Jiří VYVADIL - Impeachment proti Trumpovi? To může být konec Demokratů

USA mi připomínají tak trochu nás. Samozřejmě v mnohem větším měřítku a přirozeně s případnými mnohem většími důsledky. I tam je hlavní náplní politického střetu souboj mezi agresivními a často elitářskými liberály, schopnými doslova všeho, a Trumpem, za něhož ovšem ekonomika šlape, jak může a nezaměstnanost je nejnižší za 50 let. Liberálové vyznávají „hodnoty“ a v zájmu hodnot jsou ochotni ostře likvidovat své soupeře.

A tak jako naši Piráti a celý demoblok chtějí odstranit prezidenta a premiéra, v USA chtějí nyní odstranit prezidenta formou tzv. impeachmentu.

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy… A zoufalí politici ještě zoufalejší.

U nás je ovšem ústavní žaloba proti prezidentovi spíše z říše směšnosti. V USA ovšem vyvolávají Demokraté impeachment zřejmě proto, aby posílili pozice svého demokratického kandidáta Bidena coby protikandidáta prezidenta Trumpa, ale zároveň  zabránili, aby se cokoliv vyneslo z ukrajinských archívů, které jsou bohaté…

No to může být veselé.

Z veřejných zdrojů vyplývá – a odkazuji pro stručnost na komentáře Terezy Spencerové, kterou pokládám za nejdokonalejší zahraniční zpravodajku –, že před americkými prezidentskými volbami v roce 2016 Porošenkův Kyjev vsadil na vítězství Hillary Clintonové a dodával jí proto k ruce i (vesměs falešný) „kompromat“ o Trumpových „ruských vazbách“, ale také o korupčních schématech někdejšího Obamova viceprezidenta a nyní hlavního Trumpova protikandidáta Joe Bidena.

Problém je to očividně vážný, neboť zástupci Clintonovic Demokratické strany mezitím vysílají do Kyjeva své emisary, kteří přemlouvají ukrajinský establishment, aby s Trumpem naopak nespolupracoval…

A klíčovou roli v této kauze sehrávají dva ukrajinští generální prokurátoři: Viktor Šokin a jeho nástupce Jurij Lucenko, kterého nyní pro ztrátu důvěry prezident Zelensky odvolal.

Ze zpráv v ukrajinských médiích si lze poskládat určitý obrázek.

Vše začalo na konci roku 2015, kdy do Kyjeva přiletěl tehdejší viceprezident USA Joe Biden. Nátlakový charakter jeho návštěvy byl svým způsobem příznačný, a nejspíš o něm nelze pochybovat, protože sám Biden posléze v médiích přiznával, že se Ukrajině nepokrytě vměšoval do jejích záležitostí. Například tím, že hrozil, že Kyjev nedostane další půjčku ve výši miliardy dolarů, pokud se nezbaví toho „son of a bitch“, generálního prokurátora Šokina. „Petře, svou miliardu nedostaneš,“ popisoval setkání s ukrajinským prezidentem Biden v rozhovoru pro The Atlantic. „Ale klidně si toho prokurátora nech, jen ale počítej s tím, že ti nebudeme platit.“  

Viktor Šokin posléze v médiích tvrdil, že u „Strýčka Joa“ upadl v nemilost, protože nechal vyšetřovat celý balík trestných kauz souvisejících s někdejším ministrem životního prostředí Mykolou Zločevským a jeho plynárenskou těžební firmou Burisma. V té době už v její správní radě zasedal Bidenův syn Hunter i nevlastní syn bývalého amerického ministra zahraničí Johna Kerryho Devon Archer. Ani jeden z nich v Kyjevě mnoho času nestrávil, ale Burisma jim přesto vyplatila 3,5 milionu dolarů, což nyní u Trumpa považují za odměnu za to, že Joe Biden, druhý muž Spojených států, „kyjevské“ podrží a nebude jim koukat pod prsty.

Mimochodem, přes Bidena nakonec do Kyjeva doputovaly 1,8 miliardy dolarů… A tak Viktor Šokin skončil a ve funkci jej před třemi lety nahradil Jurij Lucenko. A krátce na to bylo veškeré vyšetřování Zločevského i milionů dolarů kolem Burismy zastaveno.

Asi tak…

A nyní k současnosti. Podle tajného zdroje, odposlouchávajícího telefonát Trumpa a Zelenského, měl Trump na Zelenského naléhat, aby pokračoval ve stíhání korupce a jak John Biden uvedl, osmkrát mu měl říci, aby v tom pokračoval.

Fascinuje mě ta drzost. Biden se zcela zjevně dopustil korupce i vměšování do záležitostí Ukrajiny, mimochodem, aby zachránil svého syna i nevlastního syna. Ale dnes chce zahájit proti Trumpovi řízení o impeachmentu.

Fakt se na ten průběh těším. Důvěra v USA je u nás oprávněně velmi nízká. Morální rozklad je hluboký.

Připomíná to naši praxi, kdy přes rok a půl se vedou útoky na premiéra kvůli dotacím, které byly dávno vráceny. Tak jako naši Piráti a celá pravicová opozice nemá jiný program než antiZeman a antiBabiš, nemají demokraté jiný program než antiTrump.

Ovšem hra na impeachment je může doslova rozdrtit, protože Biden je špinavý stejně jako i ostatní věci, které byly použity proti Trumpovi Hillary Clintonovou.

Mimochodem. Pokud si vzpomínám. Svého času hodně svědků náhle, když se motali kolem Clintonových zemřelo… Uvidíme, kolik jich nyní přežije…

Zdroj: vasevec.cz

Vyvadil Jiří