Jan VÍTEK - Sedmdesát dolarů za pilulku

Farmaceutický gigant Merck uvádí na trh špičkovou pilulku, pokřtěnou Molnupiravir, která, věřte nebo ne, má nahradit vakcínu proti coronaviru. Může vám zachránit život, ale onemocnění Covidem nezabrání. Ostatně cokoli chrání člověka od nemoci Big Pharmu nezajímá, neboť to kazí farmaceutický byznys.

Podle jedné klinické studie ty zázračné pilulky prokazatelně snížily pobyt v nemocnici ze 14,1 % na 7,3 % a úmrtnost ve sledované skupině 775 lidí poklesla z osmi pacientů na nulu. Čau vakcínám a možná zdravotním pasům. Čau také přeočkováním, protože Molnupiravir pokrývá všechny varianty.

„To je fenomenální výsledek,“ zajásal Dr. Scott Gottlieb, bývalý ředitel americké správy pro potraviny a léky (FDA). „Tahle pilulka znamená převrat v léčbě coronaviru, zvláště pro pacienty z vysoké rizikové skupiny.“

Přehánět chválu má Dr. Gottlieb v popisu práce, je totiž placenou hlásnou troubou Big Pharma. Nicméně v jeho slovech je kus pravdy. Představte si, že vás polapil coronavirus, jste u lékaře, který praví:

Ničeho se nebojte, dám vám pilulky, co ten virus zahubí. Budete brát dvě denně, pět dní. Zůstanete doma v izolaci, žádné návštěvy a pro jistotu žádné sexuální hrátky, prosím. Dnes je úterý, příští pondělí mi předvedete, že jste zase mužský na ženění.“

Na burze příchod Molnupiraviru vyvolal Pavlovův reflex. Akcie jeho výrobců stouply o deset procent. Zato akcie výrobců vakcín proti Covidu začaly padat. Například Pfizer ztratil třináct procent a Moderna šest procent.

Někteří burziáni hlásí, že tahle tendence je setrvalá a že výhledově se bude zvyšovat. Jiní tomu nevěří, protože Pfizer také kuchtí zázračnou pilulku, jejíž výnos jistě víc než vynahradí úbytky z prodeje vakcín. Jeho pilulka (PF-073213232) má zabránit infekci u lidi vystavených viru anebo léčit pacienty v domácím ošetření. Roche a Alea nejsou o moc pozadu ve vývoji nových antivirových léků a zanedlouho celá Big Pharma je bude následovat.

Musíme zvednout klobouk před farmaceutickými žraloky, protože jejich obchodní strategie nemá vadu. Nejdříve odrovnali konkurenci dvou osvědčených léků Hydroxichloroquinu a Ivermectinu . Mají velkou vadu: jsou levné, moc nevynášejí a kdyby výrobci zvedli ceny, byl by z toho skandál. Ve většině chudých zemích jsou úspěšně používány i dnes, ale v Evropě a USA byly dány na černou listinu nedoporučovaných medikamentů. Místo nich máme drahé vakcíny a po nich přijdou ještě dražší antivirové pilulky. Už stojí ve dveřích, ale budou smět vstoupit teprve tehdy, až většina lidí bude oočkována, aby farmaceutičtí žraloci si přišli na své. V tom spočívá jedno z hlavních vysvětlení, proč jsme pod takovým obrovským nátlakem, abychom se nechali píchnout.

Big Pharma se chce zbavit vakcín než je začne nahrazovat antivirovými pilulkami. Úlohu biřiců, kteří hrozbami exkomunikace ze společnosti a ztráty obživy nás nutí dát se píchnout, hrají vlády, zdravotnické byrokracie, sdělovací prostředky a ochotní přisluhovači s akademickými tituly. Budoucí generace mohou posoudit, zda rozsévali sémě boží nebo ďáblovo.

Po zkušenostech s vakcínami, naše hlavní starost je, zda nebudeme opět vyhánět čerta belzebubem. Víme, že Molnupiravir způsobuje mutace virusu, které vedou k jeho zničení. Tato mutagenese může být pro pacienta značným rizikem, které spočívá v tom, že lék může metabolizovat do DNA, dostat se do buněčného jádra a vyvolat rakovinu. Merck samozřejmě jakoukoli takovou možnost kategoricky popírá. Fakt ale je, že podobný lék na hepatitidu C byl stažen z výzkumu právě kvůli riziku, že by mohl způsobit mutace.

Jiné nebezpečí signalizuje zjištění, že léky ve stejné třídě jako Molnupiravir vyvolaly při pokusech se zvířaty vrozené vady plodů Takže, žádný sex během léčebné kůry, pánové. Dámám v plodném věku se předepisuje používat velice spolehlivé antikoncepční prostředky nebo abstinence během 28 dní od začátku léčby.

To jistě není vše. Jaká jiná překvapení a vedlejší neblahé účinky pilulky v sobě skrývají se ukáže až během určité doby jejich používání. Chce to bdělost a ostražitost při hodnocení výsledků antivirové léčby. Musíme se poučit ze zkušeností s (ne)věrohodností údajů a statistických dat o vakcínách.

Molnupiravir byl původně vyvinut Univerzitou Emory pro léčbu koní infikovaných venezuelskou koňskou encefalitidou a pak zkoušen jako prostředek proti chřipce. Vznikl s pomocí grantu 10 milionů dolarů od Ministerstva obrany (DOD) a 19 milionů dolarů od Národního institutu zdraví (NHI). Jinými slovy, jeho vynález byl zaplacen z peněz amerických poplatníků. Univerzita Emory prodala patent na Molnupiravir malé společnosti Ridgeback Biotherapeutics, která jej následně prodala farmaceutickému gigantu Merck. Za kolik se nikdo nikdy nedozví, avšak z hlediska konečného finančního přínosu tohoto léku to jistě byly burské oříšky.

Výrobní náklady Molnupiraviru se pohybují kolem 17,74 USD za pětidenní léčbu. Společnost Merck právě podepsala smlouvu s federální vládou na prodej 1,7 milionu léčebných dávek pro vládu, aby je distribuovala infikovaným lidem ... podržte se… každou dávku za 712,00 dolarů.

Tento cenotvorný rauš byl umožněn zákonem schváleným v roce 1980, který dal univerzitám možnost prodávat patenty a vynálezy financované z federálních peněz neziskovým organizacím a malým podnikům ... ale ne velkým společnostem. Od té doby slouží malé podniky jako Ridgeback jako prostředníci, kteří předávají ziskové léky vyvinuté z daňových dolarů obřím korporacím, aby na nich ještě více zbohatly.

V Kongresu byla podána řada návrhů, jak dát federální vládě právo říci: „Zaplatili jsme za vývoj této drogy, takže nám ji musíte prodat za rozumnou cenu; myslíme si, že nás právě teď okrádáte, takže vám ten patent vezmeme a přidělíme jej někomu jinému.“ Jenže farmaceutické lobby je fíkané. Vybere si a zaplatí jednoho nebo dva zákonodárce, které potřebuje k zablokování návrhů v příslušných výborech nebo v příslušném čase, a tak návrh za návrhem skončil v díře zapomnění.

Merck dodá na trh deset milionů dávek do konce letošního roku za stejně sprostou cenu 70 dolarů za pilulku. Kritici ji považují za absurdní, protože většina lidí má příliš hluboko do kapsy. „Když si nemůžete zaplatit léčbu, protože je tisíckrát dražší nežli si můžete dovolit, nebo, že je stokrát dražší, vyjde to nastejno. Obojí je vydírání,“ řekla Melissa Barber z harwardské university, autorka zprávy o Molnupiraviru. “Kdyby Merck si počítal za jednu dávku 19.99 dolarů, měl by slušný desetiprocentní zisk a drtivá většina lidí by si mohla léčbu dopřát.“

Podle jednoho odhadu zázračné pilulky obohatí výrobce do konce roku, tj. zhruba během dvou měsíců, o 14 miliard dolarů.

A to je jenom sněhová koule, která spustí lavinu

Zdroj: zvedavec.org

Vítek Jan