Událost roku: Mariánský SLOUP na Staroměstském náměstí v Praze bude obnoven!

Pro ty z nás, kdo s napětím sledovali zápas několika nadšenců v čele se sochařem Petrem Váňou o návrat mariánského sloupu na Staroměstské náměstí, přišla úleva. Městská rada nakonec po vleklých sporech souhlasila s jeho umístěním na původním místě.

V rozhovoru pro idnes.cz P. Váňa popisuje složitou cestu k realizaci projektu:

Jsem rád, že se nám podařilo sloup přivézt do Prahy na lodi, aby ho lidé viděli na vlastní oči. Zval jsem i všechny zastupitele, kterým jsem vysvětloval příběh sochy i to, jak bude vypadat. Před tím se všichni bavili o něčem, co nikdo neviděl a vznikaly domněnky, že snad ani neexistuje. Tvrdilo se také, že se nedá vysochat, protože není originál. Přitom jeho pozůstatky jsou v lapidáriu a já mam jejich odlitky…

Původní rozpočet byl v roce 1993 stanoven na 4,2 milionu korun, ale za dvacet let práce se to díky darům podařilo srazit na 2 miliony. Někdo věnoval kámen, kameníci věnovali práci, a například italské město Vitorchiano nám dalo přes tři kubíky kamene. V darovací smlouvě byl Mariánský sloup oceněn na 58 milionů.“ (zdroj: idnes.cz)

K významu mariánského sloupu

P. Váňa se vyjádřil také k významu sloupu:

Pro mne má sloup hluboký sochařský příběh a jsem vděčný, že jsem na něj mohl navázat. Je to první barokní socha v Čechách, od které se vyvíjelo celé české sochařské baroko. Její autor, Jan Jiří Bendl, tím srovnal krok s tehdejším světovým uměleckým děním, když dokázal převést technologii mramorového sochařství na český pískovec. Z něj pak začali tvořit velcí sochaři jako F. M. Brokof nebo Matyáš Braun.“ (zdroj: idnes.cz)

Historické pozadí vzniku sloupu dokresluje toto video:

Něco o autorovi sochy

Petr Váňa pracoval na obnově Mariánského sloupu pro Prahu od roku 1997. Do sochařského ateliéru vstoupil ve třinácti letech. Nejdříve jako žák sochaře Jiřího Saiferta a potom sochaře Jindřicha Severy. Studoval obor sochařství na střední umělecko-průmyslové škole kamenické v Hořicích. Roku 1984 byl přijat na Akademii výtvarných umění v Praze a v roce 1990 diplomoval. Zabývá se sochařskou tvorbou při obnově sakrálních staveb, volnou tvorbou, restaurováním uměleckých památek a dalšími projekty. Realizoval řadu kopií barokních soch (sousoší Vzkříšení Krista v pražské Loretě, čtyři sochy evangelistů na průčelí kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze).

V současné době se věnuje převážně volné tvorbě. Svá díla vystavuje na individuálních a kolektivních výstavách. Jeho sochy jsou realizovány v Berlíně, Hannoveru, Římě, Vitirchianu a na mnoha místech České republiky. Zúčastnil se několika sympozií. Je organizátorem Sochařského sympozia Cesta mramoru v Dobřichovicích. Jeho další zajímavé projekty jsou například: Mezinárodní sochařská skupina Five sculptors, nebo projekt Jižní ateliér.

Sochar Petr Vana

Vlastní sochařská tvorba dokládá autorovo zaujetí křesťanským uměním:

(převzato z: petrvana.info)

Zdroj: internetové servery

-mp-