Finian CUNNINGHAM - Otrávit Nord Stream-2

Je to stejné, jako ve většině trestních případů. Záměr vyjde brzy najevo, takže se brzy přijde na motiv a pachatele. Jako vždy si můžeme klást otázku, kdo na tom získá, což je spolehlivé vodítko pro vyšetřování.

Tento týden německé úřady dramaticky obvinily ruskou vládu z údajné otravy disidenta Alexeje Navalného, který je údajně stále v kómatu v jedné berlínské nemocnici. Několik dnů poté, co byl Navalnyj během minulého víkendu přepraven z Ruska do Berlína, německá vojenská laboratoř prohlásila, že v jeho těle našla stopy po smrtelném nervovém plynu novičok.

Na základě neprokázaných a nepodložených závažných obvinění proti Moskvě se nyní ukazuje, že německá kancléřka Angela Merkelová je opět pod dalším tlakem, aby odstoupila od ruského projektu plynovodu Nord Stream-2.

Hlavní němečtí zákonodárci ve vládní straně Merkelové vyzývají Berlín, aby se vzdal tohoto ambiciózního energetického projektu jako odplaty za „pokus o vraždu“ Navalného. Není tajemstvím, že tito němečtí zákonodárci, jako např. Norbert Röttgen, jsou dlouholetými odpůrci plynovodu Nord Stream-2.

Trumpova administrativa a americký Kongres zintenzivňují politické úsilí o zmaření podmořského plynovodu v hodnotě 11 miliard dolarů, který je z 90% dokončen. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nedávno prohlásil, že USA „udělají vše“, aby zabránily dokončení projektu.

Nord Stream-2 má zdvojnásobit dodávky ruského plynu do Německa. Je to obrovský strategický projekt. Washington se netají touhou utnout tento projekt, přičemž disponuje návrhy na prodej svého vlastního plynu na evropský kontinent, který je dražší.

Politici v Německu, Polsku a pobaltských státech, kteří jsou nakloněni Washingtonu, agresivním způsobem lobují proti obchodování s energií s Ruskem, a to částečně kvůli rozené rusofobii, a bezpochyby také kvůli teplým místečkům a úplatkům, které dostávají od strýčka Sama.

Případ Navalného se objevil v příhodnou dobu. Minulý týden kancléřka Merkelová trvala na tom, že onemocnění Navalného nebude mít dopad na ekonomickou záležitost plynovodu Nord Stream-2. Vzápětí tento týden německá vojenská rozvědka oznámila, že má „jednoznačný důkaz“ o tom, že Navalnyj byl otráven novičokem, chemickou bojovou látkou z dob Sovětského svazu. Nyní v této vánici obvinění pomyslný obviňující prst ukázal směrem na Kreml.

Nejvýmluvnější na tom je, že největším politickým dopadem je rázný požadavek na Merkelovou, aby se vzdala plynovodu Nord Stream-2.

Pojďme si shrnout jednotlivé události. Když 20. srpna Navalnyj onemocněl během letu ze Sibiře do Moskvy, ruští lékaři, kteří ho léčili, nenašli v jeho těle žádné stopy po jedech, žádných nervových látkách organofosfátového typu, jako je novičok. Ruští lékaři dospěli k závěru, že onemocnění Navalného bylo způsobeno metabolickou poruchou, jako je extrémně nízká hladina cukru v krvi, což není nepravděpodobné, jelikož údajně trpí cukrovkou.

Němečtí lékaři, kteří ošetřovali Navalného, když byl 22. srpna letecky převážen do Berlína, rovněž nezjistili žádné konkrétní jedovaté látky. Uvedli, že test na inhibitory cholinesterázy je pozitivní, což jen potvrdilo to, co zjistili jejich ruští kolegové.

Avšak na rozdíl od Rusů, kteří tyto látky přisuzují široké škále různých legálních farmaceutických léků, berlínští lékaři dramaticky oznámili, že to souvisí s nervovým jedem.

Toto původní tvrzení „potvrdila“ o několik dní později laboratoř Bundeswehru, která prohlásila, že v těle Navalného detekovala novičok.

Takže buď říkají pravdu ruští lékaři, nebo němečtí, avšak překvapivě dospěli ke zcela odlišným závěrům. Nabízí se velmi důležitá otázka, proč Němci neposkytli biologické vzorky, o nichž tvrdí, že test na novičok vyšel pozitivně? Ruští lékaři uvedli, že mají původní biologické vzorky, které podle nich nevykazují žádné stopy po nervovém jedu. Spor by samozřejmě mohl být vyřešen nezávisle, pokud by však obě strany spolupracovaly.

A o to právě jde. Německá strana demonstrativně odmítla jednat s ruskými lékaři nebo státními zástupci, aby byla zjištěna příčina zdánlivého onemocnění Navalného. Místo toho si Berlín pospíšil s vážnými obviněními proti Moskvě - a to společně se svými západními spojenci, jako by šlo o předem rozhodnutou reakci, zaměřenou na obvinění.

Bez poskytnutí řádné dokumentace pro důkazní vzorky, které údajně ukazují na použití novičoku proti Navalnému, jsou všechna obvinění, která učinil Berlín, neplatná a nesplňují základní standardy řádného právního procesu. Berlín má nyní povinnost, nikoli Moskva, řádně doložit důkazy a odpovědět na otázky, založené na náznacích a předpojatosti.

V současné fázi této podivné záležitosti je prvořadou otázkou, kdo dosáhne svého - kteří z politiků na obou stranách Atlantiku, dožadujících se záměrného narušení projektu plynovodu Nord Stream-2.

Letadlem dopravíte „opoziční postavu“, vychvalovanou západními médii, do Berlína, přičemž tělo zpočátku nevykazovalo žádné stopy jedu. Poté německé testy z vojenské laboratoře „najdou“ stopy po smrtelné nervové látce. A poté následuje zcela předvídatelná disharmonie, která má zrušit obchodování s energií s Ruskem. Spiknutí, v němž hraje roli jed, je zcela zřejmé, a tvůrcem celého komplotu není Moskva.

Zdroj: zvedavec.org

Cunnigham Finian