Ivan ABAKUMOV – Proč NATO vyhrožuje, že napadne Kaliningrad?

Jeden z ruských regionů se stal předmětem agresivních plánů NATO: aliance připustila, že vyvíjí plány na útok na Kaliningradskou oblast. Proč považují američtí generálové Kaliningrad jako vojenský cíl a za jaké je rozmístění ruských vojsk v tomto regionu?

Americké letectvo připravilo plán na neutralizaci protivzdušné obrany Kaliningradské oblasti. Skutečností je, že ruské protiletadlové a pozemní rakety v tomto místě mohou ohrožovat většinu zemí NATO. Toto prohlášení učinil v pátek pro Breaking Defense velitel letectva Spojených států v Evropě generál Jeffrey Harrigan.

Ruske obranne protivzdusne systemy

Budeme-li muset například zničit integrovaný systém protivzdušné obrany IADS, ať o tom nikdo nepochybuje – již máme plán, jak toho dosáhnout,“ řekl americký generál. „Připravujeme se na to, neustále tyto plány promýšlíme a budeme připraveni na jejich realizaci, pokud to někdy budeme muset udělat.“

Podrobnosti plánu Harrigan nezveřejnil. Podle Breaking Defence bude v tomto případě provedena komplexní ofenzíva, a to včetně útoku ze vzduchu, ze země, moře i z vesmíru, stejně jako napadení kyberprostoru a elektronických zařízení.

Lze poznamenat, že samotná existence těchto plánů není zase tak překvapivá: obdobné zadání plní armády různých zemí. Bylo by navíc zvláštní, kdyby NATO nemělo takové plány na agresi právě v případě Kaliningradu. Skutečně výjimečnou událostí je to, že došlo k veřejnému prohlášení s uvedením podrobných plánů.

Ruské ministerstvo zahraničí označilo Harriganovo prohlášení za nezodpovědnou hrozbu a hloupost: „Inteligentní, prozíraví lidé, kteří skutečně vyjadřují zájmy lidí, kteří je jmenují nebo volí, nikdy taková prohlášení neučiní, protože si uvědomí, že poškozují zemi, kterou zastupují,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Marie Zacharovová.

Západní politici a nejvyšší vojenští činitelé neustále mluví o „ruské hrozbě“, která údajně přichází právě z oblasti Kaliningradu. Kromě toho odborníci z amerického výzkumného centra RAND v roce 2016 doporučili, aby Pentagon vyhodnotil schopnosti NATO zničit a neutralizovat zbraně umístěné v tomto regionu.

Ve skutečnosti je však všechno přesně naopak. Deník Vzgljad již dříve psal o tom, že pobaltské země a jejich protějšky NATO si schválně nevšímají snižování počtu ruských vojsk v Kaliningradu, ke kterému došlo v posledních desetiletích. Naše vojenské jednotky v této oblasti jsou zanedbatelné a nemohou ani teoreticky představovat hrozbu pro největší vojensko-politickou alianci na světě. Zároveň Rusko musí kvůli destruktivním schopnostem NATO bránit svou základnu na Západě pomocí raketových systémů Iskander – jak o tom v roce 2016 hovořil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. A v březnu 2019 byla protivzdušná obrana Kaliningradské oblasti posílena protiletadlovým raketovým systémem S-400 Triumf dlouhého doletu (SAM).

V reakci na prohlášení zástupce NATO ruské ministerstvo obrany zdůraznilo, že je Kaliningradská oblast spolehlivě chráněna před jakýmikoli agresivními „plány“ „vypracovanými evropskými či americkými generály“ v Evropě: „Schopnosti systému protivzdušné obrany umožňují v oblasti detekovat, sledovat a v případě potřeby zajistit neutralizaci jakýchkoli leteckých cílů. Všichni piloti NATO, kteří se blíží k vzdušným hranicím Ruské federace v Baltském moři, o tom moc dobře vědí“ ujistilo se vojenské oddělení.

Má však Rusko skutečně schopnost spolehlivě uzavřít oblohu nad Kaliningradem před leteckým útokem údajného nepřítele? Podle generálporučíka, bývalého zástupce velitele ruských vzdušných sil v otázkách Sjednoceného systému protivzdušné obrany členských států SNS, Ajteči Biževa, Harriganovy plány realizovat nelze:

Pokud mluvíme o vybavení jednotek protivzdušné obrany v Kaliningradské oblasti, je třeba poznamenat, že celou oblast pokrývá posílená protivzdušná obrana Baltské flotily. Navíc celá divize protivzdušné obrany chrání region na souši. Jedná se o příhraniční region a v těchto oblastech byly nejmodernější zbraně vždy rozmístěny a zvláštní pozornost jsme věnovali výcviku personálu. USA proti Kaliningradské protivzdušné obraně nic nezmohou.“

Je však třeba připomenout, že podle současného stavu moderní vojenské techniky je útočník vždy zničen protivzdušnou obranou protivníka – vše záleží pouze na použití adekvátní síly. Kromě toho má i přes silnou protivzdušnou obranu „pokrytí“ Kaliningradu své slabiny. Neexistuje zejména žádná druhá a třetí linie protivzdušné obrany (jak tomu je například ve středních regionech země). Není tak jisté, že v případě skutečného konfliktu budou zničené systémy obnoveny a opraveny.

Odborníci jsou nicméně přesvědčeni, že alespoň první případný rozsáhlý nálet musí systém protivzdušné obrany Kaliningradské oblasti vydržet.

Podle veřejně dostupných údajů mohou systémy S-300 a S-400 umístěné v regionu současně vypálit salvu stovek protiletadlových raket. A pak by měly začít fungovat pozemní zbraně, jako jsou rakety Iskander. Jejich úkolem by měl zničit nepřátelské zbraně ohrožující Kaliningrad – odpalovače raket, letiště, velitelství, skladiště zbraní a další podobné objekty.

Vojenský expert Alexander Golc vysvětlil, proč se Pentagon a NATO obávají zvýšené koncentrace ruských systémů protivzdušné obrany v Kaliningradské oblasti:

V případě vojenského konfliktu může tento systém protivzdušné obrany zabránit převozům rezerv NATO leteckou cestou do pobaltských států. Prvním a hlavním prostředkem ke zničení ruské protivzdušné obrany Kaliningradu jsou námořní řízené střely. V případě vojenského konfliktu Spojené státy doslova zaplaví Baltské moře loděmi a ponorkami s řízenými střelami, aby vrhly veškeré své síly právě do Kaliningradské oblasti“.

Jiné možnosti zničení protiletadlové obrany Kaliningradské oblasti jsou podle Golce méně realistické:

Teoreticky je tento region v dosahu dělostřelecta ze sousedního území, ale pokusy o překonání protivzdušné obrany tímto způsobem představují riziko, protože západní zbraně budou zničeny na jejich vlastních pozicích našimi zbraněmi“.

Rusko zase může podle Golce reagovat na možný útok NATO hlavně pomocí komplexů pobřežní obrany „Bal“ a „Bastion“: „Kromě toho budou operační taktické raketové systémy Iskander-M rozmístěné v Kaliningradském regionu použity ke zničení velitelských stanovišť a zařízení NATO na zemi,“ uvedl analytik a souhlasil s názorem, že Rusko by mohlo odrazit první vlnu útoku na Kaliningrad.

Pokud jde o scénář dalšího vývoje událostí, vyjádřil expert naději, že se přemýšlení americké armády o vojenském konfliktu s Ruskem nestanou zvyklostí:

Opravdu doufám, že diskutujeme o nemyslitelném, protože možný konflikt mezi USA a Ruskem zničí život na planetě Zemi, a nejen protileteckou obranu Kaliningradské oblasti,“ shrnul Golc.

(překlad vlastní, upraveno)

Originál: Иван Абакумов - Почему НАТО угрожает напасть на Калининград vyšel 20. září 2019 na vz.ru.

Zdroj: vz.ru 

Abakumov Ivan