by bylo, jako kdyby myš tvrdila, že odradila spícího medvěda od útoku na ni. Důkaz? No, zlý medvěd přece nezaútočil, nebo ano? Tak jaký další důkaz potřebujete?

„Biden“ možnost tři

Jak už jsem se zmínil v minulosti, existují náznaky, že USA přenechaly Ukrajinu Evropanům, což zase znamená, že pokud dojde k přestřelce, o jejímž výsledku není pochyb, „Biden“ může říct: „Snažili jsme se Ukrajině pomoci, jak jen to šlo, víc než kdokoli jiný, ale nemohou očekávat, že půjdeme do války s Ruskem, abychom je podpořili.“ Jinými slovy, nechat „Ze“ prohrát válku s Ruskem je velmi elegantní způsob, jak se „Ze“ zbavit a svalit na něj vinu za současný plnospektrální chaos na Ukrajině a zároveň odvrátit jakoukoli kritiku na adresu USA.

Politici Spojeného království a EU

Britští a unijní politici věrně papouškovali veškerou protiruskou propagandu a nyní uvízli ve vlastním ideologickém koutě: nenávidí Rusko, ale potřebují ruskou energii. Toto dilema by mohla „vyřešit“ krátká, ale ošklivá válka, která by mocně přepólovala EU proti Rusku, a tím by EU plně a zcela dostala do železného područí USA.

Americké vojenské korporace MIC (Military Industry Corporations)

To je zřejmé: čím větší a děsivější je ruský strašák, tím více mohou mírumilovné USA utrácet za „obranu“. A nezapomeňte, že cílem amerických „kongresmanů“ (miluji ten newspeak!) není přispět k rozumné zahraniční politice USA, ale být znovu zvolen. To zase znamená, že udržovat v chodu americký MIC, který je skutečnou finanční bonanzou pro zemi, která je jinak v hrozném ekonomickém stavu, je jedním z nejlepších způsobů, jak být znovu zvolen a zároveň vytvářet image „vlasteneckého“ zvoleného úředníka. Je někde kolem Ted Cruz?

Deep state USA

Deep state USA vždy nenáviděl Rusko a vždy rozdmýchával plameny hysterické rusofobie. Hlavní roli zde hrají neoconi, ale zdaleka nejsou jediní, je zcela jasné, že kromě Bílého domu řídí deep state také ministerstvo zahraničí, CIA a Pentagon.

3B+PU (3 pobaltské státy, Polsko a Ukrajina)

Nyní je jasné, že se 3B+PU pokusili svrhnout Lukašenka a že se jim to nepodařilo. Jak lépe před veřejností utajit velikost tohoto neúspěchu než krátkou a ošklivou válkou proti Rusku, zvláště když 3B+PU plně chápou, že Rusko na ně nikdy nezaútočí jako první. Zde se musím zvláště zmínit o Polsku, které se v současnosti cítí jako obr, stojící jako oni na ramenou USA. Pro ně je to situace, která je výhodná pro všechny: pokud bude Rusko poraženo, mohou se prohlásit za nejlepší vojáky v dějinách vesmíru, pokud Rusko zvítězí, pak se mohou prohlásit za nejpostiženější národ na světě. Ať tak či onak, obě varianty jsou pro polské nacionalisty (kteří jinak mají problémy s EU) spásnou manou nebeskou.

„Ze“

Zelenského hodnocení je ještě horší než Bidenovo. Většina jeho bývalých spojenců se proti němu obrátila, a pokud se nestane něco velmi dramatického, jeho politická budoucnost je v podstatě nulová, bude mít štěstí, pokud se mu podaří včas utéct z Ukrajiny, tedy dříve, než se někdo rozhodne proti němu přímo zakročit (spousta různých zájmů na Ukrajině je nyní vůči „Ze“ otevřeně a hluboce nepřátelská).

Britský vojenský/bezpečnostní establishment

Britové mají imperiální fantomové bolesti a cítí se relativně bezpečně, protože jsou daleko od rusko-ukrajinské linie dotyku. Mají také pocit, že je zcela nemyslitelné si představit, že by se Rusko odvážilo skutečně zaútočit na britskou loď/letadlo nebo, ještě méně, na místo ve Spojeném království. Toto druhé přesvědčení je mimochodem zcela mylné, protože Rusové si také uvědomují, že pokud by, řekněme, potopili britskou loď, nebo dokonce zasáhli vojenské zařízení ve Spojeném království, to by mělo dvě základní možnosti: 1) sami nic nepodniknout a požádat strýčka Šmuela o ochranu 2) sami provést protiúder proti Rusku, čímž by se jen vystavili dalším ruským protiúderům. Pokud vám to zní jako ztrátová strategie, je to proto, že tomu tak je. Ale pro zemi Litviněnka, Skripala, Bellingcatu a „vysoce pravděpodobné“ skutečnosti nikdy nejsou překážkou k akci. Kromě toho se skutečně zdá, že Spojené království řídí duševně vyšinutý premiér obklopený malichernými byrokraty a senilní královnou.

Lidé, kteří nostalgicky vzpomínají na staré dobré časy bílého, západního impéria

To jsou lidé jako Josep Borrell a všichni ti, kteří chtěli unipolární svět, samozřejmě řízený Západem, kde by se žádná země neodvážila vzepřít vládě jediného světového hegemona (nezáleží na tom, která země to je, hlavně že je to západní země). Tito lidé jsou ti, kteří potřebují dostat pořádně přes hubu od ruské armády, a to zhruba jednou za sto let.

Ve skutečnosti je na Západě mnohem více skupin, které chtějí nějakou válku, některé ji chtějí rychlou a malou, jiné větší, zatímco další chtějí zastavit eskalaci těsně před skutečnou válkou.

Jako vždy bude to, co bude následovat, výsledkem součtu mnoha vektorů, které ovlivňují tento výsledek: každá strana se bude snažit co nejvíce přiblížit svým zájmům a výsledkem součtu všech těchto neoficiálních zahraničních politik bude to, co mnozí z nás budou nazývat „zahraniční politikou USA“, přestože žádná taková politika jako taková neexistuje (kromě součtu těchto různých vektorů).

A konečně, ruší se summit Putin-Biden?

Psakiová včera uvedla, že si není vědoma žádných příprav na summit mezi Bidenem a Putinem. Rovněž letmý pohled do kalendáře mě nutí k zamyšlení: mezi nadcházejícím Summitem pro demokracii, který se koná 9.-10. prosince, a obdobím mezi západními svátky (24. prosince - 1. ledna) se čas, který je k dispozici pro uspořádání takového summitu, rychle krátí. Po původním oznámení se rétorika Ruska i USA ohledně takového summitu stala mnohem vágnější, jako by si to nyní obě strany zřejmě rozmyslely.

A pokud je tento summit plánován někdy na leden, pak zbývá ukronacistům jen více času na to, aby přišli s jakoukoli provokací. Pokud k tomu dojde, pak by byl jakýkoli summit stejně zrušen.

Stále můžeme doufat, že se tento summit uskuteční, což by byl pro „Bidena“ účinný způsob, jak „sobě“ a svým nepřátelům (ostatním frakcím mocenské struktury USA) ukázat, že on, „Biden“, má stále vše pod kontrolou. Špatný mír je vždy lepší než dobrá válka. Ale vzhledem k tomu, že do takové války je vloženo tolik západních zájmů, nejsem příliš optimistický.

Originál: Possible motives for a provocation against Russia vyšel 25. 11. 2021 na thesaker.is.

Zdroj: zvedavec.org

The Saker