Igor KRAVČENKO - Západ připravuje Navalného k rozvratu Ruska

Kolektivní Západ jednohlasně požádal o propuštění blogera Alexeje Navalného na svobodu. V USA a Evropské unii o skandálním blogerovi hovoří jako o mocné politické postavě. Ale k čemu Západ potřebuje Navalného a k jaké misi jej připravují zahraniční kurátoři?

V noci na pondělí USA a jejich spojenci v Evropě prakticky jednohlasně vystoupili s prohlášeními o podpoře blogera Alexeje Navalného, který byl zatčen v neděli ihned po příletu do Moskvy. Podle souladnosti těchto projevů můžeme usuzovat, že se západní země dohodly na tomto postoji již dříve a zatčení, které bylo vykonáno na letišti Šeremetěvo, pro ně nebylo ničím neočekávaným.

S podobnými žádostmi vystoupila špička Evropské unie a lídři ministerstev zahraničí Německa, Itálie a Francie. Nejostřeji se vyjádřilo Pobaltí, kde hlavy estonského, lotyšského a litevského ministerstva zahraničí požádaly Brusel o uvalení dodatečných sankcí proti Moskvě. „Evropská unie musí reagovat rychle!“, řekl lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkēvičs.

Ve Washingtonu vystoupili s projevy solidarity ve prospěch Navalného představitelé obou úřadů – odstupujícího Trumpa a bez pěti minut prezidenta Bidena. Mike Pompeo, ministr zahraničí, který během několika dní opustí své místo, vyzval k propuštění Navalného, ale Jake Sullivan, kterého Biden přislíbil určit jako svého poradce v záležitostech národní bezpečnosti, napsal na Twitteru: „Útoky Kremlu na Navalného jsou nejen porušením lidských práv, ale také urážkou ruského národa, který chce, aby byl jeho hlas vyslyšen

Prohlášení západních politiků o Navalném jsou napsány „jako přes kopírák“, upozornil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Na jejich pozadí je přání odpoutat pozornost skutečného názoru společnosti od hluboké krize, ve které se ocitly západní země, vysvětlil ministr.

Část západních elit sleduje v případě Navalného nejen taktický záměr (například odpoutat vlastní média a společnost od problémů s legitimitou jistého Bidena), ale i záměr strategický. Ne náhodou z doslovné interpretace Sullivanových slov vyplývá, že za oceánem už blogera považují za jakéhosi „vyjadřovatele“ vůle celého ruského národa, avšak neexistují k tomu žádné právní nebo politické základy.

Blogera chystají jako postavu pro případ realizace scénáře výměny vlády v Rusku, vysvětluje profesor Finanční univerzity ruské vlády Oleg Matvejčev. Přitom podle názoru odborníka scénář nepředpokládá vůbec „demokratizaci“ země podle západních liberálních vzorů, ale jednoduše rozpad Ruska.

Navalného používají jako taran (pozn. překl.: ostrý hrot voj. lodí určený pro nárazy do nepřátelských lodí) ke zničení současného systému moci.

K tomu připravují fanatické stoupence, aby destabilizovali situaci ve velkých městech, aby vyšli do ulic za účelem masových nepokojů a zastrašovali obyčejné lidi“, říká Matvejčev. „Nikdo tam nemá zájem o to, aby u nás byl pořádek a rozkvět.

Zdůraznil, že Západ touží v Rusku po návratu chaosu z období 90-tých let v ještě horší variantě. Odborník říká, že nyní jsou používány stejné metody jako při rozpadu Sovětského svazu – tj. zasévání nepřátelství mezi venkovem a federálním centrem a mezi jednotlivými subjekty. „Stejně jako kdysi podnítili separatismus v Pobaltí, na Ukrajině, na Kavkaze, teď vytahují do hry, že Ural urazil obyvatele Dálného Východu, Moskva urazila Kavkaz, Krasnodar uráží někoho a jemu něco nedodají. To jsou skutečné záměry a ne boj proti „potlačování demokracie“ nebo „řádění korupce“, dodal odborník.

Scénář dosažení Navalného k moci je málo pravděpodobný, ale jestli k němu dojde, v Rusku začne neprodleně občanská válka, upozornil politolog. „Vzpomeňte si na naši Občanskou válku po revoluci v r. 1917: najednou se v různých koutech země objevili Angličané, Američané, Japonci, aby odřízli naše přístavní oblasti“, uvažuje Matvejčev. „Dnes ukrajinská vojenská skupina stojí u hranic Donbasu a Ruska. Nebude snad Kyjev v takové situaci chtít zaútočit a dojít až k samotnému Donu?

Západ nevěří ve vítězství Navalného, ale používá ho jako nástroj. Přesněji řečeno, používají ho v kombinaci se hrami několika západních výzvědných služeb pod vedením americké,“ řekl pro noviny VZGLJAD profesor Moskevské státní univerzity, doktor politologie, Andrej Manojlo. „I kdyby byl na místě Navalného ještě někdo jiný, celková kombinace by vypadala stejně. Bloger je velmi vhodným kandidátem na roli politického vězně. Jestli se s ním nyní stane něco zlého, bude to svatá oběť.

V případě odchodu Navalného ze hry z jakéhokoliv důvodu mají západní tajné služby alternativní variantu k uplatňování antiruské politiky. „Použijí u něj rebranding (pozn. překl.: z angl., představení pod novou značkou) a vymění jej za ženu – Julii Navalnou. Julia se hodí proto, že je osobou zcela bez skandálů a do nedávné doby s účastí v politice“, domnívá se Manojlo při srovnání Navalného manželky se Světlanou Tichanovskou, vůdkyní běloruské opozice.

Navalnému na Západě budují pozici politického lídra, ale to se dělá jen pro narušení situace.

Jestli připustíme, že se změní vláda za pomoci Navalného, tak on nikdy nezaujme místo vůdce nového státu. Může hrát roli pouze při pokusu o jakési situační získání moci. Navalnyj vážně věří, že na závěr této zápletky vytluče velký balík peněz a zaujme pozici hlavy státu. Podle všeho mu to na Západě v určité míře slibují“, míní Manojlo.

Ale samolibost Navalného mu nedovolí pochopit, že se to nikdy nenastane, za žádných podmínek a rozdělení, ani kdyby se změnil režim. I kdyby někdo získal moc nad vládou, nová vertikála nevznikne. Nebude už další Jelcin. Nastane jedině chaos.

O tom, že za Navalného zády se skrývají kurátoři, jsou přesvědčeni i mezi ruskou systémovou opozicí. Za blogerem Alexejem Navalným stojí zkušení odborníci, sám sobě není pánem, myslí si lídr Komunistické strany Ruské federace Gennadij Zjuganov.

Nepovažuji ho za opozičníka. Představuje americký finanční kapitál. Předkládají ho jako velkého činitele, ale za tím není nic, kromě pokusu o zbanalizování ruské skutečnosti. Sám sobě není pánem, spolupracují s ním zkušení odborníci, kteří napomáhali v rozjezdu kariéry podobných lidí již dříve“, řekl lídr komunistů.

Odborníci také poukazují na dvojitý standart v chování západních politiků vůči radikální opozici v Moskvě a k protestujícím ve Washingtonu, který nesouhlasí s prohrou Donalda Trumpa.

Vše se ukáže při srovnání. 'Tady vládneme my' (rus. «Мы здесь власть») v USA stlačili podle všech pravidel anihilace. 100 trestních řízení, 300 obviněných, CNN potřebuje rozdrtit trockistickou zmiji. A ke všemu tomuto běsnění barev dochází v přesných mezích celosvětové demokracie“, prohlásil novinář Armen Gasparjan na svém kanálu Telegram. „Co by bylo s naším beauty blogerem Navalným, kdyby svou intenzivní činnost prováděl ve Washingtonu? Ze dvou pušek by se zastřelil v závěru vášnivých výzev k získání moci a vybudování 'Překrásné Ameriky budoucnosti'?

Za výzvy Navalného k pouličním protestům po jeho zadržení by jej měly sociální sítě sankcionovat a zablokovat mu přístup, myslí si Matvejčev. Podobným způsobem, jak postupovali v případě Trumpa poté, co se obrátil ke svým stoupencům ve washingtonských ulicích

Mělo by být vidět, jak Twitter blokuje Navalného výzvy a slyšet z úst správy této sociální sítě, jak je pobouřena. On přeci nesmí vyzývat k masovým nepořádkům.

Ale Twitter to samozřejmě neudělá, říká politolog. Jak dříve vysvětlil bývalý prezident USA George Bush mladší, v Americe je zakázáno organizovat masové nepořádky, takto se můžeme chovat v „banánových“ zemích. Za ně nás Američané očividně také považují. A Navalnyj považuje Rusko za „banánovou republiku“.

Originál: Запад готовит Навального к развалу России vyšel 18.1.2021 na vz.ru.

Zdroj: zvedavec.org

Kraus Michal