Libor RÖSNER: Arcibiskup Marek Jedraszewski na pranýři LGBT lobby

Polskem v posledních dnech víří kauza krakovského arcibiskupa Marka Jędraszewskiého. Oč jde? V jedné své homilii mj. prohlásil, že Polsku už nehrozí rudá infekce, nýbrž ta duhová.

Jeho slova vyvolala obrovské pozdvižení v liberálních kruzích, prokuratura dokonce už obdržela na krakovského metropolitu udání z šíření nenávisti.

Arcibiskup Marek JedraszewskiVe čtvrtek 1. srpna si Poláci připomínali 75. výročí od vypuknutí Varšavského povstání. Po celé zemi se sloužily mše sv. za padlé. Jednu ze mší sloužil i krakovský arcibiskup Marek Jędraszewski, jenž ve své homilii mj. řekl: 

„Bylo zapotřebí dlouho čekat. […] Rudá infekce už naší zemí neobchází, objevila se však nová, neomarxistická, která má v úmyslu ovládnout naše duše, srdce a mysli. Nikoli rudá, nýbrž duhová.“

Jen co se arcibiskupova slova dostala „ven“, stal se terčem nejen LGBT uskupení, ale i všemožných levicových a liberálních spolků a jedinců. Soud už dokonce eviduje nejméně dvojí oznámení o Jędraszewskiého údajné propagaci fašizujících ideologií. Krakovský metropolita musel čelit i útokům z lůna církve, k „čestné abdikaci“ jej veřejně vyzval např. dominikánský kněz o. Paweł Gużyński. Na to obratem reagoval provinciál dominikánů, jenž přičinlivému knězi „naordinoval“ třítýdenní pobyt v některém z kontemplativních klášterů, aby nad svým jednáním v klidu pouvažoval. Arcibiskup Jędraszewski pochopitelně našel i celou řadu zastánců, zmiňme jen více než 40 000 podpisů petice vyhlášené na jeho podporu (a na sobotu 10. 8. se do Krakova chystá stejně motivovaná demonstrace), nemluvě o řadě osobností církevního života.

Sám Marek Jędraszewski se k celé záležitosti vyjádřil v rozhovoru s Radiem Maryja. Mimochodem, profil této rozhlasové stanice na youtube dostal ihned po zveřejnění interview varování, že v případě dalšího „šíření nenávisti“ bude zablokován.

Abp Jędraszewski v tomto rozhovoru uvedl, že při zmínce o LGBT měl na mysli výhradně tuto zhoubnou ideologii, nikoli jednotlivce s ní spjaté. „Církev lidi nezavrhuje, zavrhuje ale zlo, včetně toho, které na sebe bere podobu konkrétní ideologie.“

Dále uvedl, že ideologie LGBT je zřetelně protikřesťanským systémem, který odvrhuje poselství o Bohu, jenž stvořil člověka jako muže a ženu, povolal je k životu a k plodnému manželství. Ježíš sice miluje každého člověka, pokračoval, avšak odmítá zlo a urážky Boha. Vyjádřil též přesvědčení, že Ježíš by jistojistě účastníky tzv. Gay Pride napomínal a vyzýval je k obrácení: 

„Zcela jistě by plakal nad těmito lidmi, kteří nedokážou pochopit, jaká krása tkví v Jím hlásaném Evangeliu, které On sám celý život žil. Plakal by nad nimi, napomínal by je a vyzýval, aby se pro své vlastní dobro obrátili.“

Kriticky se vyjádřil rovněž k tématu sexuální výuka na školách, kterážto myšlenka se podle něj příčí zákonu o vzdělávání, jenž hovoří o tom, že výuka má probíhat „v souladu s křesťanskými hodnotami“. Sexuální výuka podle něj děti naopak demoralizuje a vyzval rodiče, aby proti této tendenci otevřeně a neúnavně protestovali a chránili tak své děti před duchovní zkázou, k níž programy v rámci sex. výuky vedou.

Tuto duchovní zkázu lze podle Jędraszewskiého pozorovat v rozvratu společnosti řídící se genderovou ideologií, jež se snaží změnit pravdu o tom, že muž je mužem a žena ženou. „Je nutné společnost mobilizovat, aby se postavila pevná hráz tomuto zlu, které chce ovládnout naše srdce a mysli,“ dodal s tím, že je před tímto nebezpečím zapotřebí chránit právě ty nejmenší.

Závěrem se vyjádřil i k článku v Tygodniku Powszechnym, v němž ho autor nařkl z hlásání nauky odporující učení Ježíše Krista: 

„Nevyzýval jsem k válce ani k nenávisti. Nemůžu se s tím ztotožnit, je to lež a jen ukazuje, jakým způsobem jisté skupiny ve jménu zaslepenosti dokážou manipulovat naprosto jasnými fakty.“

Zdroj: duseahvezdy.cz

Rösner Libor