Dědictví Majdanu: Prchá Porošenko z Ukrajiny? Všech třináct trestních stíhání exprezidenta. Zastane se ho Washington a Evropský parlament? Show s právní a mediální popravou

REDAKCE PROTIPROUD přináší u nás dosud nedostupné informace o situaci bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, pod nímž se otřásá domácí půda, pročež ji raději opustil.

Petro Porošenko pravděpodobně uprchl ze země. Podle oficiálních mediálních zpráv je na dovolené v Istanbulu, přičemž jeho rodina odcestovala z Ukrajiny ve dvou etapách: část minulý týden pravidelným letem a samotný Porošenko odletěl minulou neděli soukromým letadlem (přitom údajně odmítl doprovod státní ochranky, protože by se mohla snadno proměnit v zatýkací komando).

Ukrajinské noviny „Vesti“ uvádějí s odkazem na vlastní zdroje, že může tohoto pobytu využít k setkání s lobbisty, včetně amerických – jeho spolupracovníci dříve využívali služeb konzultantské firmy BGR Group sídlící ve Washingtonu. 

Jak uvádí portál „Ruskaja vesna“, luhanský „právník-zabiják“ Andrej Portnov neubírá na intenzitě útoků proti bývalému prezidentovi a Státní úřad pro vyšetřování (GBR) ve spolupráci s ukrajinskou prokuraturou připravuje řadu trestních řízení proti Porošenkovi. 

Výslechy a prohlídky

V předvečer odletu poskytl bývalý prezident dlouhý rozhovor novinám „Ukrajinská pravda“, v němž hovořil o několika důležitých otázkách: zaprvé, neobdržel předvolání od GBR k výslechu, zadruhé, uniklé informace úřady nepotvrdily, ale ředitel GBR předá veškerá data Andreji Bogdanovi (vedoucímu prezidentskému úřadu), a to už „hraje do not“ Andreji Portnovi.

Pokud jde řeč o „únicích informací“, Porošenko měl na mysli televizní kanál Andreje Portnova, kde zkušený právník a bývalý zástupce vedoucího prezidentské kanceláře pořádá faktickou reality show o právní a mediální „popravě“ bývalého prezidenta. Konečný cíl své práce vidí právník v uvěznění obžalovaného Porošenka.

Prioritním úkolem našeho expertního a právního týmu je identifikovat, analyzovat, prostudovat, systematizovat a poskytovat právní podporu při vyšetřování zločinů spáchaných Porošenkem a jeho politickým režimem,“ prohlašuje Portnov a avizuje zatčení/zabavení majetku bývalého prezidenta „se ztrátou imunity před trestním stíháním.

V současné době je vedeno proti exprezidentovi a části jeho spolupracovníků třináct trestních řízení. Vizuálně je zatím aktivních jen několik z nich: řízení ve věci prodeje „Kovárny na Rybalském“ (8. července byl vyzván kupec Sergej Tigipko, aby se dostavil k výslechu, samotný Petro Porošenko byl vyslechnut 25. července a další výslech ho čeká 12. srpna) a ve věci daňových úniků televizního kanálu „Přímý“ (ředitel GBR Roman Truba oznámil výslech jeho formálního vlastníka Volodymyra Makejenka a dne 1. července byly v redakci kanálu zajištěny veškeré dokumenty).

26. června proběhla domovní prohlídka u bývalého Porošenkova poradce Jurije Birjukova a také u pracovníků ministerstva obrany na základě obžaloby z „drancování“ v armádě a 19. července byly provedeny prohlídky v následujících podnikatelských zařízeních bývalého prezidenta: „Pátý element“, Sport Club, automobilka „Bogdan Motors“. Podle neoficiálních údajů hledali detektivové Národního protikorupčního úřadu (NABU) informace o zapojení Porošenka a jeho spolupracovníků do „rozsáhlých korupčních podvodů s vojenskými zakázkami“.

A nyní z NABU oficiálně zaznělo: „Vyšetřovací činnost bude pokračovat, dokud prohlídky nedosáhnou svého cíle. Možná tak dva až tři dny, ale nebudu předbíhat, protože zatím neznáme množství informací, které tam nejdeme,“ řekl starší detektiv NABU Eduard Skubak.

Komu zvoní hrana

Andrej Portnov uvedl, že hovořil s Antonem Černušenkem, zběhlým předsedou odvolacího soudu v Kyjevě (podle jeho prohlášení začal GBP vyšetřovat zasahování Petra Porošenka a jeho zástupce Alexeje Filatova do činnosti soudů). „Černušenko potvrdil fakt, že prezidentská administrativa telefonicky intervenovala ve věci žádostí policistů na povolení odposlechů zahraničních diplomatů, velvyslanců Francie, Německa, Běloruska a mise MMF na Ukrajině,“ napsal právník.

Kromě Filatova se v „oznámeních“ Portnova objevují i další spolupracovníci bývalého prezidenta: výkonný ředitel Fondu pojištění vkladů fyzických osob Konstantin Vorušilin, poslanec Sergej Pašinskyj (jeho chtějí dostat za střelbu z prémiové pistole na náhodně kolemjdoucího Vjačeslava Chimikuse na Silvestra roku 2016). Mezi obžalovanými je také tajemník Rady národní bezpečnosti Andrej Parubij – v souvislosti s případem tragédie uhořelých osob 2. května 2014 v Oděse (podle očitých svědků byl Parubij přímým účastníkem požáru budovy odborů). 6. června Portnov oznámil, že soud zastavil majetek jednoho z nejbližších Porošenkových spolupracovníků Igora Kononěnka.

A ředitel GBR Roman Truba přiznal, že vyšetřovatelé mají šanci najít na Petra Porošenka a jeho tým dost důvodů k obžalobě.

Mé hodnocení: tyto případy mají trestně právní perspektivu,“ řekl začátkem června. „Otázky rezonují. Máme naplánované a brzy začneme provádět aktivní vyšetřování ... Určitě do měsíce.

Právníci, s nimiž hovořili redaktoři Vesti o vyhlídkách na zahájení trestních řízení, poznamenávají: aby samotní pracovníci vyšetřovacích orgánů nebyli v pokušení „případy smést se stolu“, nesmějí být „obecné“ povahy.

Například případ s námořníky vyslanými do Kerčského průlivu je obecný, globální. Je nutné mít konkrétní důkazy o odpovědnosti: mnohem jednodušší bude vyšetřit činnost kanálu „Přímý“ nebo daňové úniky přes offshorové společnosti při prodeji Kovárny,“ říká Rostislav Kravec – ředitel advokátní kanceláře „Kravec a partneři“.

Na postu šéfa generální prokuratury se nyní snaží blokovat vyšetřování bývalý ministr vnitra Jurij Lucenko: Portnov ve svém kanálu Telegram poznamenává, že on a jeho zástupce Sergej Kiz odmítají podepisovat žádosti vyšetřovatelů GBR na soud.

Lucenko velmi brzy opustí své křeslo, a pak uvidíme velmi rychlý výsledek,“ uvedl politický analytik Alexej Jakubin.

NABU také nyní působí jako zábrana a řídí se instrukcemi minulého prezidenta, který si udržel vliv na tento orgán. NABU skrývá všechny kauzy, v nichž se objevuje Porošenkovo jméno. A navíc osoby blízké NABU, jako je Alexej Filatov, mají vliv i na část soudního systému,“ poznamenává Kravec.

Podle scénáře „Saakašvili“

Pozice lidí z okruhu Petra Porošenka se vyvíjela během několika posledních měsíců. Pokud v květnu právník bývalého prezidenta Igor Golovaň prohlásil, že jde pouze o „právní trolling“ a nemělo by to mít faktické právní důsledky, dnes již mluví o politickém pronásledování.

Vnímáme všechny tyto záležitosti jako vystavení politického účtu. Proč? 15. července jsem osobně řekl Romanu Trubaovi, že je nutné se distancovat od člověka jako je Portnov. Jinak všechno vypadá jako komplot... A nyní vidíme, že Portnov, GBR a Andrej Bogdan vytvořili podivný „triumvirát“, vyměňují si a poskytují informace, které mají důvěrný charakter,“ vyjádřil se v komentáři redaktorům „Vesti“ Nikolaj Veličkovič – budoucí poslanec strany „Evropská solidarita“ Petra Porošenka.

Podle jeho slov vytvoří strana mediální strategii založenou na faktech „mediálního vraždění“, jaké „bylo cítit již během kampaně“.

V Evropské solidaritě dokázali velmi dobře prezentovat, co znamená „politický trolling“. Ale lidé budou potěšeni tlakem na „bývalé politiky“, takže taková pozice je neúčinná – druhým nástrojem Porošenkovy obrany by mohla být strategie předpovědi útoků na Porošenka. Například před dostavením se k výslechu u GBR by vzhledem k tomu, že ví, co bude předmětem dotazování, mohl vystavit všechny smluvní dokumenty na internet,“ sdělil novinám Vesti politolog Taras Černovil. 

Další strategií by mohlo být maximální informování západních partnerů o každém obvinění: Teď už bude Porošenko jezdit do Evropského parlamentu, aby ochránil sebe a každého, kdo může být pronásledován společně s ním.

Podle zpráv z Vesti bývalý prezident již komunikuje s lobbisty z USA.

V jeho týmu si jsou dobře vědomi toho, že vše, co se děje v GBR, je dostatečně vážné, a hodlají se bránit před útoky,“ říká náš zdroj. „Mohou například počítat s veřejnou podporou z Washingtonu v případě pokusu o Porošenkovo zatčení.

Druhou variantou je „scénář podle Saakašviliho“, kdy svržený státní vůdce uprchne za hranice své země po oznámení obžaloby. „Například odejde na léčení třeba do Londýna, kde má základnu část jeho doprovodu,“ říká politolog Alexej Jakubin. „Tento postup však komplikuje veřejnou záštitu podnikatelských aktiv uvnitř země, které mu mohou být zabaveny.

Třináct trestních řízení proti Porošenkovi

Zdroj: protiproud.cz

-mp-