Petr HAMPL - Rozsudek nad zbytky americké demokracie

Policista Derek Chauvin byl uznán vinným z vraždy Georga Floyda. Vlastně se to dalo čekat. Nebyl to jen soud nad jedním policistou. V Minneapolis byl vynesen rozsudek nad americkou demokracií.

Spojené státy Americké přestaly být zemí, kde soudy garantují spravedlnost a nestranné posouzení případů.

Příčinu v pozadí je dokončení gigantického přesunu moci. To, co bylo dříve chápáno jako porucha a označováno jako hrozba, to se stalo novým normálem. Všeobecně akceptovaným novým normálem.

Výzvy k rozpoutání vlny násilí zaznívaly i od kongresmanů vládnoucí strany.

Dav vyjádří, jaký chce rozsudek a soudci se přizpůsobí. Případně se přizpůsobí porota. Ostatně, nedávno jsme to viděli v případě prezidentských voleb. Jedna strana nashromáždí řadu dokladů o nesrovnalostech a podvodech, a dožaduje se projednání svého případu. Minimálně třetina Američanů je přesvědčena, že volby byly zfalšovány. Ale aristokratický dav křičí, že se tím soud nesmí zabývat. Nejvyšší soud se tím tedy – bez jakékoliv zdůvodnění – odmítne zabývat. Nemá to žádný právní důvod. Skutečným zdůvodněním rozsudku je to, jaký teror by rozpoutali ti, kdo jsou u moci, kdyby byl rozsudek jiný.

Přesně to se odehrálo v Minneapolis. Během procesu nebyly předloženy žádné důkazy. Pořád ještě se nabízí možnost, že Georg Floyd zemřel na předávkování drogami, a že by byl zemřel, i kdyby se ten den s žádným policistou nesetkal. Měl v sobě trojnásobek toho, co bývá označováno za smrtelnou dávku fentanylu.

Obžaloba postupovala jinak. Zaplavila soudní síň emocemi a politickými prohlášeními. A dav nových aristokratů dával jednoznačně najevo, že pokud soud nevynese požadovaný rozsudek, přijde vlna drancování, rabování, zapalování budov, a asi i zabíjení. Státní orgány dávaly najevo, že policie tomu nebude bránit. Drancující mohou počítat spíše s podporou justičního aparátu. Výzvy k rozpoutání vlny násilí zaznívaly i od kongresmanů vládnoucí strany.

Dilema mezi svobodou a bezpečností ve skutečném životě neexistuje.

Soud se tedy podřídil a vydal požadovaný rozsudek.

Když se hroutí země, hroutí se i soudnictví. To konec konců, vidíme i u nás.

Prakticky to znamená, že každý policista, který bude mít tu smůlu, že mu při zatýkání zkolabuje zfetovaný pachatel, stráví zbytek života ve vězení.

A ještě něco. Ukazuje to, jak nesmírně naivní je představa, že demokracie přináší určitou míru chaosu a nebezpečí, zatímco v diktaturách se lidé mohou cítit bezpečněji (i když jsou méně svobodní). Americký příklad ukazuje něco úplně jiného. Nastolení tyranie neznamená více bezpečí, znamená to méně bezpečí. Dilema mezi svobodou a bezpečností ve skutečném životě neexistuje.

Zdroj: petrhampl.com

Hampl Petr