Jelena MACIONG - Vědci říkají: odposlouchávají nás nejen telefony

Kdo nezná určité „triky“, stačí, když do vyhledávače zadá jméno nějaké věci nebo služby a reklama související s tímto požadavkem bude streamována do jeho počítače. A pokud máte server v práci a jeden z vašich kolegů hledal, řekněme, tenisky nebo spodní prádlo, připravte se, že během příští nebo dvou hodin obdržíte reklamu na spodní prádlo a boty.

Ilustracni fotoVšichni jsou na to již, zdá se, zvyklí. Překvapení ovšem stále způsobují reakce telefonů. Stává se, že to vypadá, že je zařízení vypnuté – a vy si v pohodě povídáte s přítelem, například o autech nebo o tom, který bazén si chcete vybrat na chatu. A najednou začnete dostávat reklamy na automobily a všechny druhy bazénů, které jen v obchodech existují. Mé známé se jednou stalo, že hovořila o bytech s vypnutým telefonem (!)… A druhý den jí zavolali z realitky a nabízeli bydlení.

Jedná se o náhodu nebo již paranoiu? Nebo různé druhy elektronických přístrojů opravdu slyší, co říkáme, a když se jen zmíníme o čemkoliv zajímavé, ihned nám pošlou balíčky s návrhy zboží nebo služeb, které by nás mohly zajímat?

Co na to odborníci?

Rozhodli jsme se, že se na toto téma zeptáme specialistů na technologie.

Nikoliv, žádná pronásledovací mánie s tím nemá nic společného,“ říká Ilja Obabkov, ředitelka Ústavu radioelektroniky a informačních technologií UrFU:

Pokud obrazovka telefonu nesvítí, neznamená to, že je vypnutý – vypne se pouze tehdy, když z něj vyjmete baterii (přesněji řečeno všechny baterie). Zároveň nás teoreticky každá inteligentní technika připojená k internetu, ve které je mikrofon a kamera, uslyší, v tom nejsou žádné technické záhady. U počítačů, které nám automaticky odesílají reklamy na základě našich vlastních požadavků, je to ještě snazší. Servery a analytické programy zpracovávají data a poskytují výsledek ve formě hotových nabídek toho, co bychom mohli potencionálně potřebovat, co bychom nakonec mohli koupit“.

Podle odborníků není tajemstvím, že se výrobci inteligentních technologií nyní zabývají především průmyslem reklamy, obsahu, marketingu a uživatelských dat. To samozřejmě nikdo oficiálně neřekne, ale často uživatelé na vlastní kůži pocítí, že vše, co píšou a říkají, vidí a slyší nejen ti, kterým jsou tyto informace adresovány.

Zkuste si experiment

Pokud chcete zkontrolovat „zvukovou reakci“ telefonů na zprávy zvenčí, můžete provést následující experiment,“ říká Ilja Obabkov:

nechejte svůj smartphone ve zcela prázdné, neodposlouchávané místnosti, a vyslovte během několika hodin nebo dokonce dnů tři nebo čtyři klíčová slova. Dejme tomu třeba „cestování“, „potápěčská výstroj“, „vstupenky“. A pak si ověřte výsledek s pomocí známých vyhledávačů právě v tomto smartphonu. Rychle si uděláte své vlastní závěry...“

Je obtížné říci, zda nás odposlouchávají všechny telefony bez výjimky, jak to říkají odborníci, ale je naprosto jisté, že při jejich nákupu si sotva kdy přečteme přiloženou smlouvu. Obvykle ji podepisujeme, aniž bychom ji četli. Může ovšem obsahovat klauzuli, v níž se uvádí, že uživatel souhlasí se shromažďováním a zasíláním údajů o používání zařízení, které kupuje. I když předpokládáme, že kupující nesouhlasí, může prodávající říci, že mu nemůže nabídnout jiná zařízení. Zůstanete pak bez telefonu?

Co dělají naše televizory

Mimochodem: nedávná studie provedená v USA prokázala, že chytré televizory Samsung, LG, Vizio a TCL každou sekundu pořizují screening obrazovky a odesílají jej na domovský server.

Čtyři největší výrobci TV nahrávají v podstatě všechno, co Američané sledují. Síťový provoz televizorů provádí program Inspektor IoT z Princetonské univerzity.

Průměrný Američan stráví sledováním televize 3,5 hodiny denně. Vaše historie sledování televize neobsahuje důvěrné vyhledávací dotazy ani finanční údaje, ale napomůže vám vytvořit podrobný profil spotřebitele. Pro inzerenty, kteří jsou ochotni zaplatit, se jedná o cenné informace.

Výrobci televizních přijímačů využívají tuto příležitost i proto, že z právního hlediska daly desítky milionů kupujících televizí svolení ke shromažďování těchto údajů bez odstranění zaškrtnutí z odpovídajících položek nabídky během instalace.

Test prokázal, že televizory aktivně odesílají data na server, a to nejen při práci s aplikacemi, ale i při přímém sledování televize.

Televizní přístroje navíc zaznamenávají a odesílají na server obsah obrazovky, a to bez ohledu na zdroj signálu, ať už se jedná o kabelovou televizi, aplikaci, DVD přehrávač nebo streamování.

Výsledkem je sledování po vteřinách, které mapuje různý obsah v televizi – a ten pak společnost Vizio prodává asi 30 různým společnostem.

Co s tím?

Zdá se, že z technického hlediska neexistují žádné problémy s „odposloucháváním a dohlížením“ nás všech. Podle Ilji Obabkova se dokonce i hlasem aktivovaný vysavač připojený k inteligentnímu domácímu systému teoreticky může stát nástrojem pro sběr dat o nás. Kterýkoli specialista na elektroniku vám jistě potvrdí, že se reproduktory a sluchátka mohou změnit na mikrofon, a to prostřednictvím jednoduchého nastavení hardwaru nebo softwaru.

Jak se s tím vším vypořádat? Každý si na tuto otázku musí odpovědět sám za sebe. Někteří věří, že se jedná o novou technologickou realitu a nejedná se tedy o nic špatného. Tak jako tak o nás prakticky všichni všechno vědí, v plně digitalizovaném inteligentním světě nemůžete nic skrýt. Jiní to považují za očividný nedostatek a zásah do našeho soukromí.

Zda by se podařilo prokázat tuto skutečnost u soudu, to je složitá otázka. Právníci ve výrobních společnostech jsou velmi předvídavé a stejně tak silné. Tvrdí, že shromažďují data nikoli o uživatelích, ale o tom, jak přístroj funguje. A už vůbec se nejedná o shromažďování osobních údajů o uživatelích.

V takové situaci mají velké podniky usilující o zachování důvěrnosti interních informací systémy ochrany údajů, tzv. bezpečnostní perimetry. Pokud si s tím obyčejní uživatelé dělají starosti, doporučují jim nainstalovat si specializovaný software (například antivirový program) a zkontrolovat nastavení pro přístup k funkcím ve smartphonu pro všechny aplikace – všichni přeci nemusí neustále vidět vaši polohu nebo záběry z kamery.

(překlad vlastní, upraveno)

Originál: Елена Мационг - Нас прослушивают не только телефоны vyšel 1. února 2020 na rg.ru.

Zdroj: rg.ru

Maciong Jelena