Anton KRYLOV – Jak z nemocné švédské dívky dělají pěšáka v cizí hře

Švédská školačka Greta Thunbergová přednesla projev v OSN: vyřkla těžká obvinění tváří v tvář shromážděným světovým lídrům. Řekla mimo jiné: „Ukradli jste mi mé sny a dětství svými prázdnými prohlášeními!

Proč jsou její slova vnímána jako projev oběti extrémně cynické manipulace, která se navíc odehrává před očima celého světa?

Anekdoty a karikatury se šíří se zlověstnou rychlostí. Nedávno se na Facebooku objevila karikatura, která popisovala, jak se postupně měnil pojem „expert“ – v 80. letech se jednalo o vědce, v nultých letech o novináře a v desátých letech o dívku z Facebooku. Začátkem září se navíc na sociálních sítích objevily vtipy, které hovoří o tom, že brzy bude méně politických a jiných odborníků, protože budou zcela zaneprázdněni ve škole.

Grétiny minuty slávy

Vystoupení Grety Thunbergové:

Hyperemotivní vystoupení šestnáctileté švédské školačky Grety Thunbergové na světovém summitu o klimatu v New Yorku se v médiích probírá dopodrobna. Odvážná obvinění, která Thunbergová vyřkla přímo před světovými lídry za potlesku publika, se již stala citáty:

To je všechno špatně – neměla bych tady být, měla bych být ve škole ve své rodné zemi“! 

„Ukradli jste mi mé sny a dětství svými prázdnými prohlášeními!“

„Mluvíte jen o penězích a výmyslech o ekonomickém růstu, zatímco lidé i ekosysatémy umírají“ a „mnoho druhů je na pokraji vyhynutí!“

Lídři se usmívali a přikyvovali – souhlasili, že by bylo lepší, kdyby byla Greta ve škole.

Kromě toho s největší pravděpodobností – stejně jako většina obyvatel světa – vůbec nechápali, proč se švédská dívka, která se proslavila tím, že kvůli boji proti změně klimatu chodila za školu, najednou stala hlavním newsmakerem natolik závažné události ze světa dospělých a proč by její názor měl zajímat ještě někoho jiného než rodiče a spolužáky.

Pohled do minulosti

V souvislosti s Gretou Thunbergovou si vzpomínám na americkou aktivistku 80. let Samanthu Smithovou a její sovětskou kolegyni Káťu Lyčevovou. Tehdy také mnozí nechápali, proč nějaká americká dívka a pak nějaká jiná sovětská dívka přichází do nepřátelské země a je tam přijímána na nejvyšší úrovni. Lidé se však radovali, protože za prvé se dívky chovaly upřímně a za druhé, jakékoli uvolnění přinášelo pozitivní emoce na obou stranách železné opony.

Gretě Tunbergové se nedostává hlavní věci, kterou měly Smithová a Lyčevová: nevypadá totiž přirozeně.

Co vypadalo v jejich případě podezřele („tato dívka byla jistě vybrána z nějakého důvodu…“), se v současné realitě stalo stoprocentní jistotou. Osobně je Greta vzhledem ke své diagnóze s největší pravděpodobností upřímná. Lidé s Aspergerovým syndromem nejsou náchylní k podvodům a úmyslným lžím, ba naopak říkají, co si myslí, a to bez ohledu na to, komu to říkají.

Jde opravdu o ekologii?

Například způsob, jakým Gretě pomáhají cestovat na mezinárodní akce a mluvit o změně klimatu, však dělá velmi špatný dojem z velmi drahého spektáklu.

Ze Švédska do New Yorku plula na jachtě „Malizia II“, dříve nazývané „Edmond de Rothschild“. První název dostala proto, že zákazníkem jachty byl vedoucí francouzské pobočky firmy Rothschild, bývalý zaměstnavatel Emmanuela Macrona, Benjamin de Rothschild.

Jachtu si Thunbergová vybrala proto, že odmítá létat letadly – mají podle ní velmi velkou uhlíkovou stopu. Na lodi byl během plavby přes Atlantik na žádost Grety zapečetěn dieselový motor, který musí být na každé takové lodi z bezpečnostních důvodů.

Šikulka? Jak se to vezme. Ano, plachtění nezanechává uhlíkovou stopu. Výroba moderní jachty z uhlíkových vláken, nemluvě o speciálních plachtách, však zanechává uhlíkovou stopu poměrně značnou – to ovšem ekologičtí aktivisté z nějakého důvodu ignorují. Stejně jako upřednostňují ignorovat fakt, že výroba a následná likvidace solárních panelů znečišťuje přírodu nejen tradiční způsoby výroby elektřiny.

Náklady na jachtu jsou mimochodem 4 miliony eur a cena jedné zámořské plavby se odhaduje na 40 tisíc eur.

Rozumné hlasy

Není proto překvapivé, že Donald Trump na svém Twitteru označil Gretu Thunbergovou za „šťastnou dívku“. Většina dětí a dospívajících na světě nemá možnost překonat oceán na jachtě postavené na zakázku Rothschildům a mluvit se světovými lídry. Její slova o „ukradeném dětství“ nejsou nic jiného než slova. Greta Thunbergová měla nádherné dětství, pokud možno takové prožít s Aspergerovým syndromem. I dále ji určitě čeká nádherná a světlá budoucnost.

Pokud ovšem nezasáhne příroda, jako tomu bylo v případě Samanthy Smithové, jejíž letadlo se zřítilo v nepříznivém počasí kvůli chybě pilota. Mrtvá Greta Thunbergová by však nebyla pro boj proti globálnímu oteplování méně užitečná než živá.

Chci ale věřit, že dívka má před sebou opravdu zářnou budoucnost, mnoho dní a měsíců jachtingu, setkání s podobně smýšlejícími lidmi, projevy v parlamentech a na univerzitách atd. Jen tomu ale neříkejme boj proti globálnímu oteplování, a tím spíše ne „upřímný dětský protest“.

Jedná se o projekt, který je velmi drahý a velmi cynický.

Samozřejmě také nechci žít ve světě vítězného snu Grety Thunbergové, ve kterém domácí mazlíčci vymřou, lidé přestanou létat v letadlech a budou se pohybovat mezi kontinenty na jachtách z uhlíkových vláken. Ovšem pouze ti, kteří na to budou mít samozřejmě peníze.

(překlad vlastní)

Originál: Антон Крылов - Больную шведскую девочку сделали пешкой в чужой игре vyšel 24. září 2019 na vz.ru.

Zdroj: vz.ru

Krylov Anton