ROZHOVOR - Partyzán Tichomir Mirkovič: Koněv, vlasovci? Divím se, že se Češi nebouří. Dříve poslouchali Moskvu, dnes USA. Nového Hitlera si lidstvo nesmí dovolit

Němci jsou vyspělý národ, ale na jejich zodpovědnost za druhou světovou válku nesmíme nikdy zapomenout. Anebo se tam začne potichu vytvářet situace pro nového Hitlera a toho už si lidstvo nemůže dovolit. To říká partyzán a pozdější člen Národně osvobozenecké armády v Jugoslávii Tichomir Mirkovič, jenž byl hned po válce poslán do Československa a zde i zůstal.

Rusko a část tuzemských politiků prý vykládá dějiny jednostranně, jako v dobách SSSR, říkají určití historici. Někteří starostové už mají za sebou akce, které tuto jednostrannost výkladu narušily. Jak hodnotíte tento zápas o historii?

Druhou světovou válku jsem prožil. Ztratil jsem v ní rodiče, byl jsem třikrát zraněn. Na frontě jsem bojoval tři roky a sedm měsíců. Byl jsem příslušníkem elitní 8. černohorské brigády na území bývalé Jugoslávie. Když Němci slyšeli, kde se nacházíme, tak se nám raději vyhnuli.

Od vámi zmíněných historiků, politologů a politiků je sviňárna takhle najednou otočit o sto osmdesát stupňů a hanit Sovětský svaz. Jsou to úchylní šílenci a političtí zločinci. Předělávání dějin a vymývání mozků mladých lidí skrze historii se dnes stalo velkou módou. Je to dost i celosvětově škodlivé. Je to krávovina prvního řádu a největší podíl na tomhle neřádu mají média.

Kniha, v níž popisujete vaše životní strasti v dobách války se jmenuje Přišel jsem o všechno...

A je to pravda. O rodiče, sourozence, dům. A když mi ke konci války nabídli, abych zůstal u armády, tak jsem odmítl a přijel do Československa.

Co si myslíte o akcích jednotlivých starostů? Začněmě Ondřejem Kolářem z Prahy 6 a jeho ostraněním sochy maršála Koněva z náměstí Interbrigadistů...

Jsou to šílenci. Slušný člověk asi nikdy nepochopí, že na jedné straně celý svět odsuzuje Hitlerův fašismus jako největší zločin a na druhé straně odstraňují sochu maršála Koněva, příslušníka Rudé armády, jehož vojska se účastnila dobytí Berlína. A tak se v Praze postaví pomník vlasovcům.

Ale to už jsem se dostali do pražských Řeporyjí, kde starostuje Pavel Novotný...

Udivuje mě, že se inteligentní a vzdělaný český národ proti tomu nebouří. Ale asi je to pochopitelné. Dříve poslouchali, co řekla Moskva, dnes zase Ameriku. Na jedné straně říkají, že do vnitřních záležitostí státu se nikdo nesmí míchat. Souhlasím.

Nicméně přeci starostové byli první, co začali kvůli naštvání Rusů měnit kdeco. Náměstí Pod kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, sami přejmenovali na náměstí Borise Němcova. A to není míchání se do vnitřních záležitostí Ruska. Vždyť to byl ruský politik, kterého zavraždili a vrahy odsoudili. O vině Putina se pořád spekuluje, ale důkaz nikde. Jako rýpnutí do Rusa je to ubohé.

S vlasovci mám své zkušenosti. Několik jsme jich v Jugoslávii zajali. Nejen, že to byli zrádci, ale byli to i dezertéři. Když voják opustil jednotku anebo utekl z boje, tak za to byla kulka. A oni jim postaví pomník. Pro Krista Pána Boha, co to je? Český člověk prošel už tolika zkouškami, že si to nechá všechno líbit. Ale u voleb se jim to vrátí. Lidé si to všechno dobře pamatují.

Bitvy o pomníky se nyní přenesly do podoby vzájemného urážení. Hodně nadávek se sneslo na hlavu šéfa komunistů Vojtěcha Filipa...

Jsem znechucen, ale už jsem to začal brát sportovně. Z médií často lezou mršiny typu, že se komunisté brodili v něčí krvi. A tohle předhazují dnešní partaji, která je v parlamentu a nemá s hříchy dějin nic společného. Podle mě není žádný ze států východní Evropy tak antikomunisticky nastaven, jako Česko.

V budově amerického kongresu odhalili bustu bývalého českého prezidenta Václava Havla, ale busta Masaryka tam není. Přitom Havel nebyl z mého hlediska moc významnou osobností.

Ostatně je zde jedna osobnost, k níž zaujímají různí lidé diametrálně odlišné postoje. Od velkého vůdce po krvavého diktátora. Je jím Josif Stalin. Jak hodnotíte tuto postavu vy?

Bolševici a bělogvardějci byli v Rusku jasní nepřátelé. Stalin, když začal upevňovat moc, tak prostě odstraňoval své odpůrce a bylo jedno, jestli jsou to komunisté anebo pravičáci. Jsem si vědom jeho přehmatů a odsuzuji každého, kdo zabije člověka. Nicméně si vezměte, kolik obětí má na svědomí ne Hitler, ale německý národ, který ho většinově podporoval. Jen 360 000 Čechů přišlo o život. A kolik Stalin popravil lidí, když během války obsadil střední Evropu? Samozřejmě, že zde probíhaly čistky a tak dále, ale srovnávat Stalina s Hitlerem je blbost.

Jak jste vnímal zprávu o tom, že do Česka přiletěl ruský diplomat, který měl v kufru lahvičku s ricinem, jímž chtěl otrávit výše jmenované starosty a ještě primátora Zdeňka Hřiba?

To je ubohá historka, primitivnost prvního řádu. To se přeci dělá jinak. Vždyť ti starostové nejsou pro Rusko nijak důležití, proč by je někdo likvidoval? To je blbost a pomluva. Štěkají, ale nekoušou.

To je stejné jako s pandemií koronaviru. Skoro dva měsíce všichni mlčeli a když se zdá, že to zanedlouho bude za námi, všichni řvou, jak se to dělalo špatně. Třeba Pirát Bartoš, jak začal vystupovat proti všem opatřením. Vždyť to bylo k smíchu. Tihle mladí kluci by se měli naučit pokoře a skromnosti. Rychle vyrostli, rychle mohou pohořet.

Nicméně zmínění starostové dostali policejní ostrahu, takže to stát nebral až tak na lehkou váhu...

Nevíme, jak ta ostraha vypadá. Rusko samozřejmě bude chtít nějakou odvetu, ale proč by někoho zabíjelo? To je hloupost. Nepřátelé Ruska ale sílí. Koukněte se na toho Hřiba. Nemá zkušenosti a hned začne poučovat Čínu.

Takže si myslíte, že je zde snaha zahladit historickou vinu Němců a naopak zveličit přehmaty Sovětského svazu?

Ano. Média si mohou vysílat, co chtějí. Nicméně vzdělaní lidé vidí, že v Evropě je Rusko vykreslováno jako nepřítel. Jestli si však někdo myslí, že blahobyt v Evropě bude existovat bez dobrých vztahů s Ruskem, tak je to hloupý člověk. Rusko bude mít v Evropě, ale vlastně i ve světě, vždy své slovo. To je stejné jako s Krymem. Copak, když byl připojen k Ukrajinské SSSR, tak si někdo představoval, že se Sovětský svaz rozpadne? Kdyby Rusové Krym nezabrali, tak tam dnes jsou Američané. Putin to prokoukl.

Němci jsou vyspělý národ, ale na jejich zodpovědnost za druhou světovou válku nesmíme nikdy zapomenout. Anebo se tam začne potichu vytvářet situace pro nového Hitlera a toho už si lidstvo nemůže dovolit.

Zdroj: parlamentnilisty.cz

-mp-