Jaroslav BAŠTA - Roušky, chřipka a krize – jak se to rýmuje?

Protože už nejsem nejmladší, musím aspoň třikrát do roka k lékaři nechat si napsat léky. Provozuji to už přes deset let, takže mi neušlo, že bezmála rok se zásobování léčivy stalo velmi nespolehlivou disciplínou – pokaždé něco nemají.

Pan doktor, který mi je tentokrát předepisoval, si postěžoval, že to za více než třicet let praxe nikdy nezažil. Když jsem šel do lékárny, na jejích dveřích viselo oznámení, že roušky jsou vyprodány. Inu, začala chřipková epidemie a v novinách píší a v televizi stále povídají o pandemii coronaviru.

Přesně totéž jsem zažil před deseti lety na Ukrajině. Do prezidentské předvolební kampaně zasáhla prasečí chřipka. Vláda nařídila v postižených regionech povinné nošení hygienických roušek, a ony nebyly! Dva měsíce předtím zkrachovala jediná ukrajinská továrna, která je vyráběla. Z lékáren zmizely všechny léky proti horečce, citróny podražily na pětinásobek, zavládl strach. Premiérka Julie Tymošenková pak volby překvapivě prohrála. Vítězný Viktor Janukovyč ji a dalších 16 členů její vlády nechal do roka a do dne zavřít do vězení. Za čtyři roky na Ukrajině vypukla občanská válka.

Současná situace příliš mnoho důvodů pro optimismus nedává. Nákaza coronavirem už v Číně nabyla podobu pandemie a zbytek světa ji v tom brzy bude následovat. Dopad na ekonomiku vyvolá hospodářskou krizi. Eurozóna k ní má ostatně nakročeno i bez coronaviru. Nesmyslná migrační politika Evropské unie vnáší do této svízelné situace další rizika. Aktuálně se největším problémem mohou stát další možné epidemie chorob přinesených do Evropy migranty. U většiny z nich neznáme totožnost ani zdravotní stav.

Obávám se, že daleko větší škodu než pandemie způsobí strach, který ji doprovází. Bude-li kampaň hrůzných scénářů pokračovat dál způsobem, o němž referují třeba italské noviny (6 000 pasažérů v izolaci na palubě výletní lodi kvůli dvěma podezřelým cestujícím), můžeme se znovu ocitnout ve středověku v době morové epidemie. Nebo před sto lety za španělské chřipky.

V takové situaci by si žádná vláda, která má alespoň minimální pud sebezáchovy, výpadky v zásobování lékáren neměla dovolit.

Zdroj: prvnizpravy.cz

Bašta Jaroslav