BELGIE – Dvě prestižní katolické univerzity poprvé navrhnou učební programy na přípravu imámů

Cílem těchto programů má být, aby se budoucím imámům a kazatelům v mešitách dostalo vzdělání na úrovni univerzitního.

Islámské vzdělávací programy vyhlášené na konci roku 2019 vznikly v důsledku práce oficiální komise, která „začala pracovat poté, co islamističtí teroristé zaútočili na Brusel v roce 2016,“ uvádí The Tablet. Jejich cílem je poskytnout budoucím imámům vysokoškolské vzdělání.

V Belgii jsou náboženští představitelé jednotlivých komunit podporováni vládou. Díky novým programům založeným na dvou katolických univerzitách bude možné získat státní platy i pro imámy, protože kurzy budou uznány státem.

Flanders Today poznamenávají, že dalším cílem nových programů má být přesvědčit osoby, které se chtějí stát muslimskými předáky, ke studiu doma, nikoli v zahraničí.

Vytváříme belgické curriculum pro hlasatele islámské víry, abychom snížili zahraniční vliv“, uvedl belgický ministr spravedlnosti a křesťanský demokrat Cohen Gens. „Je důležité, abychom věděli, co studují“, připouští belgický politik.

Podle Flanders Today se tyto programy zaměřují nejen na vzdělávání imámů, ale také na vzdělávání osob, kteří hrají v islámské komunitě další důležité role, včetně islámských teologů: „Cílem je zajistit, aby jejich náboženské znalosti byly doprovázeny povědomím o zákonech a společenských hodnotách Belgie,“ uvádí se v publikaci.

Katolické univerzity v Leuvenu a Louvain, které budou nabízet výuku pro budoucí imámy, mají společnou historii. V roce 1968 byly kvůli napětí mezi vlámskou a francouzsky mluvící částí nejstarší katolické univerzity v Belgii vytvořeny dvě samostatné univerzity, jejichž názvy se liší podle francouzského a nizozemského přepisu názvu města, ve kterém sídlí obě vzdělávací instituce.

Jak uvádí Flanders Today, bude se islámský studijní program skládat ze dvou částí, z nichž první je plánována na období kratší než dva roky. Během studia části programu, která bude realizována v Leuvenu pro ty, kteří mluví holandsky, a v Louvainu pro všechny francouzsky mluvící uchazeče, se studenti zúčastní kurzů práva, politických věd, náboženské psychologie a sociologie, arabské filozofie, etiky a dějin středního Východní a severní Afriky. Během druhého, delšího kurzu, budou studenti muset projít teologickou formací, a to včetně studia Koránu a několika stáží.

Za teologickou část programu bude odpovědná nová instituce s názvem AFOR, vytvořená ve spolupráci s vládou a radou belgických muslimů.

Prezident AFOR Salah Echallawi řekl, že je potěšen, že projekt, který začal v roce 2016, byl dokončen. „Jedná se o součást naší touhy představit islám v Belgii“, řekl. „Přejeme si, abychom již nemuseli používat imámy ze zahraničí. A pokud to budeme muset v budoucnu přesto udělat, budeme moci požadovat rovnocenný diplom nebo dokonce dalšího vzdělání“, řekl Salah Echallawi.

Dnes tedy katolické univerzity v Belgii otevírají dveře pro vzdělávání imámů v Belgii, ale zároveň je zavírají pro katolické učitele, kteří odsuzují potraty.

V roce 2017 například profesor Stefan Mercier „zpochybnil koncept práva volby“ a výslovně nazval potrat „vraždou“. Vedení katolické (!) univerzity pak vydalo prohlášení na podporu „práva žen na volbu“ a vyloučilo Merciera z výuky v této vzdělávací instituci.

(překlad vlastní)

Zdroj: sedmitza.ru

-mk-