VÍTEK Jan - Až Poláci vystřizliví

Kdy naši polští sousedé zalitují, že jim vláda pozvala americké GIs, aby je chránili před ruským přepadením? Až začnou rok co rok platit USA výpalné za ochranu.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo podepsal ve čtvrtek 14. srpna ve Varšavě dohodu, která umožní vyslat další tisícovku amerických vojáků na základny do Polska. V současnosti jsou v zemi asi čtyři a půl tisíce amerických vojáků, kteří mají spolu s dalšími jednotkami NATO v Pobaltí odradit Rusko od případné agrese.

O tom, kolik bude naše sousedy stát americká ochrana nepadla zatím ani zmínka. Ale na základě zkušeností z Německa, Itálie Japonska a jižní Koreje a dalších zemí víme, že není levná a řádově se pohybuje v miliardách dolarů. Americký obchod s výpalným jen kvete a má před sebou velkou budoucnost. Pentagon chce, aby například Japonsko od příštího roku zvýšilo svůj příspěvek na osm miliard dolarů ročně a Jižní Korea na pět miliard dolarů. Každý milion je dobrý, protože americké válečné výdaje se neustále zvyšují. Zbrojní rozpočet na tento rok dělá 726 miliard a v příštím roce má vzrůst na 750 miliard. Pětinu z přiklepnuté částky spolknou výlohy na 200 000 vojáků v 177 zemích, sloužících na téměř osmi stech základnách.

Polský případ

Co se Polska týče, známe zatím předběžné výlohy na přítomnost 5.500 GIs v zemi. Na žold a základní potřeby Pentagon počítá 180 dolarů denně za muže a za ženu. Zkontrolujte si to, mně kalkulačka ukázala sumu 361 350 000 dolarů ročně.

Druhou položku představují výdaje za vybudování základny Trump, kterou si Varšava na USA vyprosila. Jižní Korejci zaplatili za nedávno dokončenou bázi Camp Humphrey jedenáct miliard dolarů. Polská bude určitě menší a cena podstatně nižší.

Třetí položka zahrnuje výdaje na údržbu základny. Italové podle neoficiálních zdrojů platí 1,5 miliardy dolarů ročně, mají tam ale zhruba půl tuctu amerických bází, včetně mol ve středomořských přístavech.

K první a třetí položce přibude padesáti procentní příplatek, který chce prezident Donald Trump zavést v příštím roce.

Bohaté země, které chráníme, máte avízo, že budete platit víc“, prohlásil v Pentagonu 17. ledna za potlesku generality, a pokřtil příplatek jako Cost Plus 50. Pro Polsko to znamená, že výše zmíněná částka může poskočit na 542 025 000 dolarů ročně.

Celkové výpalné včetně vybudování základny Trump a její údržby možná nebude astronomické, ale je jisté, že polské poplatníky zabolí… když se, anebo až se o jeho výši dozví, protože vláda to bude skrývat v rozpočtu co nejumněji a co nejdéle.

V delším časovém výhledu se může dostavit také kocovina z let rusofobie, která v Polsku měla historické příčiny a opodstatnění. Není totiž vyloučeno, že budoucí vývoj postupně přivede naše sousedy k poznání, že časy se mění a národy s nimi; že carský a komunistický systém v Rusku jsou deset sáhů pod zemí; a že soudobý kříženec kapitalismu s autoritářskými rysy je jiný. Nechce dobývat vojenskou silou, to patří minulosti. Nadvláda ve světě se dnes nezískává ve válce, ale v ekonomice, technologii a ve strategickém spojenectví. Polské pláně k tomu Rusko nepotřebuje.

Až Poláci (a nejen oni) vystřízliví, budou si, když ne ti dnešní, tak jejich potomci, klást smysluplnou otázku: K čemu to všechno vlastně bylo?

Ostatně evropské schizma sotva může skončit jinak, protože druhá pomyslná možnost řešení je nukleární zima.

Zdroj: zvedavec.org

Vítek Jan