SKANDÁL: Spojené státy přijímají pouze minimum křesťanů, kteří prchají před pronásledováním

Poznámka redakce: Podle níže uvedených údajů se přijímání uprchlíků křesťanské víry v USA za poslední tři roky snížilo o 82 procent.

Přitom právě politika Spojených států, tedy plánované rozvrácení několika blízkovýchodních a afrických zemí, je hlavním viníkem současné situace.

Americká vláda sice verbálně křesťanské uprchlíky podporuje, nicméně ve skutečnosti přijímá pouze malou část stále rostoucího proudu křesťanů hledajících azyl před pronásledováním pro svou víru, uvádí server christianheadlines.

Ilustracni kolazVysoký komisař OSN pro uprchlíky nedávno zveřejnil nové statistiky – dokládají, že za uplynulý rok na světě uprchlo ze svých zemí z důvodů katastrof a pronásledování 70,8 milionu lidí, kteří jsou oficiálně klasifikováni jako „vysídlené osoby“. Je tragické, že mnozí z nich patří k náboženským menšinám a musí prchnat ze svých rodných zemí před pronásledováním v naději na slušný život v jiných zemích.

Trumpova administrativa sice verbálně podporuje křesťany pronásledované pro jejich víru po celém světě, ve skutečnosti ovšem nadále prudce snižuje kvóty pro přijímání křesťanských uprchlíků do Spojených států, čímž je vystavuje riziku odvetných opatření v jejich domovině. Mnoho žadatelů o azyl ve Spojených státech pochází ze zemí „stupně č. 1“, které jsou pod zvláštním drobnohledem, uvádí americká komise pro mezinárodní náboženskou svobodu (US Commission for International Religious Freedom, USCIRF).

Údaje o přijímání uprchlíků hovoří samy za sebe. Podle Světové organizace pro pomoc uprchlíkům se v letech 2016 až 2019 počet uprchlíků, kterým bylo povoleno vstoupit a zůstat ve Spojených státech, snížil o 82 procent. Pokud toto číslo rozdělíme do podrobnějších kategorií, závěry jsou jasné. Počet přijímaných křesťanských uprchlíků ze zemí, kde jsou křesťané nejvíce pronásledováni, se za toto období snížil o 70 procent. Například v roce 2016 bylo povoleno vstoupit a žít v zemi téměř 15 tisíc křesťanů ze zemí nejtěžšího pronásledování. Letos toto číslo podle předpovědi pravděpodobně nepřesáhne 5 tisíc lidí. „Ať to nejvyšší politici dělají z jakýchkoliv příčin, je situace tragická,“ připouští známý křesťanský publicista Peter Scazzero.

Ředitel organizace World Relief Matthew Soerens v rozhovoru pro Christianity Today poukazuje na to, že omezení jsou způsobena tzv. limitem pro uprchlíky, tedy konkrétním počtem uprchlíků, které je ochoten stát přijmout v aktuálním fiskálním roce. Tuto hranici stanovil prezident Spojených států na základě ustanovení současného zákona o uprchlících. „Minulý podzim prezident Trump stanovil tento limit na rekordních 30 000 osob,“ zdůrazňuje Soerens nikoliv bez ironie.

(vlastní zpráva)

Zdroj: světové agentury

-mp-