Jiří KOBZA - Jak bude zítra: Protiruské tažení našich hrdinů. Rozměry a zákoutí Dukovan. Co se stane s naší zbytkovou suverenitou, ekonomikou a našimi dluhy? Případ Sputnik V.

Autor přichází se strategickým ekonomickým pohledem na „senzační odhalení“ údajné sabotáže ruských agentů ve Vrběticích v kontextu s dlouhodobou protiruskou kampaní u nás.

Je na místě poukázat na některé méně viditelné souvislosti událostí posledních dní, zejména tzv. akce ruských agentů 007, údajného – sedm let vzdáleného – útoku na muniční sklad Vrbětice a jejich propojení s vakcínou Sputnik V – a především s dostavbou jaderné elektrárny Dukovany (o Temelínu nemluvě).

Kauza dostavby Dukovan má několik rozměrů:

Souhrn provokací českých aktivistů (a některých politiků) proti Rusku z posledních let, kdy se diskuze vždy zhoupla k diskuzi o Dukovanech: 

Sečteno a podtrženo: Odehrálo se toto všechno na podporu účasti zbankrotovaného Westinghousu v Dukovanech? Není právě účast této přinejmenším pochybné firmy v tendru na dostavbu Dukovan hlavním ohrožením naší energetické bezpečnosti? Tak se na to podívejme blíže:

Daleko širší dopady

Dostavba Dukovan a Temelína by umožnila ČR připravit se na očekávaný pokles zdrojů elektřiny v Evropě a současný nárůst spotřeby, poptávky a tím nevyhnutelně i ceny elektřiny. ČEZ by tedy perspektivně exportem elektřiny mohl významně přispět k vymanění ČR z dluhové pasti, případně posílit pozici ČR při jednání o Czexitu. Jsem si jist, že toto si nepřátelé samostatné a sebevědomé ČR dobře uvědomují. Proto je proti této stavbě takový odpor. ČR by se totiž mohla stát bez přehánění energetickou velmocí, bez které se okolní státy neobejdou. Takovému scénáři se zejména EU bude snažit vší mocí zabránit. Jde totiž o pozici Německa, které aspiruje na podobnou pozici energetické velmoci, speciálně po dostavění plynovodu Nordstream 2. 

Mimochodem – spuštění tohoto plynovodu v souběhu s faktickým ukončením projektu rozšíření jaderné elektrárny Dukovany fakticky neznamená nic jiného, než PROHLOUBENÍ naší (potažmo evropské) energetické závislosti na Rusku. Protože pokud se dostavba naší jaderné elektrárny odloží – tedy de facto ukončí – a jestliže zároveň skončí i provoz českých uhelných elektráren, budou muset jejich výkon kompenzovat elektrárny plynové, jiná reálná možnost neexistuje.

A jaký plyn budou spalovat tyto elektrárny? Ruský… Nikdo informovaný totiž nepochybuje, přes nejrůznější politické tance okolo toho, o brzkém úplném zprovoznění plynovodu Nord Stream 2, na němž je nyní postavena celá německá, ale v podstatě i evropská, energetická budoucnost. S Ruskem jako hlavním dodavatelem. Benefity z tohoto stavu bude získávat kde kdo, s výjimkou České republiky, která nyní dobrovolně vyklízí pozice a pokládá trumfy, které až dosud v této hře držela v ruce…

Případ vakcíny Sputnik V 

Ten je značně podobný. Jde o znevěrohodnění vakcíny, kterou se očkuje již v desítkách zemí, na kterou lidé v ČR čekají. A zatímco se rusobijci bijí v prsa, neočkovaní lidé onemocní a mnozí umírají. Pro pátou kolonu je ale hlavní, že se sem Sputnik nedostane… 

Nemohu se vyhnout tomu, abych si nepoložil otázku: Co je větší zločin? Vyhození muničního skladu, určeného pro neznámého odběratele, anebo zablokování dovozu vakcíny, která by mohla zachránit stovky českých životů? Vyčíslí někdo, kolik lidí zemřelo, protože pro ně nebyla k dispozici vakcína?

Pokud letos v říjnu ve volbách do Sněmovny zvítězí Piráti a jejich levičáčtí nohsledi ze STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, je naprosto jasné, že se Dukovany stavět nebudou. Splacení dluhu, který nasekal Babiš a jeho parta pod tlakem EU a ČSSD, bude v nedohlednu. Pirátský plán zvyšování stávajících a vytváření nových daní sice dokonale ožebračí obyvatele, ale takto získané peníze celkem jistě nepůjdou na úhradu státního dluhu.

A tak ČR nejspíš skončí bez moderní a výkonné – a výdělečné – jaderné elektrárny a bez možnosti vytvoření silného zdroje financí splacení dluhu, navíc s rizikem, že sami budeme draze elektřinu dovážet.

Cui bono (v čí prospěch)? 

Zdroj: protiproud.cz

Kobza Jiří