PAPEŽ požaduje zrušení zákazu manželství osob stejného pohlaví

Papež František uvedl, že i páry stejného pohlaví mají právo na rodinu a je třeba jim umožnit formalizovat jejich vztah formou civilního svazku.

Homosexuálové mají právo žít v rodině. Jsou to Boží děti a mají právo na rodinu. Nikdo by neměl být vyloučen. Musíme přijmout zákon o civilních sňatcích,“ uvedl papež pro TVC.

Podle jeho názoru by páry stejného pohlaví měly být chráněny zákonem. Toto prohlášení zaznělo v dokumentárním filmu „František“, který režíroval americký režisér Jevgenij Afinějevskij. Film měl premiéru 21. října na filmovém festivalu v Římě.

OSN již označila prohlášení papeže Františka za pozitivní krok:

Viděl jsem jen tiskové zprávy, neviděl jsem dokument. Je zřejmé, že pokud byl citován přesně, je to velmi pozitivní krok. Myslím, že generální tajemník (OSN) se velmi upřímně vyslovil proti homofobii a na obranu práv LGBT osob, tj. že lidé by neměli být pronásledováni a diskriminováni jen proto, koho milují“, uvedl mluvčí generálního tajemníka OSN Stephane Dujarrick.

Není to ovšem poprvé, co se papež vyjádřil v tomto smyslu. V roce 2016 František prohlásil, že křesťané a římskokatolická církev by se měli homosexuálům omluvit za své minulé postoje k sexuálním menšinám. Papež uvedl, že homosexuálové by neměli být diskriminováni a podle jeh pastoračního listu by měli být dokonce respektováni.

V roce 2013 papež František slíbil, že neodsoudí homosexuální kněze. „Pokud je někdo gay a hledá Boha a jeho úmysly jsou čisté, kdo jsem já, abych ho soudil?“ – prohlásil tehdy papež. Poznamenal také, že kněžím by mělo být odpuštěno za jejich netradiční orientaci a měly by být odpuštěny jejich hříchy.

Na rozdíl od tolerantních názorů tohoto papeže vydal jeho předchůdce Benedikt XVI. zákaz vstupování osob s netradiční sexuální orientací do církevní hierarchie.

(upraveno)

Zdroj internetové servery

-mp-