Exkluzivní ROZHOVOR deníku Financial Times s ruským prezidentem Vladimirem PUTINEM

Ruský prezident v posledním rozhovoru prohlásil, že „liberalismus je zastaralý“.

Vladimir Putin v rozhovoru přivítal růst národního populismu a uvedl, že liberalismus jako silná ideologie má to nejlepší za sebou. Lidé se podle něj obrátili proti otevřeným hranicím, proti multikulturalismu.

Tento postoj k liberalismu, který byl dominantní ideologií po druhé světové válce, s Putinem sdílí řada lídrů Západu, jako Matteo Salvini, Viktor Orbán, ale také hnutí za Brexit. Liberálové nemohou nikomu nic diktovat, i když se o to snažili v posledních dekádách, uvedl Putin.

To, že Angela Merkelová nechala do země vpustit více než milion uprchlíků, označil za „kardinální chybu.“ Chválil ovšem Trumpa za jeho kroky proti imigraci. Putin zdůraznil, že každý zločin musí být potrestán a že nejde dovolit, aby migranti zabíjeli a znásilňovali a byli neustále chráněni, protože to jsou uprchlíci. Liberalismus je proto podle něj zastaralý. Je podle něj v konfliktu se zájmy většiny společnosti.

Donald Tusk už uvedl v reakci, že s Putinem silně nesouhlasí a že podle něj, pokud je něco zastaralého, pak je to autoritářství a vláda oligarchů. Putin je obviňován z toho, že tajně populistická hnutí podporuje.

Prezident Putin toto odmítá a jasně odmítá i tzv. vměšování Ruska do amerických voleb. Hovoří o „mýtickém vměšování.“

Vzhledem k napětí ve světě, například americko-čínské obchodní válce a situaci kolem Íránu, Putin uvedl, že situace je „explozivní.“ Jednou z příčin je americký unilateralismus.

Putin nechce závody ve zbrojení s USA. Studenou válku zhodnotil jako špatnou, ale uvedl, že „byla alespoň nějaká pravidla“, kdežto nyní zdá se žádná nejsou.

Maličko pozitivně hodnotí možné obnovení vztahů Ruska s Velkou Británií. Vztahy mezi oběma zeměmi byly narušeny zejména aférou Skripal. Theresa Mayová, pro kterou je summit G20 v Ósace poslední, dala najevo, že bude chtít vydání podezřelých z útoku na Skripalovi.

Putin odmítá, že by s tím Rusko mělo cokoliv do činění, ale tvrdě se vyjádřil o špionech, kteří zradí vlastní zemi. Zrada je největším zločinem a zrádci musejí být potrestáni, uvedl ruský prezident.

Putin si pochvaloval situaci v Sýrii jako „jasný úspěch“ Ruské federace s tím, že armáda získala neocenitelné bojové zkušenosti. V této souvislosti zmínil imigrační vlny, které ohrozily establishmentové strany. Podle ruského prezidenta evropský establishment neudělal nic pro uklidnění svých občanů. Místo toho elity chtějí bezduchý multikulturalismus.

Na závěr Putin uvedl, že nemá problém s LGBT osobami, ale některé věci zašly příliš daleko. Není možné, aby toto zastínilo tradice, tradiční rodinné hodnoty milionů lidí, dodal. 

Celé video v ruském překladu nebo v ruském originále je zde:

-mk-