FAKE NEWS posloužily k ospravedlnění totální války: výmysl o bosensko-srbském „táboru smrti“. Záminka pro „humanitární intervenci“ (1992) v Jugoslávii

Poprvé publikováno na webu Global Research 15. července 2015. Článek je staršího data, zařazuji jej za poslední článek Michala Branda Alan Kurdi jako symbol, abych ukázal, že falešné a úmyslně naaranžované fotky, které hýbou veřejným míněním a mění směr událostí, nejsou neobvyklé.

Mainstream sahá k těmto desinformacím často a beze studu. No, hlavně že na ČT1 běží ve chvíli, kdy toto píši (neděle 22:20) propagandistický pořad To se ví, který „zábavnou formou odhaluje „falešné zprávy“. Editor

Zprávy o srbských záchranných táborech pro bosenské uprchlíky byly na veřejnosti prezentovány jako koncentrační tábory za účelem získat veřejnou podporu pro mezinárodní intervenci.

V srpnu 1992 byly miliony lidí šokovány při pohledu na fotografie údajného bosensko-srbského tábora smrti. Ale celý příběh o tomto táboru smrti byla jedna velká lež. Televizní stanice ITN natáčela zevnitř oploceného skladovacího prostoru. Natáčením přes plot televizní štáb ITN vytvořil záběry, které vyvolávaly dojem, že bosenští muži byli uvězněni. Stačilo záběry trochu sestříhat a vznikl dojem, že se jedná o tábor smrti – manipulace ze strany médií.

Tábory smrti byly ve skutečnosti centra pro uprchlíky.

Fotografie vytvořila britská televizní a zpravodajská společnost ITN ze záběrů, které natočil filmový štáb ITN, jenž strávil celý den v Bosně. Film byl natočen v uprchlickém táboře ve městě Trnopolje.

Na většině fotografií byl vysoký, vyzáblý muž s deformovanou hrudí, svlečený do pasu, podle všeho uvězněný za ostnatým drátem. Pamatujete si na ty fotky?

Byl to podvod.

Daily Mail 

Přední strana britské Daily Mail, když se příběh „srbských táborů smrti“ objevil v roce 1992. Takhle typicky média referovala o této události.

Dokazuje to srbský film s názvem Rozsudek (Judgment). Anglická verze i s komentářem, kterou vytvořili Jared Israel a Peter Makara, se jmenuje Císařovy nové šaty.

Pro začátek si řekněme, že ostnatý drát byl součástí zinscenovaných záběrů. Jak uvidíte v tomto filmu, filmový štáb ITN šel dovnitř do skladovacího prostoru, který byl obehnán drátěným pletivem a plotem z ostnatého drátu. Natáčeli přes plot, takže to vytvářelo falešný dojem, že lidé, kteří byli natáčeni, jsou za plotem. Pokud by to skutečně bylo zařízení, kde se vraždí lidé, proč by bylo oploceno jen drátěným pletivem, který byl asi 2 metry vysoký a mohl být snadno zničen holýma rukama?

To byl jejich první šikovný trik. Postupně film Rozsudek! ukazuje, jak byly tyto falešné záběry vytvořeny. Film Rozsudek! je tak usvědčující a průkazný, že právníci ITN pohrozili internetové společnosti, poskytující tomuto serveru hosting, soudním sporem, protože tento film prezentuje na webu www.tenc.net!

Falešně vytvořené fotografie byly od 6. srpna odvysílány po celém světě, navíc s doprovodnými titulky a komentáři, přirovnávajícími Trnopolje k nacistickým táborům smrti.

Byla to velká lež.

Od roku 1992 mainstreamová média používají falešná videa a fotografie, aby ospravedlnila intervence Spojených států a aliance NATO v Iráku, Sýrii, Libyi a na Ukrajině.

Takže shrnuto: záběry a tvorba ITN, které se dostaly do popředí zpráv mainstreamových médií, byly použity jako záminka k napadení suverénní země na humanitárním základě.

Originál: Fake News Used to Justify All Out War: The Bosnian Serb “Death Camp” Fabrication. Pretext for R2P “Humanitarian Intervention” (1992) in Yugoslavia vyšel 10. listopadu 2017 na Global Research.

Zdroj: zvedavec.org

Poznámka editora

Těším se, až v novém pořadu ČT1 To se ví tento mega-trapas mainstreamu rozpitvají. Tady nešlo o chybku, tady šlo o úmyslné falšování události za účelem ospravedlnění agrese vůči suverénnímu státu.

-mp-