Jaroslav BAŠTA - Předvolební studená občanská válka

Tak se mi zdá, že politika dvojího metru se stala základním principem, který určuje veškeré dění západní civilizace.

Obětí západní civilizace se může stát kdokoliv, včetně nejmocnějšího muže planety, tedy prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Opoziční Demokratická strana zahájila v Kongresu proces jeho sesazení, známý jako impeachment. Důvodem je jeho červencový telefonát s ukrajinským prezidentem Vladimírem Zelenským.   

Ten se mimo jiné týkal Josepha Bidena. Obamův viceprezident měl v Obamově administrativě na starosti vztahy s Kyjevem. Proto již v roce 2014 bývalý ministr ekologie a přírodních zdrojů ve vládě Viktora Janukovyče Nikolaj Zločevskij učinil svým společníkem v plynařské firmě Burisma Huntera Bidena. Očekával od toho, že přítomnost syna amerického viceprezidenta jej ochrání před politickými a ekonomickými tlaky ze strany nového režimu.

Tento předpoklad se nenaplnil. Tehdejší ukrajinský Generální prokurátor Viktor Šokin začal firmu Burisma šetřit kvůli podezření z korupce. Mimo jiné chtěl pozvat k výslechu Huntera Bidena a zeptat se ho, za co dostávala jeho společnost od Zločevského Burismy 160 000 dolarů měsíčně. K tomu již nedošlo, protože na konci března 2016 do Kyjeva přiletěl Joseph Biden a dal Ukrajincům ultimátum: buď neprodleně odvolají prokurátora Šokina, nebo nedostanou úvěr ve výši jedné miliardy dolarů. Protože generálního prokurátora republiky dle ústavy musí odvolat svým usnesením ukrajinský parlament, dal jim na to velkoryse celých šest hodin, které zbývaly do jeho plánovaného odletu. Hrdí ukrajinští poslanci to stihli.

Pod novým generálním prokurátorem se na vyšetřování Burismy a Huntera Bidena jaksi pozapomnělo. J. Biden samozřejmě popřel, že by celou akci provedl ve snaze pomoci svému synovi. Vedl jej k tomu boj proti korupci, s nímž USA Ukrajině pomáhaly. Viktor Šokin měl pověst známého korupčníka, takže požadavek na jeho odvolání pod hrozbou odepření úvěru schválil prezident Barack Obama.

Staří Římané měli pro podobné situace rčení Quod licet Iovi, non licet bovi, tedy „Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi“. Donald Trump v telefonátu s ukrajinským prezidentem V. Zelenským se měl zmínit, že by jej zajímalo prošetření údajného Bidenova nátlaku. Hrozí mu za to sesazení jako třetímu americkému prezidentovi v historii. Ve studené občanské válce je to docela logický krok, který lze vysvětlit jendvěma důvody – buď se Demokraté možného vyšetřování opravdu bojí. Anebo je Donald Trump po zásluze trestán za to, že místo šestihodinového ultimáta položil jen zdvořilý dotaz.

Zdroj: prvnizpravy.cz

Bašta Jaroslav