EXPERT - Politika nátlaku Spojených států na Írán nemá opodstatnění

Podle experta Ruského institutu strategických výzkumů (RISI) Marianny Bakoninové nemá současná politika nátlaku Spojených států na Írán opodstatnění.

Na jedné straně USA Írán vyzývají, aby jednal, a na druhé straně zavádí nové sankce. „Člověk má dojem, že masivní zavedení nejrůznějších a až neuvěřitelných omezení je důkazem, že Trumpova administrativa prostě nemá „plán B“, pokud taktika maximálního nátlaku na Teherán selže. Jenže Írán ústupky nedělá,“ řekla.

Ilustracni kolaz

Analytička rovněž pochybuje, že tyto dvě země budou schopny započít vyjednávací proces:

Neexistuje žádný dialog, protože Teherán v zásadě nemá důvěru ve Washington, který jednostranně odstoupil od společného komplexního akčního plánu (JCPOA). Domácí politická situace v Íránu rovněž neumožňuje vyjednávání: parlamentní volby se blíží. Pokud prezident H. Rouhání a jeho vláda chtějí většinu, nemohou podlehnout americkému nátlaku. Místo toho Rouhání předkládá podmínky pro obnovení bilaterálního dialogu – úplné zrušení sankcí a návrat k JCPOA“.

Bakoninová také upozornila na extrémně protichůdné chování Trumpovy administrativy: naléhá na Íránce, aby uzavřeli dohodu, avšak současně Spojené státy pořádají různé opoziční kongresy, kde hlavní housle hrají tvrdí bojovníci proti současnému režimu v Teheránu. Bílý dům také ukládá sankce proti Íránské centrální bance:

Jedná se o první případ v historii centrálních bank, kdy některá z nich spadla pod sankce kvůli podpoře terorismu. Sankce byly rovněž rozšířeny na Íránský národní rozvojový fond. Trump navíc podepsal dekret, kterým se omezuje vstup zástupců Rouháního vlády a jejich nejbližší rodiny do Spojených států, jakož i velitelů sboru islámských revolučních gard“.

Analytička také připomněla, že Írán byl až do roku 2016 pod přísnými mezinárodními sankcemi. A v té době začala země rozvíjet autonomní ekonomiku, takže nyní není tolik závislá na vývozu ropy jako dříve. Teheránu se podařilo stabilizovat směnný kurz realu vůči dolaru a omezit inflaci:

Vytrvalost Íránců tak posiluje jejich postavení ve světě islámu. Pokud by Írán nyní přistoupil na ústupky, uvolnilo by to Američanům ruce,“ dodala.

Originál: Политика давления США на Иран себя не оправдывает vyšel 27. září 2019 na riss.ru.

Zdroj: riss.ru

-mp-