V Betlémě se rozsvítil vánoční strom, město zeje prázdnotou

V Betlémě se dnes večer rozsvítil vánoční strom. Vzhledem k protikoronavirovým opatřením se akce, která v jiných letech přilákala tisíce turistů, uskutečnila za účasti jen několika desítek lidí. Ostatní se mohli na rozsvícení stromu podívat alespoň virtuálně. Napsala o tom agentura AP.

Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Jesliček před bazilikou Narození Páně, kde se podle křesťanské tradice narodil Kristus, se zúčastnila malá skupina místních Palestinců a duchovních. Přišlo také několik palestinských činitelů včetně premiéra Muhammada Ištaji, který promluvil k lidem sledujícím přenos on-line.

Ištaja řekl, že palestinské vedení přijímá nadcházející rok s odhodláním „pevněji čelit (izraelské) okupaci“ a ukončit vnitropolitické rozdělení s konkurenční militantní skupinou Hamás, jež vládne v Pásmu Gazy.

Betlémský starosta Anton Salmán poznamenal, že Vánoce se budou letos slavit jinak:

Uchýlili jsme se k moderní technologii a virtuálnímu světu, abychom oslavili rozsvícení vánočního stromku, a přejeme si, aby se nad Palestinou a světem třepotala naděje a optimismus,“ řekl.

Obvykle o vánočních svátcích Betlém navštěvují tisíce poutníků a turistů, což místním hotelům a restauracím přináší významnou finanční injekci. Letos však město zeje prázdnotou. Izrael, přes nějž většina přijíždí, je kvůli koronaviru letos pro cizince zavřený a pro zahraniční návštěvníky je uzavřený i hraniční přechod z Jordánska. Palestinská samospráva, která řídí palestinské záležitosti na Západním břehu Jordánu, znovu zavedla noční zákaz vycházení mezi sedmou hodinou večerní a šestou ranní. Není vyloučeno, že uzávěra potrvá i v době Vánoc a novoročních oslav.

Omezení jsou plánována také pro tradiční půlnoční mši, slouženou o Štědrém dni jeruzalémským patriarchou. Veřejnosti vstup dovolen nebude, ale mše se bude vysílat živě v televizi.

Zdroj: christnet.eu

-mp-