VHLED MICHALA BOKA - Rasismus? Utlačovaní milionáři Meghan a Harry. Michal Bok odkryl fakta o jejich životě

Interview prince Harryho a jeho ženy Meghan Markle u Oprah Winfrey vyvolalo smršť reakcí zejména s ohledem na tvrzení o rasismu, kterému měla Markle spolu se svým synem Archiem být vystavena. Snaží se pár útěkem do USA jen uchránit své soukromí?

Meghan a Harry – příběh paradoxů a pokrytectví

Snad nic na světě nemůže vypovídat víc o současné kultuře politické korektnosti a nastupující éře generace sněhových vloček než rozhovor prince Harryho a jeho ženy Meghan s americkou moderátorkou Oprah Winfrey.

Harry a Meghan měli být modelovým párem. On, princ z pohádky, muž, který prošel bitevním polem. Tak trochu rebel a idol dívčích srdcí. Ona, pohledná herečka z rozvedené rodiny s ideály, jak změnit svět. Zní to jako z pohádky, ale jako spousta věcí ve světě politické korektnosti je i příběch těchto dvou protkán pokrytectvím, falší a pozérstvím. Lze to krásně ilustrovat na čtyřech paradoxech, které se s Harrym a Meghan pojí.

Paradox 1 – exhibicionisté, kteří nestojí o pozornost

Nechtěli být ve středu pozornosti, ale kudy chodí, tudy se cpou do záře reflektorů. Předtím, než se rozhodli opustit své povinnosti členů královské rodiny, stěžovali si na přílišný zájem médií a na nedostatek soukromí.

V případě Harryho je to více než pochopitelné, vezmeme-li v potaz, za jakých okolností přišel jako malý o mámu. Pokud vám ale vadí média a netoužíte o jejich pozornost, co uděláte? Prostě se začnete mediální pozornosti vyhýbat a vyvarujete se zbytečných kontroverzí.

Harry a Meghan místo toho dávají kontroverzní rozhovor pro Oprah, který je okamžitě celosvětovou bulvární senzací, protože pár v něm bez jakýchkoli důkazů i bližších podrobností, prostě jen tak mimoděk, obviňuje královskou rodinu z rasismu.

A třeba na podzim si dokonce najali fotografa, aby je zvěčnil v Los Angeles na hřbitově při pokládání věnce, aby následně fotky předali médiím. Takhle se nechová někdo, kdo si chce chránit soukromí, ale naopak někdo, kdo bezmezně touží stát ve světle reflektorů a být středem pozornosti pokud možno celého světa.

Paradox 2 – chtějí měnit svět, ale vzdali se možnosti to dělat

Jako členové královské rodiny měli Meghan a Harry možnost měnit svět. Mohli se věnovat charitativním projektům, mohli pozornost veřejnosti a médií směrovat k palčivým problémům dneška, mohli prostě pomáhat lidem.

Oni se však rozhodli od toho všeho utéct a věnovat se v první řadě sami sobě. Mluví sice o svých charitativních aktivitách, zároveň však podepisují lukrativní smlouvy s Netflixem a se Spotify a žijí životem zhýčkaných celebrit.

Mnohem více než službě druhým tak jejich život začíná připomínat snahu naplnit sen béčkové herečky, která odmala neúspěšně usilovala o kariéru v politice a diplomacii.

Paradox 3 – utlačovaní milionáři

Celý rozhovor s Oprah byl plný stížností, fňukání a pocitu, jací jsou chudáci a jaká strašná příkoří se jim dějí. Ve světě přitom řádí pandemie koronaviru. Lidé umírají, psychicky se hroutí, ztrácejí práci a přicházejí o celoživotní úspory.

Ničeho z toho si ale možná Harry a Meghan nevšimli. Jejich luxusní sídlo s devíti ložnicemi a samostatným domem pro hosty v kalifornské Santa Barbaře za 14,7 milionu dolarů má asi příliš silné zdi na to, aby z něj bylo vidět do okolního světa.

Celému tomuto okolnímu světu se tak naskytl bizarní pohled na pár milionářů, kteří si jiné milionářce ztěžují, jak to mají v životě těžké. Korunu tomu nasadila Meghan, která se v téhle show objevila v šatech za 4,7 tisíce dolarů, tedy více než 100 tisíc korun. Za to si dnes můžete koupit solidní ojeté auto.

Paradox 4 – když si nevidíte ani na špičku nosu

Harry i Meghan rádi mluví o ochraně životního prostředí a nutnosti snižovat emise. Právě v této souvislosti mnozí ekologičtí aktivisté volají po vyšším zdanění létání, protože letadla mají prý příliš velkou uhlíkovou stopu. Už brzy bychom to tak mohli začít cítit na našich peněženkách (až tedy v době pocovidové bude konečně možné někam normálně letět).

Harryho a Meghan to nemusí trápit. Ale mohlo by je trápit, když už trpí tak dojemnou starostí o uhlíkovou stopu, jakou uhlíkovou stopu mají osobní tryskáče (private jety), se kterými tak rádi létají. To asi nebude úplně ekologický druh dopravy. A asi není úplně ekologické žít v domě s devíti ložnicemi a šestnácti koupelnami. Kolik energie asi takový dům spotřebuje na topení? Na klimatizaci? Na údržbu?

A podobně je to s jejich bojem proti rasismu. Na jedné straně stylizace do oběti rasismu. Na straně druhé přicházejí z Británie zprávy, že právě Meghan měla šikanovat služebnictvo.

A vůbec, pokud by to Meghan s bojem proti rasismu myslela skutečně vážně, mohla by vůbec být s někým, kdo nechvalně proslul tím, že považoval za dobrý nápad jít na párty s páskou s hákovým křížem na rameni? Může Harry s touhle svojí osobní historií vůbec působit v tomto tématu důvěryhodně?

Jsou Harry a Meghan pokrytci?

Sečteno, podtrženo, Harry a Meghan se můžou tisíckrát tvářit jako spasitelé tohoto světa, mohou ze sebe do nekonečna dělat oběti, ale ve skutečnosti jsou však jen pozéry, kteří touží po pozornosti a kteří nemohli unést, že v Británii by nikdy nehráli první housle.

Harry je dnes až šestým v pořadí na trůn a jedno každé dítě, které třeba ještě bude mít jeho bratr William nebo které jednoho dne budou mít Williamovy tři děti, posune Harryho o stupínek níž v pořadí nástupnictvím.

Harryho šance, že se stane králem, a tudíž i Meghaniny šance, že by se jednoho dne mohla stát královnou, se tak limitně blíží nule. A možná proto se pár rozhodl pro dráhu celebrit v americkém exilu, které budou na sebe tu a tam strhávat pozornost médií, protože neumějí žít bez světel reflektorů.

Zdroj: parlamentnilisty.cz

-mk-