Svjatoslav KŇAZEV - Velké stěhování Ukrajinců z Ukrajiny: Útěk obyvatel z nezávislého státu aneb jedna z největších migračních vln Starého světa

Brzy vyjde najevo, že území nezávislého státu obývá snad méně obyvatel, než těch, kteří opustili Ukrajinu a vydali se hledat štěstí za jejími hranicemi.

Díky tomuto počínání se obyvatelé Ukrajiny stali nejpočetnější národní menšinou v Polsku. Oficiální Varšava nedávno napočítala na svém území 1,3 mil. přistěhovalců z Ukrajiny. Přičemž asi půl milionu bývalých ukrajinských občanů už se definitivně usadilo v Polsku, oficiálně platí daně a počítá též s polskou penzí. Ukrajinští občané nyní tvoří 75 % všech zahraničních daňových poplatníků, pracujících v „Řeči pospolité“ (polsky Rzeczpospolita). Jejich počet stále roste a jen od srpna do září vzrostl o 19 tisíc lidí.

Finské vydání novin Helsingin Sanomat označuje příchod Ukrajinců do Polska a jiných států za jednu z největších migračních vln v současné Evropě. Odborníci hodnotí počet ukrajinských občanů, kteří odešli do Polska, vyššími čísly, než oficiální Varšava. Údajně se může jednat asi o 2 mil. občanů. S jistotou lze tvrdit, že se v nejbližší době situace nezmění – perspektivu uchovat národ a zachránit jej Ukrajina nemá. Lidé v chudé zemi s nízkou úrovní průmyslového rozvoje bydlet nechtějí. A kdo potom přijde obývat tuto zemi (někdo přeci přijde!), není známo.

Polsko není jediným atraktivním cílem pro ukrajinské emigranty. Podle propočtů Expat Insider 2020 nejvíce přistěhovalců z Ukrajiny (4,4 mil. občanů) žije dnes v Ruské federaci, což odpovídá informaci ukrajinského Ministerstva zahraničních věcí, které vyčíslilo počet odstěhovaných osob z Ukrajiny do RF přibližně na 4 mil. Není se čemu divit, je to přeci jeden národ, byť jen rozdělený hranicí, vytvořenou v r. 1991. Ještě po 200–250 tis. bývalých obyvatel Ukrajiny nyní najdeme v Itálii a Německu; významný počet Ukrajinců žije v České republice, Maďarsku, Slovensku, Španělsku, Portugalsku, USA, Kanadě a Austrálii.

Podle různých výpočtů pracuje za hranicemi Ukrajiny celkem asi 7 až 10 mil. jejích občanů. Průměrný migrant je poměrně mladý – je mu jen 32 let. Takového platu, jaký může získat v zahraničí, se mu ve své vlasti nedostane, a tak mu nezbývá než se vzdálit z rodných krajů.

Podle údajů sociologů z těch, kteří zatím zůstávají ve své „otčině“, 12 % plánuje odejít za prací do zahraničí už v nejbližší době. Navíc by 65 % ukrajinských občanů (ohromující číslo!) si zásadně přálo přestěhovat se na stálé bydliště v jiné zemi, všichni však nemají takovou možnost.

Bývalí Ukrajinci postupně mění etnickou mapu Evropy. Ze 38 mil. obyvatel Polska můžeme asi 26 mil. považovat za práceschopnou skupinu obyvatelstva. A 2 mil. občanů, kteří opustili Ukrajinu, to je téměř 8 % práceschopných obyvatel v Polsku. A jak už jsem uvedl, z tohoto nezávislého státu tam přichází neustále další přistěhovalci. Ukrajina pustne a polské obyvatelstvo se mísí s ukrajinským.

Pokud se opravdu Varšava pustí do politické práce se „svými“ Ukrajinci, získá silnou páku pro svůj vliv, když už ne na celou Ukrajinu, tak určitě na její západní oblasti. Ostatně Poláci mají na tyto oblasti i tak silný vliv. Pokud současně Polsko podstatně rozšíří praxi udělování občanství ukrajinským přistěhovalcům, v Řeči pospolité se mohou stát významnou vnitropolitickou silou.

Samotná Ukrajina směřuje k depopulaci. Tím spíše, když zde úmrtnost dvakrát převyšuje porodnost. Jen díky této skutečnosti klesl počet obyvatelstva zatím za rok 2020 přibližně o 180 tis. lidí.

Podle objemu spotřeby potravinového zboží veškeré obyvatelstvo Ukrajiny v současnosti tvoří asi 25 mil. obyvatel.

V Ukrajinské SSR před likvidací Sovětského svazu žilo obyvatel 52 milionů.

Srovnejte si tato dvě čísla a můžete posoudit plody samostatné existence!

Postsovětská Ukrajina je unikátní precedent v historii světové demografie, kdy celý národ osídlil obydlenou, bohatou na přírodní zdroje a industriálně rozvinutou (za sovětské éry) zemi a posléze ji začal opouštět bez vojenského nátlaku nebo katastrof.

(upraveno)

Originál: Великое переселение украинцев с Украины vyšel 3.11.2020 na fondsk.ru.

Zdroj: zvedavec.org

-vk-