Jiří VYVADIL - Rozvrácený stát

Samozřejmě, že nezažívám orgasmus radosti z toho, co píši a jakkoliv chci učinit spíše zásadní glosu týkající se Česka, nemohu odhlédnout od mezinárodních souvislostí, zejména pokračování a průběhu pandemie koronaviru, která úspěšně podmaňuje celou Evropu či USA, a naopak je porážena v „totalitní“ Číně.

Takže: jeden a půl miliardová Čína měla za včerejšek nárust nakažených pouhých 15 osob, slovy patnáct osob, a žádného zemřelého, její největší rival, nejvýznamnější vlajková loď Západu čili USA za včerejšek zaznamenala 246 761 nakažených a jen za včerejšek 3031 obětí, tedy více než jich zemřelo 11. září 2001 při útoku na dvojčata. Ale i jinde v Evropě to vypadá hrůzně. Německo, které nám bylo dáváno za vzor, mělo včera 28 344 nakažených osob a mrtvých 587. No, my se určitě také chlubit nemůžeme: 5 869 nakažených je také „požehnané“ číslo a 102 mrtvých rozhodně není k jásotu.

Když už jsme u těch čísel, pak abych nebyl obviňován z nadbíhání Číně: Tchaj-wan má za včerejšek přírůstek 1 nakaženého a Vietnam 6. A i tzv. liberální asijská ekonomika Jižní Koreje má relativně velmi slušný počet nakažených 688 osob za včerejšek a jen 8 obětí. Asi tak…

Zdá se prostě jako objektivní fakt, že Západ nejenom že epidemii koronaviru nezvládá, ale hlavně se na rozdíl od Číny či Tchaj-wanu, Severní Koreje či Vietnamu situace zhoršuje.

Nuže, vraťme se do Česka.

Pandemie koronaviru rozleptává národy Západu a tedy i Česka.

Přitom postupně zasahuje především politiku, kdy nejprve obrací opozici proti vládě, potom jednotlivé vládní partnery proti sobě – a nakonec se do toho rozvratu zapojil i prezident.

Vše souvisí se vším. To, co by byla v normálním režimu obvyklá politická lapálie, náhle rozvrat prohlubuje. Dokud vláda byla jednotná, v podstatě nezáleželo, co říká opozice. Je už dva roky destruktivní a bude i dál. Jestliže se ovšem ANO a ČSSD rozhádá kvůli snížení daní a ČSSD, aby ještě více vydírala sice hovoří o rozpočtové nezodpovědnosti ANO, ale potom podpoří vyděračský návrh Pirátů, který zcela rozpočet rozmetává, těžko můžeme od poslanců ve Sněmovně chtít, aby měli před vládou respekt a hlasovali pro prodloužení nouzového stavu. A když premiér umí jen prosit a ministr vnitra – ač šéf rozhodujícího represivního resortu v zemi, tedy vnitra – jen planě poštěkávat, ač by se měl sejít se státními zástupci a prodiskutovat, že konečně budou stíhat zjevné a nebezpečné šíření poplašných zpráv, které paralyzují účinnost opatření, není ani vládě pomoci. A když nakonec i premiér a prezident v podstatě odmítnou jasně prohlásit, jak stařičká královna Alžběta, že se nechají očkovat. Tak komu v této zemi věřit? No určitě ne například SPD, která vyměnila vlastenecké triko za destruktivní kritiku tzv. koronadiktatury. U mě ti dobráčci skončili.

Pandemie prostě celému světu, Západu a v malém i nám nastavuje zrcadlo, jak je náš politický systém včetně – a hlavně moci výkonné a případně represivní – schopný a funkční. Stříkačky umí Hamáček sehnat. Ovšem, aby zde byli stíháni popírači covidu a zpochybňovatelé opatření, to neumí.

Hlavně, že podmiňoval odvolání ministra Prymuly odchodem ČSSD z vlády. Chápu to. Vedle Prymuly zcela zapadl.

Nejde o to, abych vršil stesk za steskem.

Řešením by samozřejmě byl okamžitý odchod ČSSD z vlády. Mentálně už je stejně jednou nohou mimo, aby nepomáhala opozici k rozvratu vlády, to je čestnější ji opustit. Navíc by měla ještě několik měsíců do voleb a třeba by se zmobilizovala a hledala nová témata.

Babiš by samozřejmě neodstoupil a i kdyby odstoupil, i v případě urychlení procesů by předčasné volby jen trochu urychlily situaci.

To by byla ta nejlepší varianta.

Ta horší je, že se koronavirus samozřejmě bude zhoršovat, protesty bojovníků proti koronadikratuře budou narůstat a nakonec všichni obyvatelé Česka povinně budou muset navštěvovat hospody každý den po 20 hodině. Žert? Bohužel napůl.

A my ve stavu totálního morálního rozvratu a vysílení pokračující epidemií (ta jistě neskončí do října příštího roku) půjdeme k volbám…

Má vůbec tento národ budoucnost? Momentálně to moc nevypadá.  

Zdroj: vasevec.cz

Vyvadil Jiří