Valentin KATASONOV - Davos jako rituál

Ještě v 60. letech byl Davos malým městečkem ve východním Švýcarsku v kantonu Graubünden na řece Landwasser. Spíše než městečko to byla vesnice, jejíž obyvatelstvo tvořilo sotva 10 tisíc obyvatel a o jejíž existenci mnozí Švýcaři neměli ani tušení.

V posledních 50 letech se však z Davosu stává politický pojem. Každoročně zde od r. 1971 probíhají mezinárodní setkání Světového ekonomického fóra (WEF). Dalo by se říci, že pouze summity Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (WB) mohou konkurovat zasedáním v Davosu v počtu účastnických států a množství oficiálních účastníků, hostů a novinářů.

Na fórum jsou zvány hlavy států a vlád, představitelé obchodu (velkých a největších podniků). Mezi účastníky patří společensko-političtí činitelé a osobnosti z oblasti vědy a médií. Bez ohledu na neformální charakter setkání je v Davosu přísně ustanoveno složení účastníků, přijímání otázek k diskuzi i přístup novinářů.

WEF každý rok připravuje seznamy hostů a rozesílá pozvánky. Sestava účastníků se nikdy zcela neopakuje, avšak v seznamech stále figurují společnosti a organizace, které jsou členy WEF (je jich okolo 1000 a jsou mezi nimi i ruské). V některých případech organizátoři naznačují, že konkrétní osoby a/nebo představitele korporací v Davosu vidět nechtějí. Podobně v r. 2019 organizátoři WEF shledali za nežádoucí účast na akci u třech podnikatelů, na které byly uvaleny americké sankce (šéf banky VTB Andrej Kostin, spolumajitel hliníkárny RUSAL Oleg Děripaska a majitel společnosti „Renova“ Viktor Vekselberg.).

Zakladatelem a stálým vůdcem WEF je profesor ze Švýcarska Klaus Schwab. Výkonným orgánem Světového ekonomického fóra je Vedoucí rada v čele s prezidentem WEF Norem Börge Brende. Ústřední sídla WEF se nachází nedaleko od Ženevy.

První summity fóra nepřekročily hranice Evropy a samotná organizace nesla název Evropské manažerské fórum. V té době se projednávaly otázky zvýšení konkurenceschopnosti evropské ekonomiky. Fórum sehrálo nemalou roli v procesu evropské integrace a v roce 1987 získalo nový název – Světové ekonomické fórum. Davos se stal místem, kde jsou už více než 30 let přítomné myšlenky ekonomické, finanční a informační globalizace.

Je pravda, že se organizátoři posledních summitů (2018 a 2019) dostali do rozpaků, když Donald Trump svými prohlášeními a postupy začal povzbuzovat tržní a investiční protekcionismus. Zamíchal karty organizátorům summitů a diskuze v Davosu začaly přecházet k relativně neškodným tématům (digitalizace, roboti, ekologie apod.).

Davos – 2020 má být grandiózní. Bude to jubilejní 50. summit, který se má konat 21. – 24. ledna. Na fórum přijede více než 2 800 účastníků ze 118 zemí světa. Mezi nimi bude 53 představitelů států a vlád, 1700 obchodních lídrů a 282 společenských činitelů. Americkou delegaci povede ministr financí Stephen Mnuchin a v ní bude přítomen starší poradce prezidenta Jared Kushner. Do Davosu přijedou také kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Vladimír Zelenskij, dále generální tajemník OSN Antoniu Guterres, ředitelka MMF Kristalina Georgieva a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Ve Švýcarsku by se měl rovněž objevit zástupce britské královské rodiny princ Charles.

Sloganem pro Davos – 2020 je „Kapitalismus pro všechny“. Davos byl a bude místem setkání těch, kteří patří do světového žebříčku miliardářů. Účastníci jubilejního fóra se zaměřili na formování „kapitalismu zúčastněných stran“, přesněji zainteresovaných stran, ovšem taková „zainteresovaná strana“ jako je národ není na fóru představena. „Národní kapitalismus“ ze setkání v Davosu se neprojeví.

Ze sloganu „Kapitalismus pro všechny“ je cítit, že ideologie ekonomického liberalizmu je vyčerpána. Na programech fóra se neustále objevuje termín „partnerství veřejného a soukromého sektoru“ (PPP). Není daleko doba, kdy se Západ vrátí k modelu „státně monopolního kapitalismu“, který existoval do konce 70. let minulého století. 21. – 24. ledna bylo projednáváno partnerství veřejného a soukromého sektoru v 6 oblastech – ekologii, ekonomice, společnosti, průmyslu, technologiích a geopolitice.

Zajímavé je zvýšení podílu ekologické tématiky v programu fóra v posledních letech. Tentokrát jsou v plánu schůze na témata „Odvrácení klimatické apokalypsy“, „Udržitelná cesta ke společné budoucnosti“ a „Osvobození se od jednorázových plastů“.

Na pořadu dne se objevily otázky, které nesouvisí s ekonomikou a které dříve v Davosu nebyly zmiňovány – feminismus, genderová rovnost, práva sexuálních menšin. Podle některých pozorovatelů se Davos stává vlivným propagandistou druhé Sodomy.

Politický blok představují schůze na témata „Budoucnost americké zahraniční politiky“, „Priority G8“, Nový evropský narativ“ a další.

Ale tradiční ekonomické otázky, kterými je WEF povinen se zabývat, začaly ustupovat do pozadí. V rámci ekonomického bloku je plánována schůze s názvem „Globální ekonomický výhled“, diskuze na témata „Budoucnost finančních trhů“, „Budoucnost digitální ekonomiky“. Světová ekonomická a finanční krize se hrozivě přibližuje a Davos se stejně jako pštros snaží zavrtat hlavu do písku. Dříve se WEF vždy ucházelo o roli centra řízení světové ekonomiky. Teď jsou doporučení, která byla zformulována na začátku tohoto desetiletí (opatření k zábraně návratu světové finanční krize) načisto zapomenuta.

Zájem Ruska o Davos opadává. Z části proto, že z fóra se stává místo, kde se pouze mluví a že se z něho stává rituál. Na toto místo se nadále přichází pro podporu statusu. Kromě toho, Davos nezve obzvláště Rusko. Sankce USA udělaly z některých osobností RF osoby ne příliš žádoucí pro toto fórum. Tentokrát jsou za vládu RF v Davosu přítomni místopředseda vlády Dmitrij Kozak a vedoucí ministerstva pro hospodářský rozvoj Maxim Oreškin. Avšak 15. ledna vláda Ruské federace podala demisi, takže ruští vládní činitelé budou v Davosu figurovat s předponami «и. о.» (v zastoupení). Takový nízký status oficiálního zástupu Ruska v Davosu ještě nikdy nebyl.

Moskva sází na alternativy Davosu. Konkrétně se jedná o Petrohradské ekonomické fórum (v r. 2020 se bude konat 3. - 6. června) a Východní ekonomické fórum ve Vladivostoku (termín konání: 2. - 5. září).

Originál: Давос как ритуал vyšel 21. ledna 2020 na Fondsk.ru.

Zdroj: zvedavec.org

Katasonov Valentin